Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 6
-
- 100p
- Od: 4 sty 2014, o 15:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 6
A tak sobie wymysliłem z cegiełkami żeby ciepło nie leciało od razu do góry tylko trochę się skumulowało niżej
Początkowo zrobiłem po jednym wkładzie ale ciegiełka słabo się grzała to teraz mam 3 miejsca po 2 wkłady zniczowe i ciegiełki gorące
2 cegły po bokach i 1 bądź 2 na góre
folijka jakieś 3mx5m
przydał by się termometr taki co by miał czujkę we folji a w domu bym miał wyswietlaną temp.
Początkowo zrobiłem po jednym wkładzie ale ciegiełka słabo się grzała to teraz mam 3 miejsca po 2 wkłady zniczowe i ciegiełki gorące
folijka jakieś 3mx5m
przydał by się termometr taki co by miał czujkę we folji a w domu bym miał wyswietlaną temp.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Ciepło i tak gromadzi się pod dachem więc albo rozsada powinna stać na wysokich regałach albo powinien pracować wiatrak, który miesza powietrze, ponieważ różnica temperatur może wynosić nawet kilka stopni.
Miczu najtańsze termometry bezprzewodowe to wydatek 60 -70 zeta. Jeszcze lepiej gdybyś wstępnie podgrzewał cegły nad kuchence turystycznej.
Miczu najtańsze termometry bezprzewodowe to wydatek 60 -70 zeta. Jeszcze lepiej gdybyś wstępnie podgrzewał cegły nad kuchence turystycznej.

- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dobrze byłoby naokoło foliaka poustawiać wiązki ze słomą.Ale kto ją ma?
A w środku kuchenki turystyczne.
Dopiero teraz zauważyłam,że to gruntowy temat.
A w środku kuchenki turystyczne.
Dopiero teraz zauważyłam,że to gruntowy temat.
-
Nic się nie stało.W foliakach stoją rozsady przeznaczone do gruntu.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Janusz coś Ty taki wyluzowany jak wszyscy gryzą pazury z nerwów.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
To nie luz tylko, nomen omen, chłodna ocena sytuacji. Ci co z braku miejsca w domu powynosili multipalety do foliaków zawsze mogą, na te dwie-trzy noce, przynieść je znów do domu . Gorzej maja Ci, co już posadzili . Czeka ich kilka sądnych nocy, chyba że wykopią i znów wsadzą w doniczki, które przyniosą do domu. Na przekór pesymistom, którzy uważają , że już gorzej być nie może,jako urodzony optymista zawsze twierdzę, ze gorzej to może być zawsze
.
Śliwa i wiśnia kończy kwitnienie, porzeczki i agresty maja piękne zawiązki, zmrożone winogrona wypuściły pąki zapasowe, borówki amerykańskie zaczynają kwitnąć a tu szykują się kilkustopniowe mrozy. Czy coś się zmieni jak obeżrę pazury do samych nadgarstków?

Śliwa i wiśnia kończy kwitnienie, porzeczki i agresty maja piękne zawiązki, zmrożone winogrona wypuściły pąki zapasowe, borówki amerykańskie zaczynają kwitnąć a tu szykują się kilkustopniowe mrozy. Czy coś się zmieni jak obeżrę pazury do samych nadgarstków?

- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Nic się nie zmieni ale.... w kupie raźniej ( a może cieplej?)
Moje wiśnie są w pełni kwitnienia, zdaje się, że nie spróbuję w tym roku własnych owoców.
Moje wiśnie są w pełni kwitnienia, zdaje się, że nie spróbuję w tym roku własnych owoców.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Dzięki za objaśnienie tematu. Jeszcze tylko tak zapytam: a cegła to taka zwykła czerwona czy szamotowa?miczu007 pisze:A tak sobie wymysliłem z cegiełkami żeby ciepło nie leciało od razu do góry tylko trochę się skumulowało niżej
folijka jakieś 3mx5m
- hanusia19888
- 100p
- Od: 6 kwie 2017, o 14:44
Mąż robil mi taki prowizoryczny mini tunel... Wymiary 1,40mx0,9m. Rurki plastikwe i folia. Myslicie, że mogę tam rozsady przenieść?? I zostawiać na noc? Dno wyłoże czarną agro tkaniną, żeby było cieplej.
Hanuśka
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
Taki tunelik do hartowania jak znalazł ,byle tylko w dni słoneczne wietrzyć by nie zagotować...
- hanusia19888
- 100p
- Od: 6 kwie 2017, o 14:44
Jutro uwonie zatem moje parapety
Arbuzy tez mogę wstawić w taki tunelik?

Hanuśka
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
hanusia19888!
Mam wrażenie,że nie mieszkasz w Polsce.
Tylko w jakimś ciepłym kraju.
Przyszło mi to do głowy po przeczytaniu,że chcesz rozsady pomidorów i arbuzów dać do folijki.
Chyba,że miałaś na myśli wynoszenie na dzień.
Mam wrażenie,że nie mieszkasz w Polsce.
Tylko w jakimś ciepłym kraju.
Przyszło mi to do głowy po przeczytaniu,że chcesz rozsady pomidorów i arbuzów dać do folijki.
Chyba,że miałaś na myśli wynoszenie na dzień.
Ostatnia chłodna noc minęła i dziś zaczynam sadzenie pomidorów do gruntu 

- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
Mówisz?
Ja jeszcze poczekam z tydzień, a przynajmniej do weekendu. Dziś u nas nie miało być przymrozku a było -3.
Ja jeszcze poczekam z tydzień, a przynajmniej do weekendu. Dziś u nas nie miało być przymrozku a było -3.
Iza
U mnie było odwrotnie, miał być przymrozek i wszystko wniosłam do domu, a tu nic nie było, deszcz pomógł i dziś znowu będzie, więc noc na plusie.