Aprilkowy las ......i róże. Cz 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aprilkowy las ......i róże. Cz 7

Post »

Marcel Menard rzeczywiście robi wrażenie, aczkolwiek mi bliżej do bardziej pastelowych kolorów (cudny Schneewolke) - i nie mogę nie zgodzić się z Lisicą, na tle lasu rh nabierają zupełnie innego wymiaru, są po prostu roślinami na swoim miejscu.
Gratuluję pierwszego rozwiniętego pąka różanego, u mnie myślę, że jutro Mary Rose otworzy pąk.
A Cheddar mi się podoba choć żółty (a ja nie trawię generalnie żółtego), do podbicia i wyeksponowania koloru szałwi będzie idealny.

I chyba się zakochałam w Twoich kotach....
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jola futrzasta rodzinka, wspaniała. Piękniutkie te Twoje kociaki... zakochana w nich jestem ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Najpierw pochwalę wszystkie futrzaste kwiatuszki, one zawsze najpiękniejsze ;:167 ;:108 Gratuluję pierwszego kwitnienia róży w tym roku, sądząc po ilości pączków zapowiada się obficie ;:63
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aprilku, miejsce na ognisko niezwykle eleganckie ;:215 A kiełbaski z ogniska smakują najlepiej, że o pieczonych ziemniakach nawet nie wspominam...mniam ;:152
Zdjęcia futrzaków mogę oglądać bez końca. One nigdy się nie nudzą. A i zapomniałabym pochwalić pierwszą różyczkę ;:167 Sezon otwarty i teraz z każdym dniem będzie coraz więcej kwiatów.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Nowych zdjęć nie mogłam zgrać ;:145 zgubiłam w czasie remontu ładowarkę do aparatu ;:223
A róże już zakwitły, Jacqueline du Pre, J.Duval, za moment Old Port i Louise Odier...
Poza tym posadziłam nowe róże przy tarasie. Powstał nowy murek jako donica, do której upchnęłam 7 róż :;230 Dziś będą intensywne poszukiwania ładowarki, albo kupię nową...

Daysy, ja czasami nie mam innego wyjścia jak zdjęcia wieczorową porą.. No niby był weekend, ale tak zajęłam się porządkami po remoncie a potem obsadzaniem nowej donicy murowanej, że zdjęć też jakoś zbyt dużo nie zrobiłam. No i jeszcze ta zgubiona ładowarka ;:224
Klony palmowe okrywam na zimę wszystkie, niezależnie od wieku. Niektórym to jednak nie pomaga. Liczę na to że nowa, osłonięta miejscówka okaże się strzałem w dziesiątkę. Jeżeli twoje klony nie przeżywają w gruncie to jedyna metoda to trzymać je w tym foliaku. Licząc się z tym że wiosną trzeba przenosić donice na docelowe miejscówki. Męczące rozwiązanie ale wszystko zależy od determinacji :wink:

Elwi, ja gustuję w Maine coonach bo przyjaciele mają hodowle. Wcześniej starałam się trzymać z daleka od kotów, bo to sierść w domu i podrapane meble. Ale na kocią miłość nie ma rady :uszy
Rodki u mnie też już kończą, za gorąco jednak było. Wczoraj trochę popadało, wreszcie. Ale trochę za późno. Burza na szczęście, przeszła bokiem. Ale wiało niemiłosiernie.
Gratuluję trzeźwego podejścia do zakupów. Ja kupiłam 7 rododendronów ;:306 Ale wszystkie zaplanowane, tylko to mnie tłumaczy ;:170
Jak trafisz coś godnego uwagi to z pewnością się nie oprzesz ;:303

Ewelino, podłoże pod rośliny przygotowuję u mnie bardzo starannie. Dlatego tak mozolnie idzie mi zagospodarowywanie rabat. To mnóstwo pracy. Wykopać piasek, wywieźć, przywieźć dobrej ziemi. Mimo że każdą wolną chwilę poświęcam ogrodowi, to efektów nie ma takich jak w innych ogrodach. Ale mi to nie przeszkadza. Za 5 lat będę miała ukończony ogród. I jeszcze trochę siły by się nim cieszyć- mam taką nadzieję :;230
Kolorystyka Futerek zupełnie przypadkowa :lol:

Ewka, masz rację, rododendronym na żywo wyglądają o niebo lepiej. Przydałby mi się jakiś dobry fotograf ;:224
M.Hilling zakwitła cudnie, niestety zdjęcia uwięzione w aparacie, zaklęcie otwierające zaginęło :;230
Koty wyczesane, wymiziane i baaardzo zadowolone ;:167

Lesiu, ja lubię fiolety i biele, więc łączę te kolory ze sobą. Same pastele okazały się u mnie ciut nudne, stąd dokupiłam w tym roku mocniejsze barwy.
Mary Rose też mam ale daleko im do kwitnienia. Pewnie przez jesienne przesadzanie. Nie wiedziałam że ona taka wczesna. Zresztą u ciebie jednak cieplej i zaciszniej.
A Cheddar cudny. On nie jest stricte żółty. Ja też nie trawię żółtego. Jest bardzo blady, nieagresywny. Już posadziłam w szałwii i wygląda super, wierz mi na słowo. Będę dokupować ;:333
Chcesz kotka? To przecież żaden problem :;230

Basiu ;:167

Blueberry/Natalio dziękuję. Futrzaki robią u mnie za biżuterię ogrodową. Róże u mnie już się prześcigają w kwitnieniu. Jak tylko odnajdę ładowarkę do aparatu to się będę chwalić, a co :wink:

Dorotko fajnie że ci się podoba ;:168 Ja też bardzo lubię ziemniaczki z ogniska ale rzadko mam czas na to. Wymagają jednak dłuższych przygotowań.
Jak nie ogród to przynajmniej Futerka przyciągają gości do mojego wątku :uszy

Pozdrawiam i lecę na kominki podziwiać Wasze róże i nie tylko.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękny ten twój ogród. Piękny piękny ;:180
A zwierzaki widzę masz pod jeden kolor prawie.
Widać , że im ogród też się podoba I lubią w nim być :)
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Jolu Jolie Mme ma wyjątkowy kolor z oddali. ;:oj W towarzystwie cisów świetnie wygląda. ;:215 Jak wszystkie rododendrony urosną do 1,5-2 metrów będzie, jak a arboretum w Bolestraszycach. Już wspaniałe widoki, a jakie Cię jeszcze czekają. Obrazek Zapączkowane róże i czosnki w wieczornym ujęciu wyjątkowo piękne, masz tajemniczy ogród. ;:108 Życzę dużo czasu na kontemplację ogrodu i mizianie ulubieńców. :)
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Ależ piękne to twoje futrzaste towarzystwo ;:108
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Widzisz jaką masz piękną perspektywę zza tego ogniska ;:224
Dobrze,że to wypośrodkowałaś ;:306
Nie naprawdę dobrze, że przeniosłaś kompostownik
Jak ja Ci zazdroszczę tych rodków
Co tam moje 2.
Trzymaj kciuki za nowoposadzone.
Tak bym chciała,żeby się przyjęły
Z tym "wysłucham, a potem i tak dopasuje do siebie" to chyba każdy ma.
Jak masz jakąs wizję, to trudno potem coś w niej zmieniac
Fajnie, że Ty słuchasz i potrafisz dopasowac to co ktoś mówi do swoich potrzeb
Do zobaczenia ;:138
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aprilku, mam nadzieję, że ładowarka się znalazła? Czekamy tutaj na zdjęcia różyczek. Bardzo jestem ciekawa tych nowo zakupionych ;:65
Awatar użytkownika
jolcia1212
500p
500p
Od: 8 gru 2009, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit
Jolu jak ja Ci zazdroszczę tych rododendronów i azalii :roll: Tak pięknie Ci zakwitły. Krzaczki też widać ze bardzo zdrowe.
Moje niestety nie nadają się do prezentacji. Tak naprawdę nie zawiódł tylko Rasputin, reszcie zaschły pąki kwiatowe. wszystkie musiałam wyłamać. Krzaczki tez nie wyglądają dobrze.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo dziękuję wszystkim cierpliwie mnie odwiedzającym za miłe wpisy;:4
Znów mam poślizg, ale tym razem mam dobre wytłumaczenie. Zwiedzałam w bardzo miłym towarzystwie Arboretum w Wojsławicach, Ogród Japoński w Jarkowie i we Wrocławiu oraz ogrody prywatne. No i oczywiście obowiązkowy szkółking. Mam teraz masę roślin do posadzenia więc znów czas mi się skurczy ;:306
Gdybym chciała jednym zdaniem podsumować kilkudniowe szaleństwo, to bym napisała: Wojsławice to raj a ja bardzo chcę do tego raju wrócić.

Ale najpierw Ogród Japoński we Wrocławiu. Niezbyt zapadł mi w serce. Fakt, że główna atrakcja czyli rododendrony i azalie właśnie przekwitły. Trochę zaniedbany, tłumy ludzi i niesamowity hałas z pobliskiej ulicy. Zero możliwości wczucia się w naturę, wyciszenia. Zdjęć zrobiłam więc mało.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kolejny był piękny Ogród Japoński w Jarkowie. Widać ogromną pasję właściciela i zarazem twórcy ogrodu. Wypielęgnowany, wypieszczony, tradycyjny. Tutaj nie raził brak kwitnących rododendronów. Cała reszta nasadzeń była tak niezwykle ciekawa, że można by tam spędzić długie godziny słuchając szumu wody i napawając się przyrodą. Niestety szum wody był zbyt natarczywy bo złapała nas ulewa ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ogród zajmuje ok 1000 m2 ale w przygotowaniu jest jego kolejna część. Można było zerknąć z góry.

Obrazek

Za chwilę perełka czyli Wojsławice ale podzielę post bo ten ogród zasłużył na specjalne traktowanie ;:167
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wojsławice zachwyciły mnie nie tylko wielkością i bogactwem nasadzeń. Bajeczne jest ukształtowanie terenu, pozwalające na stokach tworzyć ciągnące się setkami metrów rabaty w różnych stylach. Jednak najbardziej zachwyciły mnie kompozycje, zarówno kolorystycznie pięknie dobrane, pokazujące przeróżne możliwości łączenia bylin, krzewów i drzew. Jak również oryginalne faktury liści i kształty ciętych krzewów.
Ale niech obraz przemówi sam za siebie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Widzicie tego słonika?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Jolu fantastyczny Twój zwierzyniec i aż dziw, że kolorystyka w nim panująca jest przypadkowa. Wszystkie są przecież takie same. ;:131 Może jednak podświadomość każe Ci wybierać takie a nie inne zwierzęta?
Co do Twojego ogrodu... oglądałam ostatnio "Maję w ogrodzie". Odcinek był zatytułowany "Ogród w lesie". Wiesz co? Zgłoś się do programu i pokaż im jak może wyhlądać ogród w lesie. ;:180 Jeseś niedoścignionym mistrzem w tej dziedzinie. ;:168 Fenomenalny ogród wśród sosen stworzyłaś. Możesz być dumna!
Zachęciłaś mnie do wycieczki do Wojsławic. Może kiedyś uda mi się namówić Ema na taki wyjazd.
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Jeszcze bardziej żałuję, że nie udało mi się pojechać z Wami ;:145
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”