Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej cz.II (2018-2020)

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Zablokowany
Monia33
50p
50p
Od: 30 sty 2020, o 15:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej 2018,2019

Post »

Dominik z Gdyni pisze: ps. Monia, no właśnie "przyleciała z Azji" i to bez rejestracji i paszportu.
:D na pewno do mojego ogrodu paszportu ani WIZY nie miała :;230
wzrosną koszty sprzedawcom i wcale nie chodzi tylko o 30 czy 40 groszy za paszport.
Dmyślam się! drukarki do paszportów, etykiety - dodatkowy pracownik do naklejania czy cała linia produkcyjna i nie wiem co jeszcze .. podobno jakieś płatne kontrole z piorin odnośnie badania
Takie zmiany biurokratyczne robi się po to aby u nas nie było taniej,
No wiadomo, że po to, aby gospodarka "tych lepszych" od Nas Państw, którzy wymyślili Unię miała się lepiej
Awatar użytkownika
Dominik z Gdyni
100p
100p
Od: 3 lut 2013, o 21:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Monia33 pisze:
Dominik z Gdyni pisze: ps. Monia, no właśnie "przyleciała z Azji" i to bez rejestracji i paszportu.
:D na pewno do mojego ogrodu paszportu ani WIZY nie miała :;230
Podoba mi się Twój niewerbalny komentarz Monika i podpisuję się pod nim co najmniej lewą i prawą ręką :twisted:
W tej sytuacji jest to chyba najlepsze co można zrobić myśląc o tych przepisach, mianowicie uśmiechnąć się:

:D :;230 a następnie: ;:224 ;:172 a na koniec ;:130
Cierpliwość jest cnotą ogrodników. Jadalne rośliny tropikalne oraz egzotyczne rośliny ogrodowe to moja pasja.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23

Post »

Dominik z Gdyni, nawiążę tylko do jednej kwestii, bo co do rozdrabniania tematu masz całkowitą rację. Nad tym problemem pracują prawnicy różnych firm i nie rozporządzenie Unii Europejskiej (świadomie z dużej litery) jest problemem, lecz jego tłumaczenie i interpretacja. W normalnym kraju tłumacz przysięgły wziął by do ręki oryginał rozporządzenia (w języku Angielskim), przetłumaczył i na tej podstawie powstały by akty wykonawcze. U nas poczekano aż Niemcy przetłumaczą, i dopiero z Niemieckiego tłumaczono na nasze... takie tłumaczenie znacznie wypaczyło oryginalny tekst. Wiele poważnych instytucji i firm wystąpiło do Brukseli o interpretację i czekamy. Taka forma interpretacji przepisów jest korzystna jedynie dla administracji skarbowej, za jakiś czas wprowadzą nam podatek dochodowy a listę podmiotów profesjonalnych będą mieli już gotową. pomyśl nad tym.
Monia33
50p
50p

Post »

Zibi_41 pisze: Wiele poważnych instytucji i firm wystąpiło do Brukseli o interpretację
Trzymam kciuki!. Ciekawe jak długo to zajmie.

Nadinterpretacja przepisów (słowo klucz) bo jest to temat nowy i ma jeszcze mnóstwo niejasności.
Nawet urzędnicy z PIORIN jeszcze sami o tym nie wiedzą ile czeka tu pułapek!
Jednak bardzo chętnie nadinterpretują to rozporządzenie - są w tym niezawodni a wręcz czują się w tym jak ryba w wodzie.

Nie znam prawa jakie jest stosowane w np. Niemczech, ale czy tam amator/ogrodnik też nie moze się wymieniać za pośrednictwem internetu z innymi?
Czy tam nie może sprzedać swoich roślin? W Holandii na pewno paszporty są wydawane ale kogo to dotyczy to już nie wiem
forestit pisze: Według tej teorii to kwiaciarnia nie jest profesionalista?- nieprawda. Profesjonalistą nie jest klient detaliczny/koncowy
forestit - trochę wprowadziłeś zamęt tym zdaniem. Zaczynam od nowa mieć dziurę w głowie. AŁA :D
Im więcej czytam, tym moja główka robi się coraz bardziej pusta a tak nie powinno być :;230
Teo44
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 sty 2020, o 23:24

Post »

Dominik wskazał jeszcze jedną ważną sprawę, która wszyscy pomijamy. Rozporządzenie UE jest stosowane wprost. To znaczy, nie potrzeba żadnej implementacji w Polsce tego prawa. Ono działa tak jak RODO, ale pomimo tego w Polsce procedowana jest właśnie dodatkowo ustawa, której projekt Dominik przytoczył: http://orka.sejm.gov.pl/opinie9.nsf/naz ... e/62_u.pdf
Projekt ma ponad 100 stron i w większości pokrywa się z Rozporządzeniem... w większości... Ktoś musiałby przeanalizować ten projekt, pod kątem tego gdzie jeszcze lobbyści zadziałali i co w nim zmienili :/
Monia33
50p
50p

Post »

Teo44 pisze: Projekt ma ponad 100 stron i w większości pokrywa się z Rozporządzeniem :/
Ja sprawdziłam chociażby jeden zapis i już tam go nie widzę w tym projekcie ale rozumiem, że to jest jakieś uszczegółowienie do tamtego rozporządzenia, wiec ok. Nie jest to to samo co w rozporzadzeniu kropka w kropkę.
Trzeba zrobić spis nurtujących pytań i sprawdzić. Artykuł po Artykule. Będziemy sprawdzać kolor tej zapałki. Może jednak jest czarna!
Teo44
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

MariuszeK pisze: to jak to rozumieć?

" Wyłączenia z obowiązku rejestracji, zostały określone w art. 65 ust. 3 ww. Rozporządzenia. W
artykule tym wskazane jest, że z obowiązku rejestracji zwolnione są m.in. podmioty, które
dostarczają wyłącznie i bezpośrednio użytkownikom ostatecznym małe ilości roślin w sposób inny niż
w ramach sprzedaży poprzez umowy zawierane na odległość.
Z powyższego wynika więc jednoznacznie, że jeśli podmiot sprzedaje małe ilości roślin wyłącznie i
bezpośrednio użytkownikom ostatecznym, to nie musi być wpisany do rejestru podmiotów
profesjonalnych, a tym samym sprzedawane przez tę osobę rośliny nie muszą być zaopatrywane w
paszport roślin. Jednak, wyłączenie to nie dotyczy podmiotów, które sprzedają rośliny przez Internet.
Należy również wyjaśnić, że nie jest konieczne szczegółowe doprecyzowanie pojęcia ?małe ilości
roślin?, gdyż wskazana w ww. przepisie prawa forma sprzedaży (bezpośrednio) i charakter nabywcy
roślin (użytkownik ostateczny) determinują skalę produkcji/działalności tego podmiotu."
Problem jest w niepełnym zacytowaniu przepisu. Ktoś kto to pisał ominął słowo "profesjonalny" przy "podmiot". Powyższe dotyczy sytuacji, w której jesteś "podmiotem profesjonalnym", ale nie musisz sie rejestrować, bo dostarczasz małe ilości roślin itd. Ja natomiast mówie, że w ogóle ten przepis, a nawet całe rozporządzenie, nie dotyczy wszystkim podmiotów sprzedających rośliny, ponieważ nie każdy sprzedawca jest podmiotem profesjonalnym. Np. kwiaciarnia wg. mnie jest. Ale już pani siedząca na rynku z trzema wiadrami wody z kwiatami z ogórdka - nie jest. Tak samo farma, zatrudniająca pracowników na umowe o prace profesjonalistą jest, ale rolnik/ogrodnik, prowadzący osobiście gospodarstwo rolne i rozliczający się KRUSem - nie musi być.

-- 5 lut 2020, o 12:01 --
Monia33 pisze:
Teo44 pisze: Projekt ma ponad 100 stron i w większości pokrywa się z Rozporządzeniem :/
Ja sprawdziłam chociażby jeden zapis i już tam go nie widzę w tym projekcie

To potencjalnie nic złego, bo trzeba pamiętać, że Rozporządzenie UE działa, a jest ważniejsze od ustawy krajowej.
Ale rzeczywiście moga być jakieś chore doprecyzowania, a to by już był poważny problem.
Monia33
50p
50p

Post »

Teo44 pisze:
kwiaciarnia wg. mnie jest. Ale już pani siedząca na rynku z trzema wiadrami wody z kwiatami z ogórdka - nie jest. Tak samo farma, zatrudniająca pracowników na umowe o prace profesjonalistą jest, ale rolnik/ogrodnik, prowadzący osobiście gospodarstwo rolne i rozliczający się KRUSem - nie musi być.
I tu jest pies pogrzebany. Bo wg mnie:
1) kwiaciarnie nie musi się rejestrować - bo sprzedaje bezpośrednio do klienta,który odbierze i zapłaci do ręki.
2) farma, zatrudniająca pracowników na umowe o prace profesjonalistą jest lub nie: w zależności czy sprzedaje pośrednikom (MUSI) czy do klienta,który odbierze i zapłaci do rączki (nie MUSI) lub przez internet (MUSI)
3) rolnik/ogrodnik, prowadzący osobiście gospodarstwo rolne - w zależności czy sprzedaje pośrednikom (MUSI) czy do klienta,który odbierze i zapłaci do rączki (nie MUSI) lub przez internet (MUSI)
4) babuszka siedząca na targu z jednym badylkiem (NIE MUSI) babuszka buszująca w internecie z jednym badylkiem (MUSI)

oznacza to tyle, że babuszka nie jest dziś nazywana podmiotem profesjonalnym jeśli dziś sprzedaje na targu - ale jeśli jutro wskoczy na kompa to już jest podmiotem profesjonalnym i zdecydowanie powinna się zarejestrować i pomysleć o egzaminach i kontrolach.
Proszę oświećcie mnie. Moze ktoś to potwierdzić, że tak jest lub chociaż przytoczyć artykuły?

Ja dlatego nie czytam strony priorinu, bo tam są w większości nadinterpretacje - tylko Rozporzadzenie one tylko daje pewność.
Awatar użytkownika
Dominik z Gdyni
100p
100p
Kontakt:

Post »

Dokładnie, trzeba czytać ostateczne wersje przepisów a nie interpretacje.

Podsumowując dyskusję: potrzebujemy jednej prostej zmiany w obecnie procedowanej (na ukończeniu) ustawie o brzmieniu mniej więcej:

"Drobni producenci przy sprzedaży do odbiorców ostatecznych są zwolnieni z obowiązku rejestracji jako podmioty profesjonalne. Przemieszczanie roślin na terenie RP pomiędzy drobnymi producentami, przy umowach zawartych na odległość (np drobna sprzedaż internetowa) jest zwolnione z obowiązku paszportowania roślin."

Takie rozwiązanie (choć może być niestety sprzeczne z wytycznymi z "ue") załatwia problem dla hobbystów oraz małych firm. Jeśli jest sprzeczne z wytycznymi "ue" trzeba walczyć w Brukseli. Dziękuję za uwagę :)
Cierpliwość jest cnotą ogrodników. Jadalne rośliny tropikalne oraz egzotyczne rośliny ogrodowe to moja pasja.
Teo44
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Monia, niezależnie od tego czy stoimy na gruncie interpretacji PIORIN czy na gruncie Rozporządzenia, to i tak niestety mieszasz dwie sprawy.
Otóż mieszasz fakt bycia/nie bycia podmiotem profesjonalnym z faktem konieczniości/braku konieczności zarejestrowania się.

Przykładowa kwiaciarnia: ona jst podmiotem profesjonalnym (ponieważ "żyje" ze sprzedaży i płaci od tego podatki), ALE nie musi się rejestrować, ponieważ sprzedaje tylko bezpośrednio.

I drugi przykład, ktory pokazuje że to ważne rozróżnic dwie w/w sprawy: babcia sprzedająca na rynku nie jest podmiotem profesjonalnym (bo sobie tylko dorabia z własnego ogródka), a także nie musi sie rejestrować, nie dlatego, że sprzedaje osobiście, ale dlatego przede wszystkim, że nie jest podmiotem profesjonalnym, więc całe Rozporządzenie jej nie dotyczy. Chodzi mi oto, że jeśli wnuczek zrobi jej konto na jakimś portalu aukcyjnym i sprzeda tam kilogram marchewki, to nadal nie musi się rejestrować. Owszem, sprzedała coś przez internet, ale całe Rozporządzenie dotyczy tylko podmiotów profesjonalnych, a ona nim nie jest i póki nie założy firmy nigdy nim nie będzie.
Teo44
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dominik z Gdyni pisze: Takie rozwiązanie (choć może być niestety sprzeczne z wytycznymi z "ue") załatwia problem dla hobbystów oraz małych firm. Jeśli jest sprzeczne wytycznymi "ue" trzeba walczyć w Brukseli. Dziękuję za uwagę :)
Dlatego zamiast dopisywać nowe przepisy do istniejącego prawa, co nie zadziała, bo przepis nadrzędny istnieje, to w nowej ustawie, której projekt jest tutaj: http://orka.sejm.gov.pl/opinie9.nsf/naz ... e/62_u.pdf trzeba zrobić jedną rzecz:

Zamienić "Art. 2. Użyte w ustawie określenia oznaczają: (...) 13) podmiot profesjonalny ? podmiot profesjonalny w rozumieniu art. 2 pkt 9 rozporządzenia 2016/2031;"

na np.

"Art. 2. Użyte w ustawie określenia oznaczają: (...) 13) podmiot profesjonalny ? każdy podmiot w rozumieniu art. 2 pkt 9 rozporządzenia 2016/2031, który zatrudnia więcej niż 5 pracowników".

Prawo polskie nie może stać w sprzeczności z prawem europejskim, ale może go uszczegóławiać. I to trzeba by było komuś przekazać... Może europoseł Wojciechowski ? On jest od rolnictwa i to dośc logiczny człowiek.
Awatar użytkownika
Dominik z Gdyni
100p
100p
Kontakt:

Post »

Teo, jak dla mnie taka definicja podmiotu profesjonalnego jak podałeś (zatrudniający min 5 osób) jest jak najbardziej ok i załatwia sprawę. Jest to jedno z możliwych i ciekawych rozwiązań., tyle że trzeba by coś zrobić też z tym zapisem o umowach zawartych na odległość, bo tu ciągle jest sprzeczność.
Teo44
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Nie ma sprzeczności :) Jeśli nie wpadasz w definicję podmiotu profesjonalnego, to nie dotyczy cie całe Rozporządzenie, bo ono dotyczy WYŁĄCZNIE podmiotów profesjonalnych.
Przez samą logikę - jeśli istnieje grupa wydzielona z ogółu, to istnieje coś poza ta grupą (ogół minus grupa), i ty się w tej grupie wtedy znajdujesz. Jeśliby miało być inaczej, to Rozporządzenie nie mówiłoby o "podmiotach profesjonalnych" tylko o "wszystkich podmiotach".
Zablokowany

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”