Teo44 pisze:
kwiaciarnia wg. mnie jest. Ale już pani siedząca na rynku z trzema wiadrami wody z kwiatami z ogórdka - nie jest. Tak samo farma, zatrudniająca pracowników na umowe o prace profesjonalistą jest, ale rolnik/ogrodnik, prowadzący osobiście gospodarstwo rolne i rozliczający się KRUSem - nie musi być.
I tu jest pies pogrzebany. Bo wg mnie:
1) kwiaciarnie nie musi się rejestrować - bo sprzedaje bezpośrednio do klienta,który odbierze i zapłaci do ręki.
2) farma, zatrudniająca pracowników na umowe o prace profesjonalistą jest lub nie: w zależności czy sprzedaje pośrednikom (MUSI) czy do klienta,który odbierze i zapłaci do rączki (nie MUSI) lub przez internet (MUSI)
3) rolnik/ogrodnik, prowadzący osobiście gospodarstwo rolne - w zależności czy sprzedaje pośrednikom (MUSI) czy do klienta,który odbierze i zapłaci do rączki (nie MUSI) lub przez internet (MUSI)
4) babuszka siedząca na targu z jednym badylkiem (NIE MUSI) babuszka buszująca w internecie z jednym badylkiem (MUSI)
oznacza to tyle, że babuszka nie jest dziś nazywana podmiotem profesjonalnym jeśli dziś sprzedaje na targu - ale jeśli jutro wskoczy na kompa to już jest podmiotem profesjonalnym i zdecydowanie powinna się zarejestrować i pomysleć o egzaminach i kontrolach.
Proszę oświećcie mnie. Moze ktoś to potwierdzić, że tak jest lub chociaż przytoczyć artykuły?
Ja dlatego nie czytam strony priorinu, bo tam są w większości nadinterpretacje - tylko Rozporzadzenie one tylko daje pewność.