Koleus Blumego cz.1
Re: Nasze koleusy
Zaś ja zrobiłam sobie mały eksperyment: część nasion leciutko przysypałam ziemią a część zostawiłam nie przykryte.I co stwierdziłam? Oczywiście szybciej powschodziły te co pozostały na wierzchu ale po tygodniu zaczęły tak jakoś obumierać ,zaś te, co były przyprószone- żyją i mają się świetnie już drugi tydzień.Czyli obstawiałabym jednak przysypanie ich niewielką ilością ziemi.
Pozdrawiam Bożena
Wiecie, w moich wymarzonych koleusach rainbow zastałam dzisiaj jakieś mikroskopijne, białe, larwowate stworzenie, żwawo skaczące.
Chciałam ubić gada (tj. tego, no, bezkręgowca?) szpilką, ale zwiał, nim zrobiłam zeń szaszłyk.
Myślicie, że to mógł być. Ten Sami Wiecie Kto, ziemiórek?
Ach, ręce mi drżą, powieka opada i głos się trzęsie na myśl o tej ewentualności
Chciałam ubić gada (tj. tego, no, bezkręgowca?) szpilką, ale zwiał, nim zrobiłam zeń szaszłyk.
Myślicie, że to mógł być. Ten Sami Wiecie Kto, ziemiórek?
Ach, ręce mi drżą, powieka opada i głos się trzęsie na myśl o tej ewentualności
Ja od kilku lat co roku na wiosnę sieję koleusy a potem ozdabiam nimi balkon.W tym roku też posiałam kilka torebek i nawet ładnie powschodziły i rosną.Jeśli mi się uda to niedługo wstawię zdjęcia:)Bardzo je lubię:)
Pozdrawiam Ewa
Tegoroczne nasiona .Koleusy już rosną.Z tamtego roku mam trzy rodzaje ale są słabiutkie,zaczęłam podlewać nawozem,Może uda się pozyskać kilka szczepek:)
Pozdrawiam Ewa
- Przemekt23
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2013, o 19:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeżeli to było do mnie to muszę powiedzieć, że większość moich koleusów w tym roku pochodzi z sadzonek. W tym roku nie wysiewałem nasion. Na chwilę obecną mam ok. 10 odmian. Ponieważ na przeprowadzkę do tunelu jeszcze dla koleusów jest za wcześnie na razie nie robię nowych sadzonek i poczekam z ukorzenianiem do kwietnia.
- Przemekt23
- Od: 13 gru 2013, o 19:36
Tak do ciebie. To i tak masz ich sporo co widać. Ja swoje 5 odmian też już ukorzeniam w sumie mam ze 30 już sadzonek a do kwietnia jeszcze narośnie do ukorzenienia. Do wody i gotowe po tygodniu już korzonki i do ziemi. A miejsca na parapecie jak na lekarstwo.
- trillum30a
- 200p
- Od: 6 lut 2012, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Też miałam ukorzenione parę sadzonek,w wodzie piękne korzonki wypuściły a w ziemi po paru dniach częśc padła
Pozdrawiam-Iwona
To dziwne,że posadzone do ziemi po jakimś czasie padły.Ja od kilku dobrych lat co roku obsadzam balkon koleusami.Co roku sieję nasiona a oprócz tego kupuję na targu sadzonki.Jednak część z nich pada przez zimę.Chyba delikatniejsze odmiany.Z reszty robię sadzonki i nawet ładnie się przyjmują.W tym roku kupiłam i posiałam nasiona koleusów Rekwiat koleus blumego i koleus rainbow i ZOBACZYMY,CZY BĘDĄ JAKIEŚ CIEKAWE KOLORKI
Pozdrawiam Ewa
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Matemax
- 1000p
- Od: 14 sty 2010, o 19:27
Przemku, od razu wsadzałeś do ziemi czy ukorzeniałeś w wodzie?