Kawon ( arbuz ) - część 1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Krzychoo
100p
100p
Od: 30 mar 2008, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawon(arbuz)

Post »

Bardzo dziękuję. W przyszłym roku też posadzę arbuzy, tym razem plan jest taki, żeby je posadzić w doniczkach 3l z czystym kompostem. Podpędzę je trochę w domu, potem w tunelu foliowym i w czerwcu wystawiam doniczki na ogrodzie. Trochę brakuje mi kawałka uprawionej ziemi na takie zabawy, więc bez kopania posadzę je sobie na trawniku, przykrywając go wcześniej agrowłókniną. W trakcie likwidowania arbuzów okazało się, że nie mają wcale dużego systemu korzeniowego i doniczka 3l na oko powinna wystarczyć. Mam nadzieję, że mi się uda.
harlej1
200p
200p
Od: 28 kwie 2008, o 20:29

Post »

wydaje mi się, że 3 litry to zdecydowanie za mało, jak podają różne źródła, korzenie arbuza są bardzo rozległe, lecz płytkie, dlatego też w czasie suszy, arbuz potrzebuje dużo wody; przyznam się, że nigdy nie hodowałem arbuza w doniczce, przez cały sezon, ale wydaje mi się, że potrzeba doniczki około 12-14 litrów, a i kompost lepiej dawać, w pewnej proporcji ze zwykłą ziemią ogrodową, żeby roślina miała więcej składników odżywczych i soli, które, nie zawsze, wszystkie występują w kompoście
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

3 litrowa doniczka... nawet w 10 litrowej bym się nie podjęła uprawy arbuza!
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Krzychoo a widziałeś kiedyś korzeń rzodkiewki?;) 3l to myślę dużo za mało, chyba że te doniczki będą bez dna, to ewentualnie jest cień szansy że wyjdzie z tego coś jadalnego..
Awatar użytkownika
PiotrS
100p
100p
Od: 11 paź 2011, o 21:37

Post »

A jak się uda i będą arbuzy z trawnika??? hehe No wtedy sąsiedzi już by na wycieczki chyba przychodzili podziwiać!!! 3 litrowe to może być mało, chyba że w różne spróbować w ramach eksperymentu i wątpliwości się rozwieją.
Pozdrawiam
Krzychoo
100p
100p
Od: 30 mar 2008, o 19:42

Post »

Na całe szczęście jestem starym, upartym dziadem i zrobię po swojemu :)
Po prostu kupiłem już doniczki i nie ma odwrotu :heja
Jak się nie uda to pokażę efekty za rok.
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja miałem bingo, owoce ma duże. Jego wadą jest to ze rośnie silnie i raczej jest do uprawy pod osłonami
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bingo jest bardzo smaczny, faktycznie rośnie silnie i trochę kaprysi. U mnie nie chciał zawiązywać, zebrałem tylko jeden wielki owoc z krzaka.
Posadź Rosario, dobrze udaje się w gruncie :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
KONdzio1156
100p
100p
Od: 30 lip 2010, o 14:33

Post »

no dobra , :D
rosario miał być u mnie od samego początku ,ale zobaczyłem bardzo tanie nasiona arbuza sugar baby 1 ,99 za 2 g i się mu oparłem ;:152 ale posadzę tego rosario , kiedyś chyba widziałem jego nasiona w jednym z ogrodniczych z firmy LEGUTKO
harlej1
200p
200p
Od: 28 kwie 2008, o 20:29

Post »

tak firma Legutko, produkuje tą odmianę, zresztą ja ją uprawiam co roku, u mnie we Wrocławiu, w tym roku paczuszka kosztowała 2,1

Następna część tutaj Kawon ( arbuz ) - część 2
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”