Wszystko o pomidorach cz. 19
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 19
Nie robią szkód ? To chyba żart . Robią mi nie mniejsze szkody niż ślimaki . Zniszczyły mi w tym roku
najładniejsze brzoskwinie , włażą w kapustę i robi dziury itd .
A mszyca ma się dobrze i nic jej nie rusza , mimo że biedronek i skorków u mnie dostatek .
najładniejsze brzoskwinie , włażą w kapustę i robi dziury itd .
A mszyca ma się dobrze i nic jej nie rusza , mimo że biedronek i skorków u mnie dostatek .
O skorkach, plusy i minusy ich obecności.
https://pzd.pl/uploads/1aga/Skorki-wrog ... aciele.pdf
https://pzd.pl/uploads/1aga/Skorki-wrog ... aciele.pdf
Anna
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Nigdzie nie napisałem, że nie robią szkód. Wręcz przeciwnie. Napisałem, że czasem może i coś skubną, ale mimo, że jest ich u mnie mnóstwo, szkód nie zauważyłem.
Żartem raczej jest porównywanie ich do ślimaków.
Jesteś pierwszą osobą, od której słyszę, że potrafią być aż tak szkodliwe.
Bardzo jestem ciekaw opinii innych użytkowników forum w tym temacie.
Czy skorki u was to faktycznie takie zło wcielone?
Żartem raczej jest porównywanie ich do ślimaków.
Jesteś pierwszą osobą, od której słyszę, że potrafią być aż tak szkodliwe.
Bardzo jestem ciekaw opinii innych użytkowników forum w tym temacie.
Czy skorki u was to faktycznie takie zło wcielone?
Pozdrawiam, Jacek
-
- 500p
- Od: 12 lut 2023, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja najgorzej oceniam obecność na grządkach: ślimaków, mszycy, mrówek i gąsienic. Szczypawek widziałam mało i jakoś nie przypisuję im szkód. Wypatruje też powrotu znajomego kreta, bo wiem, że uratuje mi grządki przed nornicami.
Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
-
A może nie wiecie , że to ich robota ? U mnie dość długo trwało zanim na to wpadłam . Nie wypada pisać , że
skorki są be , bo przecież takie pożyteczne .
Nie przesadzam , w kapuście robią większe szkody niż ślimaki . Ślimaki nakarmię granulkami i spokój a tych nie wiem
jak się pozbyć .
To , że niszczą roztocza czy mszycę to jakiś mit . W tunelu mam tych skorków zatrzęsienie a mszycy i całej reszty jeszcze
więcej .
skorki są be , bo przecież takie pożyteczne .
Nie przesadzam , w kapuście robią większe szkody niż ślimaki . Ślimaki nakarmię granulkami i spokój a tych nie wiem
jak się pozbyć .
To , że niszczą roztocza czy mszycę to jakiś mit . W tunelu mam tych skorków zatrzęsienie a mszycy i całej reszty jeszcze
więcej .
W moim przekonaniu ropuchy, biedronki, skorki - pomocnicy. Oczywiście, musi być współpraca. Dbam, to jest nie truję, nie wyganiam ,pozwalam mieszkać. Np. w tunelu coś podżerało liście młodego ogórka. Nazajutrz zobaczyłam wielką ropuchę, a po kilku dniach już nie było widać nowych uszkodzeń na liściach.
Skorki pracują nocą, więc trudno zobaczyć, co konkretnie dobrego zdziałały. Może w kapustę weszły, by zapolować na gąsienicę?
Krety także potrafią pomagać. Jeże również. Podobno jeże lubią ślimaki...
Dawno temu widziałam, jak traktor orał pole, a przyleciało stado ptaków, i rzuciło się na wyoraną ziemię. Ptaki wyjadały pędraki. Przyroda jest zadziwiająca .
Skorki pracują nocą, więc trudno zobaczyć, co konkretnie dobrego zdziałały. Może w kapustę weszły, by zapolować na gąsienicę?
Krety także potrafią pomagać. Jeże również. Podobno jeże lubią ślimaki...
Dawno temu widziałam, jak traktor orał pole, a przyleciało stado ptaków, i rzuciło się na wyoraną ziemię. Ptaki wyjadały pędraki. Przyroda jest zadziwiająca .
Anna
-
- 200p
- Od: 18 lis 2022, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie najwięcej szkód robią mrówki i mszyce. Kret jest na trzecim miejscu. Ślimaków jest bardzo mało odkąd mamy kaczki a było mnóstwo. Skorki czasem widziałam w brzoskwiniach w środku ale nie sądzę żeby one przyczyniały się do pęknięcia brzoskwiń i pestek w środku, po prostu czasem one pękały a skorki tylko tam siedziały.
-
W tunelu mam żaby i potrafią mnie solidnie wystraszyć . Żab nie ruszam , ale z plagą skorków
nie jest łatwo o dobre zbiory .
Tak jak wcześniej pisałam , ze ślimakami sobie radzę .Poznałam wroga i jego zwyczaje .
Jak widzę mrówki to wiem , że jest i mszyca .
nie jest łatwo o dobre zbiory .
Tak jak wcześniej pisałam , ze ślimakami sobie radzę .Poznałam wroga i jego zwyczaje .
Jak widzę mrówki to wiem , że jest i mszyca .
- bioy
Cieszę się, że nie jestem odosobniony w mojej ocenie skorków.
Cieszę się również, że nie są u mnie tak niszczycielskie, jak u Ani, bo przy ich liczebności musiałbym chyba zrezygnować z uprawy warzyw.
U mnie w warzywniaku, tak jak u Oli, najgorsze są mrówki, drugie miejsce ślimaki, trzecie mszyce.
Pomidory na szczęście te plagi omijają, są za to inne.
Cieszę się również, że nie są u mnie tak niszczycielskie, jak u Ani, bo przy ich liczebności musiałbym chyba zrezygnować z uprawy warzyw.
U mnie w warzywniaku, tak jak u Oli, najgorsze są mrówki, drugie miejsce ślimaki, trzecie mszyce.
Pomidory na szczęście te plagi omijają, są za to inne.
Pozdrawiam, Jacek
-
Jacek , zadam Ci pytanie , ale pisz prawdę . Pisałeś , że w sznurkach u Ciebie kryjówkę mają skorki czy dzięki temu
nie masz w tunelu szkodników np. mszyc , przędziorków lub innych ?
nie masz w tunelu szkodników np. mszyc , przędziorków lub innych ?
- bioy
Gwoli ścisłości, nie w sznurkach, a w materiałowych paskach.
Używam ich tylko do pomidorów gruntowych, w tunelu okręcam pomidory wokół sznurków.
Nigdy nie miałem przędziorków, ani mszyc na pomidorach, ani gruntowych, ani pod folią.
Przędziorki pod folią zadowalają się ogórkami, mszyce pod folią miałem raz na papryce.
Nie twierdzę, że skorki są tak skuteczne, że wystarczą do ochrony przed szkodnikami roślin, a że są aktywne nocą, ciężko o obserwację gdzie się stołują.
Twierdzę natomiast, że mimo dużej populacji skorków, u mnie szkód, które mógłbym im przypisać nie ma.
Używam ich tylko do pomidorów gruntowych, w tunelu okręcam pomidory wokół sznurków.
Nigdy nie miałem przędziorków, ani mszyc na pomidorach, ani gruntowych, ani pod folią.
Przędziorki pod folią zadowalają się ogórkami, mszyce pod folią miałem raz na papryce.
Nie twierdzę, że skorki są tak skuteczne, że wystarczą do ochrony przed szkodnikami roślin, a że są aktywne nocą, ciężko o obserwację gdzie się stołują.
Twierdzę natomiast, że mimo dużej populacji skorków, u mnie szkód, które mógłbym im przypisać nie ma.
Pozdrawiam, Jacek
Aniu, u Ciebie taka obfitość w tunelu, że skorki idą tam na all inclusive
Anna
-
Te materiałowe paski jak zrozumniałam pełnią rolę sznurka ? Zastanawiałam się jak to nazwać .
Dość długo byłam przekonana , że przędziorek nie tyka pomidorów i wystarcza
mu ogórek . Pomidor zdecydowanie lepiej radzi sobie z przędziorkiem i można przegapić , że do pomidorów się
dobrał .
Przyniosłam sadzonki pomidora do domu i dopiero wtedy zauważyłam , że jest .
Ania , myślę że wabią je ciepłe grządki , w których jest dużo wilgotnych kryjówek . Mam plan jak się ich pozbyć a przynajmniej
ograniczyć .
Dość długo byłam przekonana , że przędziorek nie tyka pomidorów i wystarcza
mu ogórek . Pomidor zdecydowanie lepiej radzi sobie z przędziorkiem i można przegapić , że do pomidorów się
dobrał .
Przyniosłam sadzonki pomidora do domu i dopiero wtedy zauważyłam , że jest .
Ania , myślę że wabią je ciepłe grządki , w których jest dużo wilgotnych kryjówek . Mam plan jak się ich pozbyć a przynajmniej
ograniczyć .