Kolekcja Agaty :-)))

Zablokowany
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję za sprostowanie,gdzieś mi umknęło to S ;:6
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

agata0806 pisze:Storczykowa ale z tego co pamiętam Twój Phal.Bellina nie tak dawno kwitł więc daj mu troszkę czasu.. ;:113
A ja swojego kupiłam z pędem kwiatowym 30-ego lipca 2008 roku ale niestety zmiana warunków doprowadziła że pęd zasechł i dopiero teraz wypuszcza pędzik po 10-ciu miesiącach oczekiwania..Jest jeszcze maleńki i mam nadzieję że go nie pomyliłam z korzonkiem hehe..
Phal.Faciata ma coraz większe pączuszki i nie jestem pewna ale wydaję mi się że i mój Phal.Amboinensis będzie kwitł.. ;:1
A OS ma naprawdę koszmarne ceny ale wybór mają niesamowity..
aha i muszę się pochwalić że Promenea którą dostałam od KOCHANEJ MONI wypuszcza nowy przyrost..
Muszę przyznać że mnie zaskoczyła ;:6
mój bellina został kupiony w listopadzie, był już przekwitający, ale zdążyłam ujrzeć jego kwiat, zanim przekwitł. ciekawe, kiedy znowu zakwitnie. bardzo podobają mi się belliny. chciałabym, by moja kiedyś była tak cudna, jak te widziane na zdjęciach w internecie, z dużą ilością pędów i kwiatów, z dużymi, bladozielonymi liśćmi.
masz amboinensis? ja też. mogłabyś napisać coś więcej o nim? jak go hodujesz, gdzie stoi itp. ja mojego mam dopiero tydzień. kupiłam go z 3 pędami, ale nie ma pąków ani kwiatów.
a na OS jest dużo moich wymarzonych, ale za takie ceny to ja mogę sobie kupić kilka dorosłych botanicznych z kwiatami na wystawie... ponad 200 zł za sadzonkę to przesada... przecież za tyle to ja 2 kwitnące Vandy mogę kupić. mają też belliny za ok. 150 a przecież za 70 można kupić kwitnącą.
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p

Post »

No właśnie,Twój Bellina był kupiony w listopadzie więc ma jeszcze czas do ponownego kwitnienia :lol:
A u mnie to jednak będzie pędzik,już nie mogę się doczekać kwiatów ;:11
U mnie wszystkie botaniczne stoją na południowym oknie w tym Phal.Amboinensis..Podlewam go tak samo jak wszystkie inne storczyki,przeważnie co 10 dni..
Dokładnie się z Tobą zgadzam że OS przesadza ze swoimi cenami,to już na E-bay można kupić dużo taniej :lol:
Pokażę Ci jak wygląda mój Phal.Amboinensis,również ma trzy pędy kwiatowe :lol:
Czytałam troszkę FORUM ORCHIDARIUM i tam ktoś napisał że Twój Amboinensis bardziej przypomina hybrydę niż botaniczny storczyk,z jakiego źródła go masz?
No ciekawa jestem kiedy Twój zakwitnie i co to faktycznie będzie..Patrząc na mojego możesz porównać do swojego,jest mniejszy od Phal.Bellina a u Ciebie chyba jest odwrotnie..

Phalaenopsis Amboinensis
Obrazek

Phalaenopsis Amboinensis(środkowy pęd troszkę się ruszył)
Obrazek

Phalaenopsis Fasciata (lada dzień otworzy swój pierwszy pączek)
Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

agata0806 pisze:No właśnie,Twój Bellina był kupiony w listopadzie więc ma jeszcze czas do ponownego kwitnienia :lol:
A u mnie to jednak będzie pędzik,już nie mogę się doczekać kwiatów ;:11
U mnie wszystkie botaniczne stoją na południowym oknie w tym Phal.Amboinensis..Podlewam go tak samo jak wszystkie inne storczyki,przeważnie co 10 dni..
Dokładnie się z Tobą zgadzam że OS przesadza ze swoimi cenami,to już na E-bay można kupić dużo taniej :lol:
Pokażę Ci jak wygląda mój Phal.Amboinensis,również ma trzy pędy kwiatowe :lol:
Czytałam troszkę FORUM ORCHIDARIUM i tam ktoś napisał że Twój Amboinensis bardziej przypomina hybrydę niż botaniczny storczyk,z jakiego źródła go masz?
No ciekawa jestem kiedy Twój zakwitnie i co to faktycznie będzie..Patrząc na mojego możesz porównać do swojego,jest mniejszy od Phal.Bellina a u Ciebie chyba jest odwrotnie..

Phalaenopsis Amboinensis
Obrazek

Phalaenopsis Amboinensis(środkowy pęd troszkę się ruszył)
Obrazek

Phalaenopsis Fasciata (lada dzień otworzy swój pierwszy pączek)
Obrazek
mój amboinensis jest większy od mojej belliny. ale moja bellina nie jest duża. kupiłam go od kogoś, kto go kupił na wystawie we Wrocławiu, miał fiszkę z nazwą, ale gdzieś mi się zgubiła. pędy mojego a. są podobne do pędów twojego, tylko dłuższe. jeden jest taki jak twoje, a 2 są większe. mam nadzieję, że to jest prawdziwy amboinensis, a nie pospolita, sklepowa hybryda. ale na taką zwykłą hybrydę bez nazwy mi nie wygląda, ma inne liście, inne pędy... a jaką wielkość ma twoja bellina? moja ma rozpiętość liści 24 cm, amboinensis ponad 30.
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p

Post »

Mój Phal.Bellina ma rozpiętość liści 25 cm a Amboinensis 21 :lol:
No mam nadzieję że kupiłaś go od zaufanej osoby bo fiszkę można włożyć jaką się chce :(
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46

Post »

Agatko sliczne paczusie :shock: :shock: :D
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ach te paczusie :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Agatko, szykują się nieziemskie widoki :shock:
z niecierpliwością czekam na fotki kwiatów w pełnym rozkwicie :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aga ja również przyłączam się do oczekujących :D
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p

Post »

Moni,Jolu,Jeanne dziękuję za odwiedzinki.. ;:12
Oj to prawda że widoki będą nieziemskie,szczególnie cieszę się że będzie mi kwitł Phal.Bellina i że to moja zasługa ale niestety zanim pokażę kwiatuchy to jeszcze sporo czasu minie..
Ale już niebawem Fasciata pokaże co potrafi ;:32
Straszną radość przynosi kwitnienie,szczególnie u botanicznych ;:31
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p

Post »

Mireczko myślę że na pierwsze kwitnienie poczekasz dosłownie kilka dni,może z trzy lub cztery ;:6
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

agata0806 pisze:Mój Phal.Bellina ma rozpiętość liści 25 cm a Amboinensis 21 :lol:
No mam nadzieję że kupiłaś go od zaufanej osoby bo fiszkę można włożyć jaką się chce :(
kupiłam go od kogoś, kto na pewno zna się na storczykach. może twój amboinensis jest młody i dlatego taki malutki. mój jest gdzieś 10 cm większy od belliny. ale bellina to maleństwo. ale z moich wszystkich najmniejszy jest violacea (16 cm).
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p

Post »

Mój nie jest malutki,jest dorosły :lol: I na pewno ma węższe liście od Belliny..
No mój Violacea Sumatra też jest mały ale mam nadzieję że już w następnym roku doczekam się kwitnienia ;:113
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”