Zwartnica,Hippeastrum cz.2

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
laura51
100p
100p
Od: 23 sie 2009, o 22:43

Re: Amarylis, Hypeastrum /2

Post »

Dziękuję za wyprowadzenie mnie z błędu. No widzicie jak ja się znam na kwiatkach :?: :oops: :oops: :oops:
Już przejrzałam wątki o vallota speciosa - cyrtanthus elatus. Aż dziw, że roślinka zakwitła, prowadziłam cebulkę jak hippeastrum :lol: Może uda mi się uratować ją.
Awatar użytkownika
Meva
200p
200p
Od: 11 lut 2010, o 14:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Doradźcie, mam dwa w sumie nowe hipki- ładnie kwitły w zeszłym roku, choć cebulki nie są wielkie - po kwitnieniu wypuściły nawet po małej cebulce przybyszowej.
Jesienią zawędrowały na spoczynek do nieogrzewanego pokoju gościnnego- stały sobie spokojnie na północno-zachodnim oknie w stanie bezlistnym.
Niestety w pokoju gościnnym zamieszkał na tydzień mój teść - w styczniu i nie dość że odkręcił ogrzewanie to zaczął podlewać rośliny (codziennie- bo sucho miały :roll: ) - o czym nie wiedziałam. Gdy weszłam tam po jakimś czasie na kontrole- hipki miały długie zielone wyciągnięte liście :(
Kwiatów się nie doczekałam i pewno ich nie będzie w tym roku :/
Cebulki na dodatek zaczynają mieć objawy czerwonej plamistości.

Obrazek

Obrazek

Powinnam je teraz nawozić intensywnie, czy raczej zasuszyć od nowa?
I jakim środkiem na grzyba potraktować? Podlać tym środkiem czy opryskać?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p
Od: 3 mar 2007, o 18:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Meva jęśli mogę się wypowiedzieć to na pewno nie powinnaś ich zasuszać tylko podlewać i nawozić normalnie dalej . :D
Z tym środkiem na grzyba to masz dwa sposoby,albo podlewać teraz w doniczce,albo jeśli nie są bardzo porażone poczekać do jesieni i przed zasadzeniem ich ponownie w przyszłym sezonie do doniczek wymoczyć je w środku grzybobójczym.Spróbuj je podlać teraz czymś na grzyba :)
I co jeszcze możesz zrobić to ostrożnie podlewać je wodą.
Powodzenia ;:108
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pisałem o tym
Czarodziej_ pisze:Cebula jest zaatakowana przez grzyb Phoma narcissi co w następstwie powoduje uszkodzenia mechaniczne lub żerowanie roztocza narcyzowca (Steneotarsonemus laticepsnie) proponuję jeśli chcesz utrzymać cebulę ściąć pęd jaki wyrósł wyjąć cebulę z ziemi podsuszyć dobrze koło kaloryfera lub na słoneczku a jak opadną korzenie lub uschną (zdjąć kilka warstw łuski ochronnej cebuli) zaprawić ją mieszanką Topsin M + Kaptan zawiesinowy i ponownie posadzić, podlewać tylko na podstawek. :D
Kwiatów się w tym roku nie doczekasz ale jak uratujesz cebule i je prawidłowo przezimujesz w przyszłym roku powinnaś cieszyć się kwiatami.
Awatar użytkownika
Graszka 2
500p
500p
Od: 14 mar 2008, o 19:16

Post »

Białe kolibry nadal cieszą. Rozkwitają i przekwitają.
Przyćmiły urodą eleganckie calle i kipiące kwiatami fiołki afrykańskie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam. Graszka 2
Awatar użytkownika
Meva
200p
200p

Post »

Czarodziej_ pisze:Pisałem o tym
Czarodziej_ pisze:Cebula jest zaatakowana przez grzyb Phoma narcissi co w następstwie powoduje uszkodzenia mechaniczne lub żerowanie roztocza narcyzowca (Steneotarsonemus laticepsnie) proponuję jeśli chcesz utrzymać cebulę ściąć pęd jaki wyrósł wyjąć cebulę z ziemi podsuszyć dobrze koło kaloryfera lub na słoneczku a jak opadną korzenie lub uschną (zdjąć kilka warstw łuski ochronnej cebuli) zaprawić ją mieszanką Topsin M + Kaptan zawiesinowy i ponownie posadzić, podlewać tylko na podstawek. :D
Kwiatów się w tym roku nie doczekasz ale jak uratujesz cebule i je prawidłowo przezimujesz w przyszłym roku powinnaś cieszyć się kwiatami.
czyli jednak ściąć im te liście, które już teraz rosną normalne (bo mają normalny długi dzień) i zasuszyć , zamiast dokarmiać by się wzmocniły i odżyły? Bo pędów nie ma tylko liście.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p
Od: 3 mar 2007, o 18:43

Post »

Grażka pięknie ,ta anielska biel ;:63

U mnie biało-czerwono nadal :D

Obrazek
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Obrazek

Misa wydała 29 kwiatostanów . Jeszcze jeden nowy rozkwita , do tego dochodzą doniczki .

Pozdrawiam , kozula .
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

Kozulo , czy to liczne " przedszkole " to z cebul przybyszowych , czy wysiew nasion , czy może z pocięcia dużych cebul ? Czy masz doświadczenie z ostatnią metodą , na co zwrócić uwage ?
Awatar użytkownika
adamza07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2007, o 20:39

Post »

Można powiedzieć; "stara odmiana" :wink: Jest u mnie około 15-tu lat.Przed trzema laty po kwitnieniu cebula rozdzieliła się na cztery.Trzy duże i jedna o połowę mniejsza od pozostałych.Po raz pierwszy po 12-tu latach uprawy :!: W czasie kwitnienia wyglądała imponująco,siedem kwiatostanów.
Cebulami obdarowałem znajomych pozostawiając sobie jedną.W czasie spoczynku została podlana na "full" przez gości.Podstawka była głęboka a wody na tyle dużo,że zgniły wszystkie korzenie i część piętki.Wyszorowałem pod bieżącą wodą piętkę do "żywego".Następnie cebulę namoczyłem w Topsinie i posadziłem do kaktusowego podłoża.Po pół roku wyszły z podłoża dwa kiełki obok cebuli.Po delikatnym podlewaniu kiełki zamieniły się w listki i pojawił się pierwszy listek ze starej cebuli.Potem kolejne liście i wreszcie dwa pędy kwiatostanowe.Na zdjęciach pierwsze kwitnienie po podziale i przejściach :D

Obrazek

Obrazek
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Meva pisze:czyli jednak ściąć im te liście, które już teraz rosną normalne (bo mają normalny długi dzień) i zasuszyć , zamiast dokarmiać by się wzmocniły i odżyły? Bo pędów nie ma tylko liście.
Tak zetnij liście i resztę wykonaj tak jak opisałem. :wink:
Awatar użytkownika
Meva
200p
200p

Post »

dziękuję za radę ;:180
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Obrazek

Na zdjęciu Christmas Bell , ogromne kwiaty , bardzo długo kwitnie , lekko zielonkawy . Moja młodzież , to efekt zeszłorocznego siewu . Czasami mam napady krzyżowania i wtedy ciekawość zwycięża nad rozsądkiem . Skoro udało się w ciągu dwóch lat wyhodować pomidora w rzadkim fioletowym kolorze , to niby czemu ma gorzej pójść z kwiatkami . Tylko nie mam zielonego pojęcia gdzie podzieję 80 cebul jak już urosną . Z tego co widzę u siebie na wzrost cebul przybyszowych ma wpływ intensywne nawożenie . Nie próbowałam mnożyć żadnego przez nacinanie cebul , bo i tak mnożą się szybko , wyjąwszy jednego , który jest na zdjęciu w poprzednim poście .

Pozdrawiam , kozula .
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”