Moje spełnione marzenie -tu.ja cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie -tu.ja cz.4

Post »

Witam wieczorową porą!
U mnie dziś był bardziej towarzyski niż ogrodniczy dzień. Choć nie obyło się bez wizyty na działce. Wszystkim miłym gościom dziękuję za przybycie :!: Szkoda, że nie wszyscy mogli przyjechać. Niestety nie ma żadnych zdjęć ze spotkania, bo jak ostatnia gapa całkiem zapomniałam o aparacie.
Wczoraj cieszyłam się, że udało mi się posadzić róże. A po dzisiejszym dniu znów roślin przybyło i trzeba znaleźć im miejsce. Jutro mimo niedzieli pójdę sadzić te cudeńka.
Przy okazji inspekcji odkryłam małe złodziejstwo :evil: Komuś spodobała się moja niklowana rurka, która służyła jako podpórka przy lilaku. Jeszcze wczoraj była. Na prawą rabatą przejaśniało, bo sąsiad wyciął drzewa ze ścieżki ( która jeszcze wiosną była jego działką).

Na koniec chciałabym pokazać Wam coś co mnie samą zaskoczyło i urzekło. To zdjęcie z działki sąsiadów:
Obrazek Obrazek - to kobea. Nigdy bym nie przypuszczała, że w naszych warunkach można mieć tak obficie kwitnący egzemplarz. Widocznie służy jej to poziome prowadzenie na siatce. Polecam te metodę wszystkim amatorom kobei.

Wiesiu - dziękuję ;:196 . Chciałabym gościć Cię kiedyś w realu. A wiesz, że ja w tym roku wszystkie prawie tulipany kupiłam właśnie w tonacji fioletowo-purpurowej w różnych wariantach. Pójdą na jedną rabatę - zobaczymy jak to się będzie prezentowało. A ten powojnik to wiosenny zakup co miał być montaną.
Zbyszku - miło było Was poznać. Bardzo się cieszę, że zdecydowaliście się zahaczyć o Elbląg ( z prezentów też :wink: ) :tan Łupy podzielone sprawiedliwie. Szkoda tylko, że tak niewiele czasu mieliście.
Jacku - lubimy, lubimy to fakt. Tylko co będziemy robili zimą :?: O właśnie - zaprawianie. Zapomniałam :oops: Nie zaprawiam swoich cebulek :oops: Czy to wielki ogrodniczy grzech :?:
Eluś u mnie przez kilka dni też potwornie wiało. Noce są bardzo zimne, ale na szczęście wciąż bez przymrozków. Na otwartej przestrzeni zawsze jest zimniej i bardziej wieje. W mieście cieplej. Chociaż u mnie od lotniska też dobrze daje. Ania-Raczek w centrum miasta ma zawsze cieplej niż ja na działce.
Małgosiu cieszę się, że list dotarł. Jeszcze raz przepraszam, że musiałaś tak długo czekać. Dziękuję za uznanie - na skalniak staram się nie sadzić zbyt ekspansywnych roślin. Wolę więcej maluszków na nim zgromadzić.
Dziękuję Moniś! Zostawianie wpisów po każdej wizycie nie jest obowiązkowe :wink: Ja też ostatnio mało się udzielam. Choć regularnie zaglądam do zaprzyjaźnionych ogródków. Jeśli nie Persil to co polecasz kwitnącego na biało lub w jakimś bladym różu?

Może nie uwierzycie, ale moja rekordzistka-żółta prymulka znów zakwitła ( mam naocznych świadków :wink: )
Wczorajszych kilka fotek na dobranoc:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

wrzosowisko pomału się rozrasta i wygląda coraz ładniej ... marcinki takie i u mnie kwitną tylko jak długo ,znowu tej nocy był przymrozek i to większy jak przedtem ,, a chryzantema ma piękne kwiaty aby tylko przetrzymała zimę ..znowu słoneczko ładnie świeci i wygląda na to że będzie cieplutko ...
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś wrzosowisko cudnie się prezentuje :D tak niedawno zakładane a takie już efektowne :D
Sąsiedzka kobea cudo, ależ szaleje jakby jesień i przymrozki jej nie były straszne :D
Awatar użytkownika
Asssika
100p
100p
Od: 26 paź 2009, o 19:25

Post »

Izunia chciałam podziekować za wczorajszy dzień - dawno się tak z nikim nie nagadałam i uśmiałam. koniecznie musimy to powtórzyć :D
czasami nie cel jest ważny ale by do niego dążyć...

Moja walka z wiatrakami?
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Izuniu ;:167 zdjęcia Mistrzostwo Świata !!!

A to, wyjątkowo ciekawe i tajemnicze ;:138 ;:138 ;:138

Obrazek
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No i stało się. Pierwsze przymrozki za nami. Niby spodziewałam się, że lada dzień będą - ale i miałam wciąż nadzieję, że jeszcze nie tak szybko. Oczywiście najbardziej odczuły je dalie. Wyglądają dziwnie. Niby zważone, ale kwiaty wciąż jeszcze na baczność :roll: Nasturcji mroźny jęzor nawet nie liznął. Może dlatego, że rosną w kręgu ponad metr nad ziemią. Chociaż moje niecierpki w skrzynce balkonowej też zważone ( I p.)
Rano o godz.8 - mej pod blokiem było biało i całkiem ładnie:
Obrazek Obrazek

Kilka godzin później nikt by nie powiedział, że to październik - słonecznie i ciepło, ptaszki śpiewały, motylki fruwały i tylko te dalie i cynie zmrożone dawały świadectwo jesieni.
Mimo niedzieli poszłam posadzić swoje nowe zielone skarby ( Zbyszku jeszcze raz wielkie dzięki!). Udało się - wszystko w ziemi. Nawet nieźle się złożyło z tymi przymrozkami i dalie zrobiły miejsce na kielichowiec.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Halinko jak zawsze jesteś miła! Dziękuję!
Asiu masz do mnie stałe zaproszenie. Jak tylko będziesz miała czas i ochotę - zapraszam!
Agness - u mnie wcześniej nie było żadnych przymrozków. Dopiero tej nocy. Nawet jednak nie pomyślałam by podejść i zobaczyć jak je przeżyła sąsiedzka kobea. Przyznaję, że zachwyciła mnie.
Janeczko ta chryzantema już dwie zimy przeżyła u mnie. To taka znajda, która przygarnęłam dwa lata temu późną jesienią. Z roku na rok prezentuje się coraz lepiej. Z marcinkami u mnie coś kiepsko - większości nie śpieszy się do kwitnienia. Mam nadzieję, że mimo wszystko zdążą.
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

u mnie też chryzantemy jeszcze w pąkach jak tak dalej pójdzie to nie zdążą się rozwinąć jak i liliowe marcinki . ..mam jasno i ciemno niebieskie ale nawet nie widać ani jednego pąka rozwiniętego ..
a na wiosnę piszę się na szczepki tej pięknej chryzantemy ,mogę w zamian podesłać białe , bordowe lub ceglate .. ..
Mój album
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam
Fakt pięknie kwitnie kobea , właśnie swoją zamierzam posadzić przy ogrodzeniu jak wytrwa do wiosny . Teraz po wyjęciu doniczki z ziemi okazało się że jedna z gałęzi sama się zadołowała i ukorzeniła :tan . Jest jeden problem bo ubiegłej zimy przechowywałam w mieszkaniu roślinę młodą z niewielką ilością pędów , teraz obcięłam nisko i wstawiłam do piwnicy , czy przetrwa okaże sie wiosną .
U mnie mróz zciął dosłownie wszystko , zdołały zakwitnąć nieliczne hortensje i marcinki :(
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izuniu donoszę pośpiesznie że właśnie dostałam nasionka .. dobrze że to nie żywe kwiaty bo ostatnio poczta u nas szwankuje , nawet dzisiaj trudno było mi wysłać marcinki Pestce bo znowu im coś nawaliło .. zostawiłam , zapłaciłam i powiedziałam że by przypomniały sobie jak poczta funkcjonowała przed komputerami i mają wysłać jeszcze dzisiaj .. zobaczymy ,kiedy dojdą .. ..
miał być tylko powojnik Tunguncki a dostałam jeszcze maki , orliki i dimorfotekę , gdzie ją mogę zobaczyć u ciebie bo pierwszy raz o niej słyszę ,, a za maki to muszę podziękować bo kupowałam dwa razy nasionka i mi nie powschodziły a chciałam je posiać na łące którą kosi się jeden raz aż wszystko przekwitnie .. .. jakbyś coś sobie u mnie wypatrzyła to mów i ci wyślę ..
Mój album
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Izo, zaprawianie cebulek skutecznie podnosi ich zdrowotność. Przekonałem się o tym osobiście - nawet chore mieczyki w tym roku bez śladu choroby. Więc teraz wszystkie przed posadzeniem mają kąpiel w roztworze. Tak samo jak o zdrowe listki trzeba dbać o zdrowie części podziemnej :) To się naprawdę opłaca :!:
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

Cofnęłam się parę stron żeby zobaczyć jeszcze raz zieloną żurawkę :D .
I masz rację-to może być Hercules.
Mam go od niedawna więc jeszcze mi się nie "opatrzył" :wink: .
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Witaj Izuś, ta kobea sąsiada jest faktycznie niesamowita. Widziałam a realu fioletową pięknie kwitnąca ale białej tak dorodnej to jeszcze nie. :shock:
Pomimo pierwszych przymrozków masz jeszcze się czym cieszyć na działce, prymulka jest zaskakujaca z tym kwitnieniem jesiennym.
Jakaś dobra odmiana bo moje śpią letnim snem aż do wiosny. Chryzantemki są wdzięczne szczególnie jak się zadomowią w ogrodzie a to zawsze troche loteria.
No i pieknie Ci kwitną astry i rudbekie. ;:138
Życzę dużo słonka ;:3 i jak najmniej oszronionych poranków. ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

tu.ja pisze:Witam miłych gości!
Na początek kilka jesiennych impresji ( z wczoraj ):

Obrazek ,
Widzę, że nie tylko mnie zachwyciło to zdjęcie - cudne jest ;:63

Izo- dziękuję Ci za przemiłą wizytę i uprzejmie donoszę, że orliki już w glebie. Teraz tylko trzeba mieć nadzieję że będą miały więcej szczęścia niż te sadzonki z lipca. Oczywiście, zgodnie z Twoją instrukcją wysiałam tylko część nasionek.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”