Plumeria z nasion ,wymagania,cięcie,ukorzenianie Cz. 1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Plumeria z nasion

Post »

Witaj :wit
Masz wszystko dokładnie napisane od pierwszej strony, więc wystarczy tylko przeczytać wątek. :idea:
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
yakuz35
100p
100p
Od: 21 sie 2010, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

agata:
na 15 stronie tego wątku ciekawą metodę podał JacekCich (jestem w trakcie jej testowania).
Nasiona moczyłem 2 dni w ręcznikach papierowych umieszczonych w plastikowej torebce z zatrzaskiem.
Do szerokiego słoika wsypałem keramzyt i całość zalałem wodą (tak do 1/3 keramzytu)
Na wierzch położyłem wcześniej namoczone nasiona.
Słoika niczym nie zamykałem ani nie przykrywałem. Stoi na parapecie południowego okna.
Wodę należy co jakiś czas uzupełniać.

P.s.
Nasiona umieściłem w słoiku wczoraj więc nie jestem w stanie powiedzieć na ile metoda jest skuteczna.
Awatar użytkownika
szy---
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2013, o 14:40

Post »

U mnie kiełkują, 24h moczone w wodzie, potem na waciki. Na razie z 5 nasion kiełkują 3. :uszy
Obrazek
Balkon u Szymka Zapraszam :D
Szymon
Awatar użytkownika
yakuz35
100p
100p

Post »

Wie ktoś może gdzie kupić wegiel bambusowy oraz wermikulit 1-3 mm (składniki podłoża wymienionego w tym temacie)?

---24 mar 2015, o 12:15---

Pochwalę się swoją uprawą :)

Obrazek
shhake
50p
50p
Od: 23 kwie 2014, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czekam na nasiona, nie mogę już wytrzymać :-D
Mam już kilka rocznych plumerii, ale są strasznie małe.. Może tym razem uda się wyhodować coś większego :-D
kaboom
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 kwie 2015, o 19:01

Post »

Hey, może troszkę nie na temat, bo nie hodowałam mojej roślinki od nasion, ale pomyślałam, ze warto zapytać.
Kiedy mogę spodziewać się kwiatów?
Czy to normalne, że co jakiś czas (2 tygodnie?) listki z samego dołu usychają i odpadają?
Jak najlepiej o nią dbać? Znalazłam parę rzeczy na forach, ale nic konkretnego i informacje się generalnie nie pokrywały.
Z góry dziękuję za pomoc ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Witam :) W tym: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... kwitnienie wątku masz napisane trochę o kwitnieniu. :)
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
yakuz35
100p
100p

Post »

Reinmar - z tego co wiem rocznych roślin najlepiej nie zimować, starsze jak najbardziej.
Moje zaraz skończą rok. Jedna stoi sobie na parapecie w domu, reszta jest doświetlana. Wszystkie w temp > 20 stopni, puszczają coraz to nowsze liście.

kaboom - kwitną ponoć rośliny starsze niż 2 lata. To normalne że co jakiś czas dolne listki usychają i odpadają.
Jak dbać?
Stanowisko półsłoneczne - okno południowe, tak żeby do 14-15 miały pełne słońce.
Ziemia: ja swoje trzymam w ziemi warzywno-kwiatowej wymieszanej z perlitem (3:1)
Podlewanie: Umiarkowane, trzeba uważać żeby nie zalać korzeni.
Przy uprawie plumerii trzeba uważać na przędziorki (objaw: białe kropki na liściach, później liść robi się czarny i odpada). Moje po letniej sesji na ogrodzie złapały to cholerstwo. Pomaga zraszanie roślin preparatami: Magus, Agricole, Ortus / regularnie na przemiennie co ok 10dni.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
yakuz35
100p
100p

Post »

Mi wywaliło jesienią jak zabrałem rośliny z ogródka
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41

Post »

No właśnie, moje liście zgubiły :(
Awatar użytkownika
yakuz35
100p
100p

Post »

Ja bym wstrzymał się z przesadzaniem do wiosny, kiedy to rozpocznie się prawdziwa wegetacja.

aaa co do dbania o roślinkę to ja w tym roku zamierzam jedną z plum walnąć do hydroponiki. Zobaczymy co z niej wyjdzie.

P.s.
Wiedzieliście, że plumy nadają się do szczepień?
milijka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 mar 2014, o 23:37

Post »

Witam wszystkich plumeriowiczów :wit Jestem z Wami już od dwóch lat chociaż wcześniej się nie ujawniałam ;) Posiadam 7 sztuk tych cudnych roślinek. Jedna ma ok 3 lat zakupiona na necie a reszta ze swego własnego wysiewu ma 2 lata. Już sie miałam w zeszłym roku z Wami podzielić zdjęciami kiedy to wpatrzyłam się ze są opanowane przez przędziorki... Żadne domowe sposoby walki z robactwem nie przyniosły efektu ani też chemia... Pomogło dopiero "podgotowanie" ich przez kilka dni w szklarni domowej :) Fakt, że trochę może je tam przetrzymałam, ale robactwo wyniosło się jak do tej pory :heja Mam pytanie odnośnie ciecia, bo chciałabym je trochę rozkrzewić ale nie wiem w jakim miesiącu to najlepiej robić? Czy teraz, czy jest jeszcze za wcześnie?
Pozdrawiam serdecznie :)
Awatar użytkownika
yakuz35
100p
100p

Post »

milijka - z tym przycięciem to nie jestem pewien czy to dobry pomysł.
Też chciałem rozkrzewić swoje roślinki ale na różnych stronach przeczytałem że roślina rośnie jedynie poprzez stożek wzrostu. Usuwając go ponoć roślina przestaje rosnąć. Niby nowe gałęzie powstają z gałązek kwiatowych (po kwitnieniu na gałązce zawiązuje się nowy stożek).
Natrafiłem tylko na jeden blog w którym autor twierdzi że udało mu się rozkrzewić roślinkę poprzez usunięcie stożka wzrostu.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”