Truskawki w donicach, skrzynkach, rurach in. pojemnikach cz.1
-
- 100p
- Od: 18 maja 2012, o 19:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Truskawki "zwisające"
W lecie podlewam biohumusem, a teraz po zimie jak odwinęłam z agro, dałam im obornika granulowanego.
Trudno mi powiedzieć do kiedy czekać. Obserwuj.
Trudno mi powiedzieć do kiedy czekać. Obserwuj.
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wysiałam truskawkę Temptation. Co myślicie o tym, by posadzić ja w 3 litrowym wiaderku i wkopać to wiaderko w ziemię? Brakuje mi zdjęć poglądowych w tym wątku, by znaleźć dla siebie jakieś optymalne rozwiązanie Truskawka pójdzie na działkę Wówczas puściłabym ją po pergoli...
Myślę, że ta moja truskawka już nie ruszy. Skłaniam się do kupna sadzonki. W ogrodniczym są jakieś 2 odmiany - ale nie wiadomo jakie - określone jedynie jako "truskawka zwisająca". Więc trochę ryzyko. Chciałabym Selvę. Pozostaję Allegro. Osoba z początku tego wątku ma zawieszone konto niestety. Macie jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę?
A poza tym - może ja gdzieś robię błąd, że truskawki nie odbijają po zimie. Jak sadzicie? W jakiej ziemi? W jakich doniczkach? Szerokich / głębokich / małych / dużych?
A poza tym - może ja gdzieś robię błąd, że truskawki nie odbijają po zimie. Jak sadzicie? W jakiej ziemi? W jakich doniczkach? Szerokich / głębokich / małych / dużych?
-
- 100p
- Od: 18 maja 2012, o 19:54
Kupiłam w ubiegłym roku w ogrodniczym w mojej mieścinie "truskawkę zwisającą", też nie wiem jaka to odmiana. Na all kupiłam ze 2 lata temu selve, ale selva to nie była bo owocowała mi tylko raz. Więc wolę już swoją "truskawkę zwisającą" niż niby selve z all. Najlepiej to kupić nasiona i wysiać:)
Moje też nie wszystkie ruszyły,ale jeszcze czekam. Były w ten sam sposób zabezpieczone na zimę, więc nie powinny wymarznąć. Większość trzymam w zwykłych skrzynkach balkonowych. Nie pamiętam jaką ziemię im dawałam, ale chyba z biedronki.
Moje też nie wszystkie ruszyły,ale jeszcze czekam. Były w ten sam sposób zabezpieczone na zimę, więc nie powinny wymarznąć. Większość trzymam w zwykłych skrzynkach balkonowych. Nie pamiętam jaką ziemię im dawałam, ale chyba z biedronki.
-
- 200p
- Od: 22 sty 2013, o 21:26
Moje truskawki i poziomki, które uprawiam na balkonie dwa tygodnie temu zostały rozpakowane z okrycia zimowego /zimowały na styropianie przykryte agrowłókniną/.
Prawie wszystkie bez szwanku przeżyły łagodną zimę.
Z 40 szt. truskawek padły tylko 3 truskawki. Były to sadzonki robione na jesień.
20 truskawek mam w doniczkach, a 20 w skrzynkach balkonowych.
Myślę, że te trzy padły nie ze złego zabezpieczenia, ale z braku wilgoci.
pozdrawiam
Krystyna
Prawie wszystkie bez szwanku przeżyły łagodną zimę.
Z 40 szt. truskawek padły tylko 3 truskawki. Były to sadzonki robione na jesień.
20 truskawek mam w doniczkach, a 20 w skrzynkach balkonowych.
Myślę, że te trzy padły nie ze złego zabezpieczenia, ale z braku wilgoci.
pozdrawiam
Krystyna
krysia67 a w jakiej ziemi sadzisz? Jak duże doniczki? Po ile w jednej?
-
- 200p
Sadzę w ziemi KRONEN uniwersalnej z włóknem kokosowym /niby lepiej trzyma wilgoć/, ale myślę że w każdej z dodatkiem torfu będą rosły.
W doniczce 3 lt na środku sadzę jedną sadzonkę, a w skrzynce balkonowej 80 cm cztery.
Doniczki i skrzynki mam białe, aby w lecie nie przyciągały tak bardzo promieni słonecznych.
Balkon mam od strony południowej i jak są upały to mam zapewnione 2 x dzienne podlewanie /rano i wieczorem/.
pozdrawiam
Krystyna
W doniczce 3 lt na środku sadzę jedną sadzonkę, a w skrzynce balkonowej 80 cm cztery.
Doniczki i skrzynki mam białe, aby w lecie nie przyciągały tak bardzo promieni słonecznych.
Balkon mam od strony południowej i jak są upały to mam zapewnione 2 x dzienne podlewanie /rano i wieczorem/.
pozdrawiam
Krystyna
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy można , o tej porze roku, przesadzać truskawki? oczywiście z bryłą korzeniową.
Pozdrawiam Ewa
-
- 200p
Ewo, oczywiście że można.
Truskawka to jest roślinka, która łatwo się przyjmuje. Trzeba jej tylko zapewnić dostateczną ilość wilgoci.
pozdrawiam
Krystyna
Truskawka to jest roślinka, która łatwo się przyjmuje. Trzeba jej tylko zapewnić dostateczną ilość wilgoci.
pozdrawiam
Krystyna
Re: Truskawka wiszaca pielęgnacja?????
Słuchajcie, a czy taka truskawka może owocować w oranżerii ?? Dużo słońca, wysoka temperatura, odpowiednie nawożenie i pielęgnacja, może sprawdziła by się w takich warunkach, a przy okazji jaka jest dekoracyjna i - praktyczna zastanawiam się co z zapylaniem kwiatuszków, potrzebny są pszczoły, czy jest samozapylajaca jak np. moje cytrusy ?
To samo tyczy się pomidorów, zamierzam mieć z jeden krzaczek pod dachem ...
To samo tyczy się pomidorów, zamierzam mieć z jeden krzaczek pod dachem ...
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
Re: Truskawka wiszaca pielęgnacja?????
Od 3 lat mam dwie "wiszące odmiany" Selva i Vima Rina,są to odmiany powtarzające, owocują od końca maja do przymrozków(w zeszłym roku owocowały jeszcze w listopadzie).Są posadzone w dość dużych wiszących donicach (ok3l poj.)Wiosną stosuję Hydrokomplex równoskładnikowy(N18+P18+K18) potem o wiekszej zawartości P+K posypowo, do każdej doniczki ok 1łyżeczka wolno działającego (3-4mies.)Ponieważ mam po ok 70 donic z kazdej odmiany to jest co jesć.Wiszą w nieogrzewanym tunelu foliowym 6x30 ,zapylają je przeważnie trzmiele i pszczoły.Owocują tez na wiszących pędach ,ale nie jest to owocowanie podobne do tego z reklam i folderów.