Mój ogród przy lesie cz.3
-
- 1000p
- Od: 20 kwie 2010, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mój ogród przy lesie cz.3
Tajko czy te chryzantemy to jakieś specjalne masz w swoim ogrodzie... do ja widziałem takie duże z drobnymi kwiatkami i zastanawiam się czy one nadadzą się na ogrodowe, gdyż one mi bardziej na 1 listopadowe groby pasują i nie wiem czy takie to mogę sobie posadzić u siebie ??
A oto mój azyl (link poniżej)
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=33670
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=33670
- Tajka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Michale witaj.
Wszystkie przedstawione chryzantemy, ta różowa z pierwszego zdjęcia i bordo z drugiego, choć wyszły podobnie, oraz prezentowane wcześniej, brązowa, żółta i biała, wszystkie zimują bez przykrycia w moim ogrodzie już kilka zim.
Natomiast ta z ostatniego zdjęcia to tegoroczny nabytek i trudno mi powiedzieć.
Drobnokwiatowe chryzantemy kupowane na 1-go listopada nigdy u mnie nie przezimowały.
Pozdrawiam serdecznie.
Wszystkie przedstawione chryzantemy, ta różowa z pierwszego zdjęcia i bordo z drugiego, choć wyszły podobnie, oraz prezentowane wcześniej, brązowa, żółta i biała, wszystkie zimują bez przykrycia w moim ogrodzie już kilka zim.
Natomiast ta z ostatniego zdjęcia to tegoroczny nabytek i trudno mi powiedzieć.
Drobnokwiatowe chryzantemy kupowane na 1-go listopada nigdy u mnie nie przezimowały.
Pozdrawiam serdecznie.
- gosia07
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
Ciekawe czy pani w sklepie powiedziała prawdę bo chryzantemy śliczne .Teraz robi się już brzydko a to miły akcent muszę się za zimującymi rozejrzeć.Tajeczko ja liście spaliłam bo to z orzecha a one podobno na kompost nie bardzo się nadają.Musiałam spalić też trochę chwastów bo już miały nasiona
- Tajka
Gosiu witaj.
Ja także trochę nie dowierzam pani z ogrodniczego o zimujących chryzantemach, gdyż kilka razy się zawiodłam, w przeciwnym razie wykupiłabym wszystkie kolory, a były przecudne.
W każdym bądź razie dobrze okryję i zobaczymy.
Robisz bardzo rozsądnie paląc chwasty, które zawiązały nasiona, ja wszystkie wyrzucam na kompost, a efekt jest taki, że nie nadążam z plewieniem, i znowu chwasty zawiążą nasiona, błędne koło.
Liści z orzecha także nie wyrzucam na kompost, gdyż podobno zawarte w nich garbniki powodują zahamowanie wzrostu roślin.
Wynosimy je do naszego lasu.
Ja także trochę nie dowierzam pani z ogrodniczego o zimujących chryzantemach, gdyż kilka razy się zawiodłam, w przeciwnym razie wykupiłabym wszystkie kolory, a były przecudne.
W każdym bądź razie dobrze okryję i zobaczymy.
Robisz bardzo rozsądnie paląc chwasty, które zawiązały nasiona, ja wszystkie wyrzucam na kompost, a efekt jest taki, że nie nadążam z plewieniem, i znowu chwasty zawiążą nasiona, błędne koło.
Liści z orzecha także nie wyrzucam na kompost, gdyż podobno zawarte w nich garbniki powodują zahamowanie wzrostu roślin.
Wynosimy je do naszego lasu.
- MalinaG
- 1000p
- Od: 30 sie 2008, o 09:51
Chryzantemy mają piękne kolory to fakt-ale ja osobiście ich nie hoduję -jakoś źle mi sie kojarzą,wolę popatrzeć na nie w innych ogrodach.
U nas na działkach jest zakaz palenia i też mam problem z chwastami
U nas na działkach jest zakaz palenia i też mam problem z chwastami
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Zapraszam do siebie
- aleksanderk
- Od: 13 lip 2009, o 19:24
Witaj .Ładnie u Ciebie zaczynają jesienne ,będzie jeszcze kolorowo ,jeden marcinek -aster jakiś tam jak u mnie też zaczyna rozwijać kwiatki .
- Tajka
Alu witaj.
Ja, mimo wszystko, uwielbiam chryzantemy, gdyż one przedłużają jesien w ogrodzie, a chwasty po prostu kompostuję, chociaż często z zawiązanymi nasionami i mam problem z wysiewaniem nasion.
Pozdrawiam serdecznie.
Aleksandrze dziękuję za odwiedziny w moim ogrodzie.
Wydaje mi się, że w tym roku astry bylinowe późno zaczynają kwitnienie, może zdążą rozkwitnąć pozostałe.
Pozdrawiam serdecznie.
Ja, mimo wszystko, uwielbiam chryzantemy, gdyż one przedłużają jesien w ogrodzie, a chwasty po prostu kompostuję, chociaż często z zawiązanymi nasionami i mam problem z wysiewaniem nasion.
Pozdrawiam serdecznie.
Aleksandrze dziękuję za odwiedziny w moim ogrodzie.
Wydaje mi się, że w tym roku astry bylinowe późno zaczynają kwitnienie, może zdążą rozkwitnąć pozostałe.
Pozdrawiam serdecznie.
- Tajka
Owoce na Winniku
Pigwowiec Owoce i kwiaty?
Muchomorki pod Choiną Kanadyjską
Pięciornik krzewiasty Goldstar
Klematis Tangucki
Sumak octowiec odm. Dissecta
- zuzia55
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Masz jeszcze dużo kolorów w ogrodzie,a pigwowiec i u mnie wyskoczył z kwiatem.W ubiegłym roku też dokupiłam w sklepie chryzantemkę,ale niestety zmarzła,mimo okrycia.Może Twoja przetrzyma zimę.Sumak ten może ma takie postrzępione liście?widziałam kiedyś taką odmianę ,była śliczna.
- MalinaG
- 1000p
- Od: 30 sie 2008, o 09:51
Wsyd się przyznać ale nie znam winnika to pnącze czy krzew?
Pigwowcowi to się naprawdę poplątała jesień z wiosną a fotka ...super
Pigwowcowi to się naprawdę poplątała jesień z wiosną a fotka ...super
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Zapraszam do siebie
- Tajka
Zuziu witaj.
Cieszę się, że mnie odwiedziłaś.
Pigwowiec pierwszy raz u mnie zakwitł jesienią.
Sumak jest odmianą o postrzępionych liściach, tylko ciągle go ograniczamy ze względu na miejsce.
Liczę na to, że Pani z ogrodniczego powiedziała prawdę, gdyż te chryzantemy są obłędnie piękne, które sprzedają obecnie w centrach ogodniczych, chciało by się je wszystkie mieć.
Pozdrawiam serdecznie.
Alu z tym pigwowcem to jest ewenement tegoroczny, dotąd nie spotykany przeze mnie w ogrodzie.
Winnik jest pnączem, dorasta podobno do 2. m wys, ale ja mam pierwszy rok i nie mam z nim doświadczenia.
Cieszę się, że mnie odwiedziłaś.
Pigwowiec pierwszy raz u mnie zakwitł jesienią.
Sumak jest odmianą o postrzępionych liściach, tylko ciągle go ograniczamy ze względu na miejsce.
Liczę na to, że Pani z ogrodniczego powiedziała prawdę, gdyż te chryzantemy są obłędnie piękne, które sprzedają obecnie w centrach ogodniczych, chciało by się je wszystkie mieć.
Pozdrawiam serdecznie.
Alu z tym pigwowcem to jest ewenement tegoroczny, dotąd nie spotykany przeze mnie w ogrodzie.
Winnik jest pnączem, dorasta podobno do 2. m wys, ale ja mam pierwszy rok i nie mam z nim doświadczenia.
Tajeczko, śliczne muchomorki! Jak ładnie kontrastuje ten ich żywy kolorek z zielenią iglaczka
- Tajka
Daluniu witaj. dziękuję za odwiedziny.
Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam serdecznie.