Katalpa / Surmia - pielęgnacja,rozmnażanie,problemy
Re: Katalpa / Surmia - pielęgnacja,rozmnażanie,problemy
Zrobić z niego poidełko dla ptaków.
-
- 100p
- Od: 20 kwie 2018, o 22:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Niedawno posadziłem katalpę (wys. ok 1 m)wg sprzedawcy żółtokwiatową. W chwili zakupu miała delikatne zaschnięte brzegi dwóch liści, reszta była ok. Wyglądała na zdrową. Po posadzeniu, dałem agrotkaninę, kamyszki i podlałem solidnie z uwagi na duże upały i wystawę zachodnią, gdzie rośnie. Teraz wiem, że to podstawowe błędy, prowadzące do werticiliozy, ale człowiek uczy się na błędach.
W chwili obecnej z wszystkich liści może z dwa są w miarę dobrze wyglądające, reszta ma mocno zaschnięte brzegi liści, bądź nawet ich większe obszary. Czy to pewne, że to werticilioza? Podlałem ją roztworem 1 % Topsinu i opryskałem. Nie wiem teraz czy ją podlewać czy nie, bo w końcu jest naprawdę ciepło, sucho (żadnych opadów od dłuższego czasu), a drzewko dopiero co wsadzone (z donicy). Czy oprysk i podlewanie Topsinem powtórzyć? Zdjęcie może uda mi się jutro wstawić. Będę wdzięczny za pomoc.
W chwili obecnej z wszystkich liści może z dwa są w miarę dobrze wyglądające, reszta ma mocno zaschnięte brzegi liści, bądź nawet ich większe obszary. Czy to pewne, że to werticilioza? Podlałem ją roztworem 1 % Topsinu i opryskałem. Nie wiem teraz czy ją podlewać czy nie, bo w końcu jest naprawdę ciepło, sucho (żadnych opadów od dłuższego czasu), a drzewko dopiero co wsadzone (z donicy). Czy oprysk i podlewanie Topsinem powtórzyć? Zdjęcie może uda mi się jutro wstawić. Będę wdzięczny za pomoc.
Zdejmij tę włókninę i kamyczki, żadna chemią nie podlewaj.To nie wertycilioza tylko 'udusiłeś' system korzeniowy.Świeżo sadzona roślina potrzebuje napowietrzania systemu korzeniowego z racji takiej, że często jest podlewana.Najlepiej uformować wokół tzw. misę z ziemi i podlewać w miarę potrzeby jak widać, że przeschło.Jak zasypiesz kamieniem to nie widać kiedy podlewać i lejesz w ciemno.Nie wiem jaki typ gleby, ale jeśli wilgotny i zwięzły, to katalpa nie zniesie takiego okrycia, gdyż będzie stagnować woda i wtedy może ulec wertyciliozie, szczególnie po okresie zimowym.Katalpa wymaga gleb przepuszczalnych i dobrze napowietrzonych.
Kamyczki można ewentualnie dać (ale lepsza kora) gdy się dobrze ukorzeni (po sezonie lub dwóch)i na lekkich, piaszczystych typach gleb.
Kamyczki można ewentualnie dać (ale lepsza kora) gdy się dobrze ukorzeni (po sezonie lub dwóch)i na lekkich, piaszczystych typach gleb.
-
- 100p
Zrobiłem kopczyk i dałem z zapasem ziemię ogrodową. Od dołu i po bokach. Zrobię tak jak każesz Dzięki
Mnie się najbardziej podoba katalpa w odmianie Umbraculifera, czyli taka kula
'Umbraculifera' to jest odmiana robinii akacjowej.Katalapa, czyli surmia o kulistej formie to szczepiona 'Nana'.
-
- 100p
Od jakiej temperatury można już okrywać katalpę agrowłókniną, żeby nie przemarzła?
Moja już ubrana bo mam młode drzewko.
-
- 100p
U mnie w moich regionach, w nocy sporadycznie temperatura spada do -1 w nocy, w dzień na plusie. Też mam małe metrowe drzewko. Myślę, że to chyba za wcześnie, ale mogę się mylić. Może ktoś podpowie.
-
- 100p
- Od: 26 lis 2009, o 16:52
Katalpa to nie palma, nieduży mróz jej nie zaszkodzi (strefa USDA 6b). Moja katalpa pośrednia posadzona w 2002 r. jako mala sadzonka nigdy nie była owijana przed zimą (nie wiedziałam wtedy, że należy ewentualnie zabezpieczać ją przed mrozem) i dała sobie radę, nawet podczas zimy 2005/2006 nie wymarzła. Obecnie jest dużym drzewem. Owszem, od początku nie rośnie na pustym polu, ale między innymi drzewami i krzewami w pobliżu budynków.
Pozdrawiam
Basia B.
Pozdrawiam
Basia B.
-
- 100p
Dzięki za info U mnie właśnie odwrotnie. Dom dosłownie prawie w polu, ale od wschodu osłonięta właśnie domem. Od południa budynek sąsiada trochę zasłania, ale od zachodu i północy szczere pole Założę na nią agrowłókninę jak w nocy będą utrzymywać się stałe temperatury w okolicach -5 i w dzień poniżej zera.
Jeżeli można spytać jak duża teraz jest Pani katalpa i jakie miała przyrosty roczne?
Jeżeli można spytać jak duża teraz jest Pani katalpa i jakie miała przyrosty roczne?
-
- 100p
- Od: 26 lis 2009, o 16:52
Sądzę, że kilkustopniowy mróz nie wymaga jeszcze zabezpieczania nawet małej katalpy, może dopiero przy -10, ale każdy właściciel ogrodu postępuje według swojego uznania.
Moja katalpa ma obecnie ponad 6 m wysokości, z tym, że kiedy ją sadziłam w 2002 miała około 50 cm, a około 5 m osiągnęła po około 8 - 9 latach. W pierwszych latach miała jednak pokrój bardziej wzniosły, korona miała kształt raczej owalny. Obecnie jest bardzo rozłożysta i w najszerszym miejscy ma około 9 m; przycinamy niektóre zbyt długie gałęzie, aby nie przeszkadzały na ścieżce. Na żyznych glebach, gdy lato jest wilgotne, gałęzie katalpy długo rosną i czasem nie zdążą zdrewnieć przed zimą, wtedy ich końce przemarzają. Wiosną puszczają nowe gałązki poniżej zmarzniętych części pędów. Dlatego nie wykształcają w koronie wyraźnego przewodnika. Mówił mi o tym szkółkarz Pan Jerzy Oreszczuk (ogrodnick), od którego kupiłam przed 17 laty sadzonkę mojej katalpy.
Pozdrawiam
Basia B.
Moja katalpa ma obecnie ponad 6 m wysokości, z tym, że kiedy ją sadziłam w 2002 miała około 50 cm, a około 5 m osiągnęła po około 8 - 9 latach. W pierwszych latach miała jednak pokrój bardziej wzniosły, korona miała kształt raczej owalny. Obecnie jest bardzo rozłożysta i w najszerszym miejscy ma około 9 m; przycinamy niektóre zbyt długie gałęzie, aby nie przeszkadzały na ścieżce. Na żyznych glebach, gdy lato jest wilgotne, gałęzie katalpy długo rosną i czasem nie zdążą zdrewnieć przed zimą, wtedy ich końce przemarzają. Wiosną puszczają nowe gałązki poniżej zmarzniętych części pędów. Dlatego nie wykształcają w koronie wyraźnego przewodnika. Mówił mi o tym szkółkarz Pan Jerzy Oreszczuk (ogrodnick), od którego kupiłam przed 17 laty sadzonkę mojej katalpy.
Pozdrawiam
Basia B.
Mamy już prawie wiosnę. Nie robiłem nic z surmią w poprzednim roku, mamy już marzec więc postanowiłem zabrać się za przycinanie. Moja surmia wypuściła długą gałązkę po lewej stronie: https://imgur.com/a/HJgyctVselli7 pisze:Jeżeli zdecydujesz się na cięcie to robić to najbezpieczniej w okresie gdy nie grożą większe mrozy, czyli najwcześniej z końcem lutego, początkiem marca, w zależności od pogody.
Chciałbym jednak wyprowadzić dłuższy pień, aby drzewko miało kulistą koronę. Czy bezpiecznie będzie teraz wyciąć tę gałąź? Czy pozostałe gałązki też byście wycieli?