Pomidorki koktajlowe - 2cz.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Kalma
100p
100p
Od: 21 kwie 2011, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidorki koktajlowe - 2cz.

Post »

Wysłałam rodzicom w ubiegłym roku kilka odmian czarnych pomidorow, które najbardziej mi smakowały. Ale chyba im nie podpasowały....bo kiedy spytałam w tym roku czy chcą spróbować innych odmian czarnych - zareagowali średnio entuzjastycznie. Jedynie babcia zachwyciła się Cherokee Purple.
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To jest chyba jednak siła przyzwyczajenia, ponieważ kiedy powiedziałam siostrze, że posiałam pomidorki fioletowe, to powiedziała, że chyba by nie mogła takich jeść, bo pomidor dla niej to raczej czerwony musi być. ;:224
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
krysia67
200p
200p
Od: 22 sty 2013, o 21:26

Post »

cocojumbo pisze:Jeśli chodzi o donice to mam z koktajlowych: Vilma, Red Balkoni, cherry sztywnołodygowy. Trudno mi na razie coś więcej napisać, bo pierwszy rok jestem w temacie :wink: . Sadzonki mają miesiąc i Vilma zdecydowanie najmniejsza.
Cocojumbo, ja również uprawiałam na balkonie dwa lata temu Vilme i w zeszłym roku Red Balkoni.
Są ta krzaczki maleńkie nie przekraczały 30 cm, sztywnołodygowe. Red balkoni był tak strasznie oblepiony pomidorkami, że pod ich ciężare się przewracał.
Musiał wisiec w donicy podwieszanej.
Jak dla mnie jeden i drugi tylko wyglądaja jak pomidorki, ale są bez smaku.
Już ich więcej nie posadzę.

Miałam już kilka odmian uprawionych na balkonie. Z odmian, które dotychczas miałam za najsmaczniejszy uwazam odmianę koktajlowy.
W tym roku będę testowac 10 odmian /w tym megagronek /+ mój ulubiony pomidorek koktajlowy.
W zeszłym roku miałam posadzonych na balkonie po jednym krzaczku 5 odmian, ale żadna z nich nie przypadła mi do gustu.
Pomidorki sadzę w wiadrach 10 lt. Na balkonie mam sznury na pranie i do pierwszego przy ścianie są podwiązywane krzaki i z tego względu każdy pomidor niski czy wysoki rosnie doskonale.
Tylko, że w upalne dni muszą byc 2 x dziennie podlewane /balkon od strony południowej/.

pozdrawiam Krystyna
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23

Post »

szarotka66 pisze:ponieważ kiedy powiedziałam siostrze, że posiałam pomidorki fioletowe, to powiedziała, że chyba by nie mogła takich jeść, bo pomidor dla niej to raczej czerwony musi być.
Moja rodzina i znajomi też kręcili nosem, ale tylko do momentu posmakowania.
Zaś starsze pokolenie przekonuje argument o prawdopodobnym lepszym wpływie
na zdrowie tych warzyw, które są fioletowe.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

krysia67 - co to za odmiana "koktajlowy" ?
Pozdrawiam, Jacek
krysia67
200p
200p

Post »

bioy pisze:krysia67 - co to za odmiana "koktajlowy" ?
Bioy, tylko pisze na opakowaniu "koktajliwy" i nic więcej.

Cztery lata temu nie siałam pomidorków, tylko zakupiłam gotowe sadzonki na targu.
Jak kupowałam je to pytałam jaka to odmiana. Pan mi odpowiedział, że "koktajlowy", ja mu na to no dobrze, ale czy to np maskotka, koralik, vilma. Pan mi odpowiedział jeszcze raz że to "koktajlowy"
Posadziłam krzaczki i byłam nimi zafascynowana. Krzaczek wysokości może 80 cm, rosnący raczej zwarcie z bardzo samcznymi pomidorkami. Zazwyczaj ma dwa pędy, nieraz trzema. Pod koniec lata kwitnie ponownie, tak że pomidorki są do mrozów. Przed nadejściem mrozów likwiduję "plantacje balkonową" i obrywam zielone pomidorki, które w pudełku kartonowym pod ścierką dochodzą. I tak jeszcze w grudniu mam swoje pomidorki.
Smak może trochę gorszy niz w sezonie, ale i tak jak dla mnie są pyszne.
Zawsze zbieram z nich nsionka i wysiewam w przyszłm sezonie.

Będąc w sklepie ogrodniczym sprawdziłam, że są takie pomidorki. Nawet je zakupiłam, ale jakos nie wysiałam, co by sprawdzic, ze są te same co zakupione na targu.

Dla mnie jalepszy ze wszystkich dotychczas uprawianych

pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
danger325
200p
200p
Od: 22 wrz 2012, o 16:30

Post »

krysia67 pisze:
bioy pisze:krysia67 - co to za odmiana "koktajlowy" ?
Bioy, tylko pisze na opakowaniu "koktajliwy" i nic więcej.
Z tyłu opakowania na dole powinna być napisana odmiana :)
krysia67
200p
200p

Post »

Czyli z tego wniosek, że uprawiam pyszne pomidorki nie znając ich odmiany.
Osoba od której zakupiłam rozsadę handluje sadzonkami co roku.
Jeśli spotkam go na targu to sprubuję dopytac /jeśli dalej ma te same pomidorki/.

Jak urosną krzaczki i będą z owocami w pelnej krasie to dam fotki i może znawcy tematu dodzą radę podpowiedzic co to za odmiana :wink:

pozdrawiam Krystyna

-- 7 kwi 2013, o 13:33 --

a mojego zakupionego opakowania juz nie mam. Wyrzuciłam.
Awatar użytkownika
cherry
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 kwie 2013, o 18:49

Post »

Widzę, że zdania co do smakowitości pomidorków są podzielone a może ktoś uprawiał odmianę cherry i powie jak smakuje :)
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

winterek pisze:Są różne gusta, zgadza się. U Twojej mamy, chodzi być może, o awersję do barwy owocu. Czym skorupka za młodu nasiąknie... Ale są też odmiany prawidłowe i nie.
Raczej nie chodzi o barwę owoców, bo już wiele moich eksperymentów próbowała :lol: Te nie smakowały jej i tyle :roll: Może to i dobrze, więcej dla nas :lol:
Natomiast masz rację, że nie zawsze dostaje się ten sam pomidor, kiedy nazwa jest ta sama. W ten sposób nacięłam się na fałszywego Cytrynka.
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

cherry pisze:Widzę, że zdania co do smakowitości pomidorków są podzielone a może ktoś uprawiał odmianę cherry i powie jak smakuje :)
O ile wiem, nie ma odmiany "Cherry", jest to raczej pospolite angielskie słowo, popis, i znaczy czereśnia, koktajlowy, koktajlówka.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
tomate
200p
200p
Od: 27 kwie 2012, o 19:29

Post »

A może chodzi o np. "Red Cherry"? Bo Cherry to u nas np. każda koktajlówka...
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
cherry
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 kwie 2013, o 18:49

Post »

Na paczce z nasionkami jest napisane: pomidor koktajlowy, karłowy typu Cherry więc myślałam, że to jakaś odmiana koktajlówki jak Vilma, Ola Polka i inne. Czyli moje pomidorki są ogólnie koktajlowe a nie konkretna odmiana tak :?:
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”