Ewa - Ogród z Aniołkiem
- Jule
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ewa - Ogród z Aniołkiem
Bardzo Wam tej roboty wspolczuje widzialam juz pare razy u znajomych na czym to zdzieranie polega, to jest koszmar. A moja kumpela, to jeszcze miala obsadzone wszystko chabaziami i zeby nie poniszczyc tego, to wycinali kawalkami kolo roslin. Bawili sie z tym kupe czasu a i tak czesc poniszczyli, bo niektore rosliny korzeniami folie zarosly i nie dalo sie oderwac.
No nic, jak trzeba zrobic to trzeba.
No nic, jak trzeba zrobic to trzeba.
- Ewa_tuli
- Od: 16 sty 2012, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A u mnie co?
Roślin miedzy tym nie ma?
Mnóstwo.
Orka...będzie niezła...aż mnie głowa boli od samego myślenia.
-- 7 maja 2012, o 21:52 --
Jula ten Tapsin z Decisem to jeden preparat, czy dwa osobne?
Roślin miedzy tym nie ma?
Mnóstwo.
Orka...będzie niezła...aż mnie głowa boli od samego myślenia.
-- 7 maja 2012, o 21:52 --
Jula ten Tapsin z Decisem to jeden preparat, czy dwa osobne?
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
No to w takim razie lepiej się trochę napracować niż wywalić już tak rosłe iglaki .Też nie jestem zwolenniczką folii ani nawet kory chociaż pięknie wyglądają takie rabatki .Ewciu pracy nie zazdroszczę
- Ewa_tuli
Jadziu jakbym nie miała kory pomiędzy iglakami, to nie wyrobiłabym z plewieniem.
Jak już kiedyś pisałam u mnie wiosenne porządki do końca czerwca trwają, a jakby kory nie było
Czemu nie jesteś zwolennikiem kory? Masz jakieś złe doświadczenia z nią? Pisz, bo ja jestem wykończona
i koszt zakupu jej też mnie wykończy, a zbiegł się z innymi finansowymi wydatkami.
Jak już kiedyś pisałam u mnie wiosenne porządki do końca czerwca trwają, a jakby kory nie było
Czemu nie jesteś zwolennikiem kory? Masz jakieś złe doświadczenia z nią? Pisz, bo ja jestem wykończona
i koszt zakupu jej też mnie wykończy, a zbiegł się z innymi finansowymi wydatkami.
- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
Ewa no to masz co robić o rany...ja też nie uznaję folii...wolę naturę...
- Jule
Ewcia, to dwa osobne srodki tz jeden grzybobojczy drugi na robale. Sa ogolnie dostepne i nie kupuj nic innego, tylko te... no chyba ze masz tyle sily i czasu, zeby zrobic oprysk 2 razy, raz jednym, raz drugim, zachowujac odstep, to wteczas jest rybka.
Na inne kombinacje nie daje gwarancji Oczywiscie ze sa tabele, ktore srodki mozna mieszac ale sa tak przestarzale, ze nie ma wiekszosci tego co jest obecnie na rynku.
Ja stosuje stara ogrodnicza zasade czyli, nie mieszac srodkow plynnych z proszkowymi i najwazniejsze, jezeli zmiesza sie mala ilosc jednego i drugiego srodka, wymiesza i nie robi sie zadna galareta ani nie zauwazamy nic niepokojacego w wygladzie substancji, to jest ok
Topsin z Decis mam wyprobowany z zeszlego roku ... w tym kupilam Karate Zeon i jak bedzie potrzeba, to zastosuje i zobacze czy tez sie lacza.
Na inne kombinacje nie daje gwarancji Oczywiscie ze sa tabele, ktore srodki mozna mieszac ale sa tak przestarzale, ze nie ma wiekszosci tego co jest obecnie na rynku.
Ja stosuje stara ogrodnicza zasade czyli, nie mieszac srodkow plynnych z proszkowymi i najwazniejsze, jezeli zmiesza sie mala ilosc jednego i drugiego srodka, wymiesza i nie robi sie zadna galareta ani nie zauwazamy nic niepokojacego w wygladzie substancji, to jest ok
Topsin z Decis mam wyprobowany z zeszlego roku ... w tym kupilam Karate Zeon i jak bedzie potrzeba, to zastosuje i zobacze czy tez sie lacza.
- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
piękny ogród,ciekawe pomysły,piękne kolory...tęcza przecudna-miałam poważny dylemat czy to fotomontaż takiej "wprost" jeszcze nie widziałam
podziwiam trud i wytrwałość
Asia
podziwiam trud i wytrwałość
Asia
- iwciach
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Kontakt:
Do tej pory wchodziłam do Twojego ogrodu po cichutku, bez pytania . Dzisiaj wpisuję się, bo u Ciebie tyle się dzieje, że chce być na bieżąco i śledzić jak Twój bajeczny ogród tętni życiem. .
- AAleksandra
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Ewo o mnie tez tylko kawałeczek rabaty z korą. Reszta to walka z chwastami. A może zamiast kory, posadzić rośliny zadarniające, okrywowe ? Trzymam kciuki za iglaczki i za Ciebie
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- Ewa_tuli
Misiu przy tak dużym ogrodzie, wieczną walką z chwastami, budową domu...
było to dobre rozwiązanie, ale może trzeba było wcześniej ściągnąć, jak już tam chwastów nie było.
Tylko skąd mogłam nawet pomyśleć, że tak się narobi.
Całe życie uczymy się.
Jule kupiłam Topsin i Decis (decis też miałam w domu ale w desperacji nie sprawdziłam), ale nie mogę kupić siarczanu magnezu + żelaza w płynie. Nie ma na ul. Rzeczyposopolitej, w Castoramie, byłam w 2 mniejszych ogrodniczych podczas pracy. Nie znalazłam nigdzie.
Asiu, tęcza nie jest fotomontażem, a podwójna tęcza, to żadna nowość, dosyć często widywałam taką, tylko należy dobrze przyjrzeć się czy nie ma nad jedną drugiej. Asiu ubiegłego lata w tym miejscu często była tęcza i 2 razy podwójna (taka bardzo widoczna podwójna). Nie bawię się w fotomontaż, bo to nie ma sensu (w tym przypadku) oszukiwanie siebie i innych, ze jest ładniej niż jest.
Dziękuję za pochwałę.
Iwonko, ja też zaglądam do niektórych po cichaczu, bo nie starczyłoby czasu na pisanie z wszystkimi.
Jak zauważyłam, większość utrzymuje kontakty tylko z kilkoma osobami.
Miło, że dołączasz do grona moich "ogródkowych przyjaciół" zwłaszcza, ze mieszkamy niedaleczko.
Bajeczny ogród...jak to ładnie brzmi...może za 50 lat
Olu obok iglaków pionowych do zadarniania powierzchni posadziłam iglaki płożące...też pomyłka.
Przy każdym "czesaniu" wewnątrz pionowych wszystko spada na płożące. Ponadto płożące i rośliny zadarniające łapią każde
fruwające nasionko chwastu...a u mnie naokoło mojej działki same zachwaszczone działki... tragedia.
Chyba jednak pozostanę przy cienkiej warstwie kory, żeby grunt nie wysychał za bardzo i żeby zakwaszała glebę.
Olu trzymaj kciuki i nie puszczaj. Wyciągnięcie całej tej folii to będzie gigantyczne przedsięwzięcie. Jest do obrobienia koło 200 iglaków
Oczywiście dół dołem (z powodu iglaków) a życie toczy się dalej.
Moje kolejne kamienisko też jest z folią, ale folia zostanie usunięta w odpowiednim czasie.
A to obrazeczki z postępu robót.
Przed (nie zrobiłam zdjęcia przed całkowitym zaczęciem (skleroza):
...w takcie:
...fragmenty po:
było to dobre rozwiązanie, ale może trzeba było wcześniej ściągnąć, jak już tam chwastów nie było.
Tylko skąd mogłam nawet pomyśleć, że tak się narobi.
Całe życie uczymy się.
Jule kupiłam Topsin i Decis (decis też miałam w domu ale w desperacji nie sprawdziłam), ale nie mogę kupić siarczanu magnezu + żelaza w płynie. Nie ma na ul. Rzeczyposopolitej, w Castoramie, byłam w 2 mniejszych ogrodniczych podczas pracy. Nie znalazłam nigdzie.
Asiu, tęcza nie jest fotomontażem, a podwójna tęcza, to żadna nowość, dosyć często widywałam taką, tylko należy dobrze przyjrzeć się czy nie ma nad jedną drugiej. Asiu ubiegłego lata w tym miejscu często była tęcza i 2 razy podwójna (taka bardzo widoczna podwójna). Nie bawię się w fotomontaż, bo to nie ma sensu (w tym przypadku) oszukiwanie siebie i innych, ze jest ładniej niż jest.
Dziękuję za pochwałę.
Iwonko, ja też zaglądam do niektórych po cichaczu, bo nie starczyłoby czasu na pisanie z wszystkimi.
Jak zauważyłam, większość utrzymuje kontakty tylko z kilkoma osobami.
Miło, że dołączasz do grona moich "ogródkowych przyjaciół" zwłaszcza, ze mieszkamy niedaleczko.
Bajeczny ogród...jak to ładnie brzmi...może za 50 lat
Olu obok iglaków pionowych do zadarniania powierzchni posadziłam iglaki płożące...też pomyłka.
Przy każdym "czesaniu" wewnątrz pionowych wszystko spada na płożące. Ponadto płożące i rośliny zadarniające łapią każde
fruwające nasionko chwastu...a u mnie naokoło mojej działki same zachwaszczone działki... tragedia.
Chyba jednak pozostanę przy cienkiej warstwie kory, żeby grunt nie wysychał za bardzo i żeby zakwaszała glebę.
Olu trzymaj kciuki i nie puszczaj. Wyciągnięcie całej tej folii to będzie gigantyczne przedsięwzięcie. Jest do obrobienia koło 200 iglaków
Oczywiście dół dołem (z powodu iglaków) a życie toczy się dalej.
Moje kolejne kamienisko też jest z folią, ale folia zostanie usunięta w odpowiednim czasie.
A to obrazeczki z postępu robót.
Przed (nie zrobiłam zdjęcia przed całkowitym zaczęciem (skleroza):
...w takcie:
...fragmenty po:
- Jule
Ewcia jest, jest, bo w poniedzialek kupowalam. Stoi na regale "za plecami" jak stoisz przy kasie, przed tym maja teraz na podlodze sadzonki pomidorow. Chloroza Stop, czy jakos tak sie nazywa ... w takich zoltych plastikowych butelkach. Tam tych butelek bylo duzo do roznych chabazi jako nawoz plynny i miedzy tym byl tez ten. Ale moze wykupili albo cus ... jak nie dostaniesz, to w sobote wezniesz sobie ode mnie cala, bo ja jeszcze mam pol butelki z zeszlego roku.
Ladnie Ci to wyszlo musze kiedys podjechac i zobaczyc na zywca.
Ladnie Ci to wyszlo musze kiedys podjechac i zobaczyc na zywca.
- Ewa_tuli
Jula nie szperałam po półkach (a trzeba było). Zapytałam babeczki, ale była tylko ta młodsza.
Pojadę jutro znowu.
Asiu dzięki, że dostrzegłaś moje zmagania z nasadzeniami
Pojadę jutro znowu.
Asiu dzięki, że dostrzegłaś moje zmagania z nasadzeniami