Tajemnicze zakątki u Joli i Adama cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tajemnicze zakątki u Joli i Adama cz.2

Post »

aguniada ;:168 Aga jesteś bardzo miła dziękuję. Ogród, ukwiecony taras i wszystkie roślinki sprawiają mi ogromną radość to dlatego moje zdjęcia na ich tle są takie radosne ;:108

jolcia1212 ;:180 wiele radości sprawiają takie komentarze - dziękuję to bardzo miłe...
Nasz ogród jest troszeczkę młodszy ale zabawa w ogrodnika trwa odkąd przeprowadziłam się do M na wieś ;:108 A na wsi już mieszkam ponad 21 lat ;:202 ...Joluś i nie przybyłam tu po komunii :;230 tak, tak mam już tych latek na karku troszeczkę :;230
Początkowo miałam kawałek ogrodu od teściów , później kupiliśmy sąsiednią działkę...I już pracowałam na swoim...Nie pamiętam dokładnie kiedy to było ale niektóre roślinki mogą być pełnoletnie... bo pierwsze hosty dostałam jako wielkie, rozrośnięte już kilkuletnie kępy...

A kurki to marzenie M . One nie mają wstępu na teren ogrodu. Są w wydzielonej części tu gdzie mamy kawał łąki. Więc nie będą się żywiły moimi roślinkami ;:oj

edulkot Dziękuję za miłe odwiedziny i wpis. Mój ogród przechodził różne metamorfozy i teraz już wiem jakie roślinki na moim terenie czują się najlepiej. Doświadczenie uczy, że wielki ogród wymaga dużych roślin i nasadzeń grupowych , wtedy są widoczne całe kompozycje. Tak jak świetnie się właśnie prezentują hosty olbrzymki. Ale do tego doszłam po latach i teraz takich nasadzeń będę się trzymać.
Sprzątanie rozmytych schodów będzie dopiero jak skończą się burze i teren troszeczkę wyschnie. Reszta to rozmyta z rabatek kora ... drobnostka...

Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ha , ha , ha ... dzisiejsza piękna niedziela ... my szukając ochłody wleźliśmy do naszego oczka ;:oj a tu niespodzianka ... córka przywiozła z festynu wiejskiego w sąsiedzkiej wsi wygrany los na loterii:

Obrazek

Ale był ubaw... nasza hodowla powiększyła się ...koleżanki kurki ją atakują ale panowie kogutki dzielnie bronią nowego towarzystwa...

Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu jak miło Cię zobaczyc ;:196
Piękny ogród i właściciekla również ;:215
Ale kurek to bym się u Ciebie nie spodziewała :wink:
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

FRAGOLA Graziu za miłe odwiedzinki - dziękuję ;:196 A kurki były już dawno planowane... lada dzień będą już ekologiczne jajeczka :tan

A tak wyglądał ogród w czasie burzy - grzmiało, błyskało i padało tylko kilka minut ale była to ściana deszczu:

Obrazek

A to już efekt... płynąca woda po ścieżkach:

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Kurka świetna :wink: Powiększy waszą gromadkę ;:oj
Natomiast ulewa już nie taka fajna , u nas też w nocy była burza i lało jak z cebra . Ale na szczęście obyło się bez strat .
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolunia nam sie pokazała :heja :heja Jak fajnie, bardzo się cieszę, że już ciebie znam, od razu inaczej będzie mi się do ciebie pisało. Baaaardzo przemiło wyglądasz, Jolu. A jaka figurka. Super.
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Kurki to ja myślałam że jakaś grzybnia i o grzybki chodzi a tu masz kury :;230
wiesz co fajnie ale jakoś mi sie te kury z pieknymi hostami gryza :lol:
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Jolu, kurki rewelacyjne, no i potem ten kurzak ;:138 , ja od cioci krowieńca wożę w aucie, a w domu mam tylko bobki spod królików, ale lepsze to niż nic.
Po tym jak miałaś kucyka, to kurki to pikuś, a jajeczka swojskie to już inna bajka, zupełnie inny smak niż sklepowe.
Ścieżki nie wyglądają zaciekawie, takie zamienione w strumienie, ale na szczęście tak jak piszesz woda czysta bez mułu, będziesz miała dodatkowo płukany żwirek :wink: . Najważniejsze, że strat te ulewy nie robią. U mnie to woda wsiąka na bieżąco, ale mam piach. Czasem postoi po wielkiej ulewie, ale 5min i już nic nie widać
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38

Post »

Jolu wpadłam nadrobić zaległości! Jak Ty pięknie wyglądasz wśród tych roślin! ;:oj Niemal jak elf:) No ale czy mogło być inaczej? w końcu - jaki Pan, taki kram! Prześlicznie! ;:167 Kurki urocze, a o pożytku nawet nie wspomnę, bo oczywisty. Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
kozino
1000p
1000p
Od: 9 sty 2011, o 22:38

Post »

Strumienie zamiast ścieżek, to nieźle lało ;:202
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

agatka123 kurka z loterii fantowej pierwszy dzień była biedna...koleżanki atakowały ją dziobały i ganiały po kurniku ;:134 ale kogutki dzielnie broniły nowej paniusi i rozganiały zazdrosny i waleczny tłum rozrabiających kurek ;:7

wanda7 ;:196 Wandziu dziękuję...to prawda, że jak widzisz twarz człowieka to i jakoś inaczej się z nim rozmawia ;:108 człowiek ma wrażenie , że znamy się osobiście

drewutnia
drewutnia pisze:... fajnie ale jakoś mi sie te kury z pieknymi hostami gryza :lol:
...
Ewo kurki nie gryzą się z hostami...ogród ozdobny jest odgrodzony drewnianym ogrodzeniem od łąki i kurnika ... i jedno z drugim się nie łączy...

Sosenki4...stawiamy na ekologię... od dłuższego już czasu sami robimy wyroby masarnicze, mamy własne szynki i kiełbachy, jak już raz zrobi się wędliny samemu to sklepowe za żadną cenę nie samakują..., mamy własne warzywa i robimy przetwory ... , kompościk też mamy własny...kilka lat mieliśmy konika polskiego - to rasa konia ale niższego nie kucyka..., a teraz będą eko jajka i kurzak ;:108 Lubimy to "wiejskie życie"...

Lukrecja miło Ciebie Nelu znowu gościć. Dziękuję ;:196 za tyle ciepłych słów... Zapraszam...

kozino oj lało, lało...wody było z każdej strony dużo. Mój ogród przecież bez takich ulew i nawałnic mokry ;:202 Ale już wszystko wróciło do normy... suchutko i czyściutko...

Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

kiełbaski swoje też robimy i szyneczki, mamy zrobioną wędzarnię ze starej beczki. Fotogeniczna to ona nie jest i nie pokazuję jej. Nie mogę póki co namówić M na wymurowanie takiej ładnej.
Masz rację, że swoje wyroby są najlepsze, a sklepowej szynki to już dawno nie jadłam, one wszystkie mają jednakowy smak tylko ceny różne.
Przetwory swoje robię, ale jakby mniej niż wcześniej. Synek nie bardzo lubi takie zajęcia, choć rok temu dzielnie pomagał ładować ogórki do słoi, a było tego 50kg. Kupuje od sąsiadki lub dostaję, bo sama jeszcze nie dorobiłam się warzywnika z prawdziwego zdarzenia-muszę najpierw ziemi nawieźć, bo w piasku marnie wszystko rośnie :(
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nasza wędzarnia to też stara beczka... ale w niczym to nie przeszkadza. Mięsko i wyroby są super uwędzone , pachnące i smaczne ;:108 Wszyscy się nimi zajadają... Wędzarnia murowana z prawdziwego zdarzenia jest wciąż w planach, marzy nam się do tego jeszcze kamienna piwniczka w skarpie... ale wszystko w swoim czasie...
Mój warzywniak ograniczyłam do minimum ale jest tam wszystko to czego potrzebujemy i plony zawsze całkiem obfite...

Pozdrawiam Jola
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”