Pomidory - choroby i szkodniki - cz.6
-
- 200p
- Od: 30 maja 2011, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.6
Czy używaliście kiedyś tego nawozu: http://ekolist.ekoplon.pl/pl/produkty/n ... -pk-1.html ? Co o nim sądzicie?
Kupiłm go dzisiaj i zamierzam opryskać nim pomidory (50ml na 1 litr wody). Mam nadzieję, że nie pomyliłam stężenia.
Kupiłm go dzisiaj i zamierzam opryskać nim pomidory (50ml na 1 litr wody). Mam nadzieję, że nie pomyliłam stężenia.
Dokładnie od 30 - 45 ml/litr.Hania_wroc pisze:(50ml na 1 litr wody)
I w Twoim przypadku chyba bez mocznika.
- rekawa
- 50p
- Od: 13 cze 2012, o 12:30
Błagam!!!! Pomocy!!!! Juz nic nie rozumiem. Wytłumaczcie mi "jak chłop krowie na rowie".U moich pomidorów zauważyłm suchą zgniliznę wierzchołkową. Opryskałam ( dwukrotnie) co trzy dni siarczanem magneze w stężeniu podanym przez forumowicz na forum .Czy coś jeszcze powinnam zrobić?? aha po mdwóch dniach od opryskania siarczanem magnezu opryskałam je również florowitem dolistnie. I co teraz? Mam czekać na efekty, czy w ogóle coś pomieszałam z tymi opryskami?
Jeszcze powiedz, że ja kazałem pryskać siarczanem magnezu przeciw zgniliźnie wierzchołkowej.rekawa pisze:co trzy dni siarczanem magneze w stężeniu podanym przez forumowicz na forum
- rekawa
- 50p
forumowicz błagam nie obrażaj się Oczywiście, że nie kazałeś. Proszę zatem napisz specjalnia dla mnie jeszcze raz co robić, bo moje pomidorki skonają.
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Proszę o pomoc:
na jednym krzaku mam takie objawy, na klku innych o podobnej budowie na razie jaśnieją czubki bez usychania brzegów. Przez jakiś czas był podlewany tylko wodą więc chyba wyżarł wszystko, podlałam więc go 2 razy MS, poza tym opryskałam siarczanem magnezu. Mam jednak pytanie czy brakuje mu wszystkiego czy potrzeba czegoś konkretnego? Owoce są tylko na pierwszym gronie, następne zgubiło kwiaty, a teraz na każdym pędzie jest jedno grono kwitnące i jedno zbierające się do kwitnienia.
na jednym krzaku mam takie objawy, na klku innych o podobnej budowie na razie jaśnieją czubki bez usychania brzegów. Przez jakiś czas był podlewany tylko wodą więc chyba wyżarł wszystko, podlałam więc go 2 razy MS, poza tym opryskałam siarczanem magnezu. Mam jednak pytanie czy brakuje mu wszystkiego czy potrzeba czegoś konkretnego? Owoce są tylko na pierwszym gronie, następne zgubiło kwiaty, a teraz na każdym pędzie jest jedno grono kwitnące i jedno zbierające się do kwitnienia.
Dorota
Hania-wroc
opryskaj 5ml nawozu w 1 litrze wody
Bez przesady.rekawa pisze: bo moje pomidorki skonają.
Choć jedno zdjęcie owocu z tą zgnilizna wierzchołkową a najlepiej całego krzaka. Jak Ty mylisz siarczan magnezu z saletra wapniową to nie mam żadnej gwarancji czy nie mylisz ZZ ze zgnilizna wierzchołkową- na przykład.
- rekawa
- 50p
forumowicz z całą pownością zgnilizna. Pomidorki podgniłe oberwałam i wyrzuciłam więć ze zdjęciem będzie licho.
Tak, tak. Popieramamma pisze:Hania-wroc
Efekt za....10 lat.
Zgnilizna nie jest jedynym schorzeniem wskutek którego gniją owoce- przyjacielurekawa pisze:forumowicz z całą pownością zgnilizna.
Bez zdjęcia nie ma o czym dyskutować.
- rekawa
- 50p
Zatem postaram się zrobić zdjęcia krzaków z których je zerwałam. Biegnę do tunelu.
-
- 200p
- Od: 30 maja 2011, o 11:21
Dokładnie, bez mocznika. Dodałam siarczan magnezu. Nie zaszkodziłam im?forumowicz pisze:Dokładnie od 30 - 45 ml/litr.Hania_wroc pisze:(50ml na 1 litr wody)
I w Twoim przypadku chyba bez mocznika.