Ogórki gruntowe-cz.1 uprawa,choroby,szkodniki
-
- 100p
- Od: 6 maja 2012, o 20:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ogórki gruntowe
i sam się wspina po tych pionowych sznurkach czy ten sznurek koniecznie trzeba zakotwić przy ziemi
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 sty 2012, o 19:18
Ja przywiązuje sznurek za drugim liściem do ogórka a potem w miarę jego wzrostu okręcam go wokół sznurka.
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak wysokie masz te tyczki?Bacardi pisze:Ja przywiązuje sznurek za drugim liściem do ogórka a potem w miarę jego wzrostu okręcam go wokół sznurka.
-
Nie mam jako takich tyczek tylko 2 rozwidlone u góry gałęzie bo bokach i jedna u góry usytułowana na tych rozwidleniach i przywiązana.Całośc ma wysokość ok 1,5 metra.
- danutka66
- 500p
o to mi właśnie chodziło,czytałam ,ze ogórek musi mieć wysoko,więc przytargaliśmy z mężem z lasu takie 2-metrowe tyki i zastanawiałam się czy aby nie za małe
W tym roku pierwszy raz będę je miała w pionie,w pierwszym wariancie miało być jak z pomidorami,ale teraz chyba skłaniam się do tego przy sznurkach,górą puszczę taki gruby drut a do tego sznurki,tylko zastanawiam się czy jeśli te sznurki będą przywiązane do rośliny to przy wietrze jej nie wyrwie
W tym roku pierwszy raz będę je miała w pionie,w pierwszym wariancie miało być jak z pomidorami,ale teraz chyba skłaniam się do tego przy sznurkach,górą puszczę taki gruby drut a do tego sznurki,tylko zastanawiam się czy jeśli te sznurki będą przywiązane do rośliny to przy wietrze jej nie wyrwie
-
Jeśli przywiążesz sznurki i do ogórków i do kija to nie powinno wyrwać.Zaznaczam że u mnie jest ciężka gliniasta ziemia.U mnie ta metoda sprawdziła się znakomicie i ogórki owocowały o ok 2 tygodnie dłużej niż u sąsiadów, którzy prowadzili je po ziemi.
- danutka66
- 500p
Jak do kijka hmm...miałam na myśli ogórka i ten drut poziomy na górzeBacardi pisze:Jeśli przywiążesz sznurki i do ogórków i do kija to nie powinno wyrwać..
-
Ja zamiast poziomego drutu u góry stosuje długą tyczke i to do niej przywiązuje ogórki.
A ten drut to jakiej grubości powinien być?
Czy myślicie, że jakbym prowadziła każdy ogórek przy osobnym kijku przywiązany sznurkiem to by nie zdało egzaminu?
Czy myślicie, że jakbym prowadziła każdy ogórek przy osobnym kijku przywiązany sznurkiem to by nie zdało egzaminu?
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A po co sobie utrudniać życie ?
Comcia, a jakiej grubosci drut wystarczy?
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja kupuję taki na szpulce w dziale ogrodniczym OBI albo w Lidlu.
Cienki ale dość mocny.
Nie musi być gruby, tylko na palikach motam kilka razy by się nie przesuwał.
W zeszłym roku nie miałam sznurka więc wzięłam włóczkę i przywiązałam do drutów.
Jak kasowałam ogórki to razem z włóczką, tak się do niej "przywiązały".
Cienki ale dość mocny.
Nie musi być gruby, tylko na palikach motam kilka razy by się nie przesuwał.
W zeszłym roku nie miałam sznurka więc wzięłam włóczkę i przywiązałam do drutów.
Jak kasowałam ogórki to razem z włóczką, tak się do niej "przywiązały".
Pytam o grubość drutu, bo te, które są u mnie dostępne na metry mają max.1-2mm, szersze to już są sprzedawane po 50m, a aż tyle nie potrzebuję.
Czy grubość 1-2mm wystarczy?
Czy grubość 1-2mm wystarczy?