Lilie - uprawa - cz.4
- Ebabka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Lilie - uprawa - cz.4
Aniu Galadriela- nie wiem, niestety, jak się nazywa ten przetacznik, ale musi jakiś zwykły , bo bardzo szybko się rozrasta, poprzedniej jesieni sadzony po parę badylków z podziału jednej kępy, a po sezonie obdzieliłam sąsiadki i kompost zasiliłam i jeszcze kwitnie niektóry,chociaż rabata już łysa, ale niech tam, pokażę
robertP2 - Dziękuję za dobre słowa o moich kwiatuszkach
W czerwcu to miejsce wyglądało tak:
W sierpniu ujęcie z drugiej strony:
A obecnie jak na pierwszym foto
Pozdrawiam Eugenia
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
Przypominam, że jest to wątek o liliach a nie autorski ogrodowy.
Kochani nie merytoryczne posty będą usuwane. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4#p3804614
Kochani nie merytoryczne posty będą usuwane. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4#p3804614
Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi! W takim razie posadzę lilie między piwoniami.
Ebabka!
Piękne są te Twoje kolorowe rabaty. Widać, że lilie dobrze czują w towarzystwie innych roślin.
Galadrielo!
Zanm dobrze Twoje lilie. Gdzie lilie tam i ja Moje azjatki posadzone 2 lata temu osiądnęły 180 cm. Nie należę do niskich .ok 167 cm wzrostu a musiałam wspinać się na palcach,żeby zajrzeć do kielicha kwiatu.To najzwyklejsze azjatki - taki miszung kolorów. Dlatego pytałam o jakieś niższe odmiany. Chciałabym żeby nieznacznie górowały nad kępą liści piwoni.
Nie wiedziałm, że Regale jest taka wysoka. Mam dwie sztuki posadzone w tym roku i były niskie (ok 70 cm) i miały tylko po 3 kwiaty.
Moje piwonie sa niziutke.Nie wiem co za odmiana ale nie są tak wysokie jak dwa moje krzewy, które rosną na rabacie z liliami.
Ebabka!
Piękne są te Twoje kolorowe rabaty. Widać, że lilie dobrze czują w towarzystwie innych roślin.
Galadrielo!
Zanm dobrze Twoje lilie. Gdzie lilie tam i ja Moje azjatki posadzone 2 lata temu osiądnęły 180 cm. Nie należę do niskich .ok 167 cm wzrostu a musiałam wspinać się na palcach,żeby zajrzeć do kielicha kwiatu.To najzwyklejsze azjatki - taki miszung kolorów. Dlatego pytałam o jakieś niższe odmiany. Chciałabym żeby nieznacznie górowały nad kępą liści piwoni.
Nie wiedziałm, że Regale jest taka wysoka. Mam dwie sztuki posadzone w tym roku i były niskie (ok 70 cm) i miały tylko po 3 kwiaty.
Moje piwonie sa niziutke.Nie wiem co za odmiana ale nie są tak wysokie jak dwa moje krzewy, które rosną na rabacie z liliami.
Pierwsze przymrozki ścięły już niektóre roślinki. Moje orientpety i orientalne mają cały czas zielone liście.
Czekać aż uschną czy lepiej ściąc je teraz?
Jak na razie przymrozki nie wyrządziły większych szkód w liliach ale obawiam się czy jak ostro przymrozi to nie zaszkodzi cebulom.Co radzicie?
Czekać aż uschną czy lepiej ściąc je teraz?
Jak na razie przymrozki nie wyrządziły większych szkód w liliach ale obawiam się czy jak ostro przymrozi to nie zaszkodzi cebulom.Co radzicie?
- Ebabka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Swoje ścięłam w poniedziałek. Chociaż OT też były zielone, ale chyba już nie nie rosną. Z Lilypolu dostałam nowe cebulki OT - to znaczy koniec wegetacji ?
Pozdrawiam Eugenia
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
U mnie pół na pół żółte i zielone . Ze dwa/trzy tygodnie sobie jeszcze porosną.
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 17 wrz 2013, o 06:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Też wczoraj dostałam cebulki z Lilypolu ( znalazłam ten sklep wysyłkowy dzięki Wam ) od razu je posadziłam. Cebulki przyszły duże i zdrowe .
chciałam tylko napisać że nie wykopuję lilii i jakoś rosną co roku ( 3 rok) , dla mnie to wygodniejsze niż przechowywanie , suszenie itp.
duduś
Witam
Ja dzisiaj wsadziłam do ziemi około 150 malucieńkich cebulek przybyszowych, ponadto tydzień temu około 50 cebulek które zakwitną w przyszłym roku.
W ziemi mam około 200 cebulek które kwitły w tym roku. Bardzo lubię te kwiaty.
Ja dzisiaj wsadziłam do ziemi około 150 malucieńkich cebulek przybyszowych, ponadto tydzień temu około 50 cebulek które zakwitną w przyszłym roku.
W ziemi mam około 200 cebulek które kwitły w tym roku. Bardzo lubię te kwiaty.
- Adek13
- 200p
- Od: 11 kwie 2013, o 23:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
200 kwitnących cebulek lili to musiało być coś!
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Nooo
U mnie było tylko 150... Już zaczynają okres zimowego spoczynku. "Wypatroszyłam" już 10 sztuk, oddzielając cebulki przybyszowe i po dotychczasowych efektach widzę, że ten rok nie był dobry dla lilii (najpierw powódź, potem susza i upał, potem znowu ciągłe deszcze), rozmnażać się rozmnażają, ale nie ma takiego przyrostu cebul, a niektóre nawet się zmniejszyły
U mnie było tylko 150... Już zaczynają okres zimowego spoczynku. "Wypatroszyłam" już 10 sztuk, oddzielając cebulki przybyszowe i po dotychczasowych efektach widzę, że ten rok nie był dobry dla lilii (najpierw powódź, potem susza i upał, potem znowu ciągłe deszcze), rozmnażać się rozmnażają, ale nie ma takiego przyrostu cebul, a niektóre nawet się zmniejszyły
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dokładnie. Mi kilka cebul wgl nie przyrosło, a nawet niektóre się dosłownie rozpadły.. A na przykład moje białe lilie LO bardzo ładnie się rozrosły. (tym byłem dość zaskoczony)Galadriela pisze: po dotychczasowych efektach widzę, że ten rok nie był dobry dla lilii (najpierw powódź, potem susza i upał, potem znowu ciągłe deszcze), rozmnażać się rozmnażają, ale nie ma takiego przyrostu cebul, a niektóre nawet się zmniejszyły
Aktualnie czekam na przesyłkę od Rozanki. A jest na co czekać
Pozdrawiam
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
- Annar13
- 1000p
- Od: 4 maja 2012, o 12:31
U mnie tak samo - zdecydowanie mniej cebulek przybyszowych niż w zeszłym roku. Dziś je wykopywałam, rozsadzałam i dosadzałam nowe nabytki z Lilypolu.
Do piwnicy trafiły orientalne i LO, reszta zimuje w gruncie.
Do piwnicy trafiły orientalne i LO, reszta zimuje w gruncie.