Kawon ( arbuz ) - część 4
Re: Kawon ( arbuz ) - część 4
A ja wysiałem dopiero teraz kilka nasionek żółtego japońskiego arbuza.
Nie chcę się męczyć z niestabilną majową pogodą. Dopiero w czerwcu
zostaną wysadzone w miejsce docelowe.
Nie chcę się męczyć z niestabilną majową pogodą. Dopiero w czerwcu
zostaną wysadzone w miejsce docelowe.
Co się może stać arbuzom, jeśli w jeden dołek wsadzi się np. 4 krzaczki?
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Że owocki mogą być wielkości piłki golfowej .
A czemu to tak?
- offca11
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 07:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A jak się sądzi 2 pomidory przy jednym paliku to też są wielkości piłki golfowej? Wydaje mi się, że trochę przesadzacie. Teoretycznie powinny rywalizować ze sobą o jedzenie przez co powinien bardziej rozrosnać się system korzeniowy i jak nie będzie im brakować jedzenia i będziemy nawozić w trakcie sezonu to plon nie powinien być dużo mniejszy z jednej rośliny. A w praktyce sprawdzę w tym roku, mam pare sadzonek posadzonych w duecie.
Pozdrawiam Mateusz
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Dlatego, że korzenie 4 roślin będą w objętości ziemi jaka powinna być dla jednej rośliny i będą ze sobą konkurować. Sumę składników odżywczych w ziemi należy więc podzielić na 4. Nawozić 4 razy więcej nie można, bo popali się korzenie. A dodatkowo zrobi się tam niesamowity gąszcz, co jak wszyscy wiedzą grozi chorobami grzybowymi . A w przypadku pomidorów, to sadząc 2 przy jednym paliku prowadzi się je na 1 pęd, więc warunki tylko trochę odbiegają od tych gdy prowadzimy jeden pomidor na 2 pędy. Ilość a raczej masa zebranych owoców i masa liści jest adekwatna do ilości jedzenia w gruncie.
- offca11
- 200p
Ja mówię o 2 roślinach w jednym "punkcie". A nie o 4. No może macie racje, nie przeczę. Nie wątpię, że plon będzie mniejszy ale jakby ta różnica nie była jakaś duża to byłoby warto zwłaszcza jak ktoś ma mało miejsca.
Pozdrawiam Mateusz
-
- 200p
- Od: 13 kwie 2012, o 08:23
Ja sadziłem po 2,tak samo robię z cukiniami i mam wielkie,dużo kompostu pod nie sypie
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Jola ma rację czy 4 czy dwa krzaki to i tak jest podział ziemi na więcej niż jedną roślinę A tak w ogóle to moje pierwsze arbuzy wychodzą z ziemi Siane w lany poniedziałek
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Czy aby nie jest tak że arbuzy do skiełkowania potrzebują przesypania glebą czy zacienienia? Chciałam mój drugi rzut podkiełkować na gazie ale po tygodniu ziarna leżą jak zaklęte. Natomiast mam 6 już podrośniętych roślin..a to i tak nadto jak pomyślę o ilości miejsca pod uprawę arbuza
Pozdrawiam Jola
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
U mnie na wacikach szybko wykiełkowały. Tylko jedna odmiana z akcji nic (mam 1 sztukę co wykiełkowała). Jak dłużej nie wychodziły to przykryłam je wacikiem wilgotnym. Tak samo robię z dyniowatymi.
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Widzisz bo zdziwiło mnie to iż wsadziłam nasiona do gleby i po 2-3 dniach już pojawiły mi się rośliny. Tutaj przykryłam nasiona tylko pokrywką od weka i nic się nie dzieje.
Tak trochę żałuję że kupiłam mieszankę 4-rech gatunków. Jak wyjdzie mi tylko jakiś z żółtym miąższem
Fajna sprawa z tą agrotkaniną. Mam straszną glebę w miejscu pod kawony. Wyciągnęłam ile się dało barwinka ale odbija z malusich korzeni. Może agrotkanina powstrzyma te intruzy
Tak trochę żałuję że kupiłam mieszankę 4-rech gatunków. Jak wyjdzie mi tylko jakiś z żółtym miąższem
Fajna sprawa z tą agrotkaniną. Mam straszną glebę w miejscu pod kawony. Wyciągnęłam ile się dało barwinka ale odbija z malusich korzeni. Może agrotkanina powstrzyma te intruzy
Pozdrawiam Jola
- offca11
- 200p
Ja już się wyleczyłem z kupowania mieszanek odmian. Teraz wiem dokładnie jaka to odmiana, czego potrzebuje, jak mi smakuje itp. Nie dotyczy to tylko arbuzów ale i innych warzyw. Często się zdarzało że nie mogłem potem uzyskać informacji jakich odmian producent użył do skomponowania mieszanki a nie zawsze odpowiadały mi wszystkie odmiany użyte w mieszance. Jestem amatorem i zamiast kupić 2 paczek mieszanki odmian np rzodkiewki za 4 zł wole kupić 4 paczki różnych odmian za 6-8zł i wiedzieć co konkretnie kiełkuje, jak to rośnie, czego potrzebuje, czy mi odpowiada...
Pozdrawiam Mateusz