Kawon ( arbuz ) - część 4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 4

Post »

A ja wysiałem dopiero teraz kilka nasionek żółtego japońskiego arbuza.
Nie chcę się męczyć z niestabilną majową pogodą. Dopiero w czerwcu
zostaną wysadzone w miejsce docelowe.
shhake
50p
50p
Od: 23 kwie 2014, o 19:35

Post »

Co się może stać arbuzom, jeśli w jeden dołek wsadzi się np. 4 krzaczki?
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Że owocki mogą być wielkości piłki golfowej ;:224 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
shhake
50p
50p
Od: 23 kwie 2014, o 19:35

Post »

A czemu to tak?
Awatar użytkownika
offca11
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 07:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A jak się sądzi 2 pomidory przy jednym paliku to też są wielkości piłki golfowej? Wydaje mi się, że trochę przesadzacie. Teoretycznie powinny rywalizować ze sobą o jedzenie przez co powinien bardziej rozrosnać się system korzeniowy i jak nie będzie im brakować jedzenia i będziemy nawozić w trakcie sezonu to plon nie powinien być dużo mniejszy z jednej rośliny. A w praktyce sprawdzę w tym roku, mam pare sadzonek posadzonych w duecie.
Pozdrawiam Mateusz
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Dlatego, że korzenie 4 roślin będą w objętości ziemi jaka powinna być dla jednej rośliny i będą ze sobą konkurować. Sumę składników odżywczych w ziemi należy więc podzielić na 4. Nawozić 4 razy więcej nie można, bo popali się korzenie. A dodatkowo zrobi się tam niesamowity gąszcz, co jak wszyscy wiedzą grozi chorobami grzybowymi ;:oj . A w przypadku pomidorów, to sadząc 2 przy jednym paliku prowadzi się je na 1 pęd, więc warunki tylko trochę odbiegają od tych gdy prowadzimy jeden pomidor na 2 pędy. Ilość a raczej masa zebranych owoców i masa liści jest adekwatna do ilości jedzenia w gruncie.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
offca11
200p
200p

Post »

Ja mówię o 2 roślinach w jednym "punkcie". A nie o 4. No może macie racje, nie przeczę. Nie wątpię, że plon będzie mniejszy ale jakby ta różnica nie była jakaś duża to byłoby warto zwłaszcza jak ktoś ma mało miejsca.
Pozdrawiam Mateusz
darnok
200p
200p
Od: 13 kwie 2012, o 08:23

Post »

Ja sadziłem po 2,tak samo robię z cukiniami i mam wielkie,dużo kompostu pod nie sypie :)
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Jola ma rację :) czy 4 czy dwa krzaki to i tak jest podział ziemi na więcej niż jedną roślinę :D A tak w ogóle to moje pierwsze arbuzy wychodzą z ziemi :heja Siane w lany poniedziałek :)
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Czy aby nie jest tak że arbuzy do skiełkowania potrzebują przesypania glebą czy zacienienia? Chciałam mój drugi rzut podkiełkować na gazie ale po tygodniu ziarna leżą jak zaklęte. Natomiast mam 6 już podrośniętych roślin..a to i tak nadto jak pomyślę o ilości miejsca pod uprawę arbuza :wink:
Pozdrawiam Jola
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

U mnie na wacikach szybko wykiełkowały. Tylko jedna odmiana z akcji nic (mam 1 sztukę co wykiełkowała). Jak dłużej nie wychodziły to przykryłam je wacikiem wilgotnym. Tak samo robię z dyniowatymi.
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Widzisz bo zdziwiło mnie to iż wsadziłam nasiona do gleby i po 2-3 dniach już pojawiły mi się rośliny. Tutaj przykryłam nasiona tylko pokrywką od weka i nic się nie dzieje.

Tak trochę żałuję że kupiłam mieszankę 4-rech gatunków. Jak wyjdzie mi tylko jakiś z żółtym miąższem :roll:
Fajna sprawa z tą agrotkaniną. Mam straszną glebę w miejscu pod kawony. Wyciągnęłam ile się dało barwinka ale odbija z malusich korzeni. Może agrotkanina powstrzyma te intruzy
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
offca11
200p
200p

Post »

Ja już się wyleczyłem z kupowania mieszanek odmian. Teraz wiem dokładnie jaka to odmiana, czego potrzebuje, jak mi smakuje itp. Nie dotyczy to tylko arbuzów ale i innych warzyw. Często się zdarzało że nie mogłem potem uzyskać informacji jakich odmian producent użył do skomponowania mieszanki a nie zawsze odpowiadały mi wszystkie odmiany użyte w mieszance. Jestem amatorem i zamiast kupić 2 paczek mieszanki odmian np rzodkiewki za 4 zł wole kupić 4 paczki różnych odmian za 6-8zł i wiedzieć co konkretnie kiełkuje, jak to rośnie, czego potrzebuje, czy mi odpowiada...
Pozdrawiam Mateusz
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”