Mój ogród - początki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p
Od: 29 sie 2013, o 14:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród - początki

Post »

Anna55 Owszem, małe jest piękne. Kolejny pączek lilii robi się barwny. Już na nią czekam. :wink:
U liliowca jest falbanka, fioletowa. Kwiat jest dosyć mały, ale to jego pierwszy rok u mnie, będzie inny za rok. średnica 10 cm, wysokość całego liliowca pół metra. Nie jest źle, pewnie wszystkie tak będą miały, za to rdzawe aż się przewracają, bo są chude i długie.

Pierwszy liliowiec, żółty,, falbanki fioletowe, środek różowo-fioletowy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pierwszy kwiat rdzawego liliowca.

Obrazek

Obrazek

Lilie różowe małe:

Obrazek

Kolejna lilia szykuje się do kwitnienia:

Obrazek

JacekP Zakwitł i super. Niestety jeden z dzisiejszych pąków jest bardzo dziwny, ma jeden normalny płatek dolny i dwa złączone razem, bo widać dwie bródki w tym miejscu. Górne płatki dwa normalne i jeden rozdzielony na dwa mniejsze płatki na dole. Dziwne, ciekawe jak będzie z następnym pąkiem tego irysa.

Obrazek

Obrazek

Kilka zdjęć specjalnie dla was.

Aksamitki:

Obrazek

Obrazek

Różyczka:

Obrazek

Wiesiołek:

Obrazek

Canna, pryskam Topsinem, bo dostaje plamek na liściach.

Obrazek

Malwy rosną szybciutko:

Obrazek

Takie pączki ma jeden z liliowców od Emila, chyba będzie ciekawy. ;:108

Obrazek

POZDRAWIAM. :wit
Pozdrawiam, Robert.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Robercie, nazbierałeś sporo odmian irysów i liliowców ,piękne są ,teraz występy będą miały liliowce i róże i lilie,u mnie jeszcze czas na liliowce inny mam klimat,pozdrawiam :wit
hypnosa
100p
100p
Od: 27 maja 2014, o 08:26

Post »

O jeju ;:oj jeszcze irysek kwitnie,ale masz niespodziankę.U mnie już po,teraz tylko japończyk,lubie je i pewnie kupię więcej.Śliczne masz liliowce i róże.Malwy tez mam,wyhodowałam z nasionek,pisało roślina 2-letnia,ale widzę że i w tym roku zakwitną.
Odnośnie oprysków zauwazyłam juz dawno że u mnie topsin nie działa,używam score i uwazam jest dobry a na pewno lepszy niz topsin. :wit
Iris My Love-ogród
Pozdrawiam-Basia
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p
Od: 27 kwie 2012, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Liliowiec dorodny jak na pierwsze kwitnienie. Widać,że ma grube , mięsiste płatki. Piękny!
Już jest co podziwiać!
Mając takie odmiany już możesz zapylać swoje liliowce.
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Robercie!
Mam nadzieję,że nie zdążyłeś przeczytać mojego wywodu o trunkach :oops:
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p

Post »

koziorozec Nazbierało się, oj tak. Dużo ich jest, jeszcze nie wszystkie w tym roku będą kwitły lub nie kwitły.
Czekam na lilie i liliowce, bo różę mam jedną tylko.

hypnosa A no zakwitł Solarek. Wiedział kiedy ma kwitnąć, aby dodać uroku tej rabatce pustej.
Japończyków nie lubię za bardzo. Malwy to chyba nie są roślinki dwuletnie. Siać je można dowoli, urosną i rozmnożą się. ;:108

Anna55 Nie rozumiem, czego nie przeczytałem lub miałem nie czytać?
Liliowiec kwiat ma mały, ale piekny. Wytrzymał 1,5 dnia.
Grupka się powiększyła ich i się bardzo cieszę, niespodzianki takie. ;:108
Pozdrawiam, Robert.
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Miałam otwarte kilka okienek i pisałam do Sławka (slanka-flora) o czeskiej Beherowce i zamiast wysłać opowiedź do Sławka wysłałam ją do Ciebie. Zorientowałm się dopoiero po dobrej chwili. Na szczęście udało mi się zmienić ten post w Twoim wątku. Byłby ni przypiął ni przyłatał gdyż liliowce nijak się mają do czeskiej wódeczki.
Gdybyś np. przeczytał go wcześniej pomyślałbyś sobie ,że już pewnie zdążyłam wypić tę wódeczkę i wypisuję bzdury.

Co do liliowców to u mnie już rozpoczęły sezon. Zakwitły pierwsze odmianowe.Dziś zakwitł kolejny Absplute Treasure a ja miałam aparat bez karty ;:145 . Jutro już go nie sfocę.
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p

Post »

Spokojnie, nic nie przeczytałem. Nawet jakbym przeczytał, to bym się zorientował, że to pomyłka. Nic się nie stało. :wink:

Ja posiadam w tym roku 2 odmianowe, lecz nie zakwitną, bo kupiłem w sklepie jakieś malutkie.
Wyrosły, ale nic z tego. Za rok je zobaczę.
W tym roku na jesień muszę sobie z 6 odmianowych zamówić, tylko nie wiem od kogo. :roll:
Bardzo ładnie się prezentuje ten Twój odmianowy, który zakwitł. Ujrzałem jego zdjęcie w internecie. Szkoda, że nie zrobiłaś fotki, ale pąków ma pewnie więcej. :wink:
Pozdrawiam, Robert.
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Lilie i liliowce piękne. Moje lilie w zeszłym roku zjadły szkodniki- chyba nornice... Teraz nie mam ani jednych, ani drugich...
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Masz masę pięknych kwitnień ;:138 Mnie najbardziej wpadła w oko żółta różyczka i ten liliowiec z falbanką ;:138
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Myślę, że ta deformacja kwiatu irysa jednostkowa.
A ja się cieszę z kosaćców japońskich, bo kwitną po irysach bródkowych i przedłużają sezon irysowy 8-)
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p

Post »

Wolusia Dzięki. Wiele czytałem o norniach, szkodziniki niedobre. U mnie wiele cebul znikło od tak, to ich sprawka.
Za wiosnę muszę dokupić tych lilii, bo pustawo.

tesia39 Nie tak duzo, prowizorycznie. W sumie to dobrze, że nie wszystko na raz, bo pusto było by potem.
Żółta różyczka pachnie obłędnie. Dużo pączków ma, pieknie wygląda. Liliowiec to dopiero pierwszy. Na resztę czekam. ;:224

JacekP Dziś zakwitł ostatni kwiat Solar Fire. Jest taki sam jak ten na zdjęciu. Niepodoba mi się to. Po dwa płatki. Dziwne, bo pierwszy kwiat był normalny, a reszta taka dziwna. To chyba przez to, że późno kwitnie.
No widzisz, u Ciebie przedłużony sezon irysowy, u mnie dzięki Solarowi też. Chociaż patrzę na niego z niedowierzaniem, iż tak może wyglądać irys, dziwnie. Ale i tak się cieszę z niego. ;:108
Pozdrawiam, Robert.
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03

Post »

Witaj :wit Robercie Piękna ta Lilia różowa :D
Róża z marketu przepiękny ma kolorek żółto-brzoskwiniowy :)
Wilce w doniczce jak pięknie Ci urosły
Irysek Solar Fire nadal pięknie Ci kwitnie :wink:
Liliowiec od Emila już rozwija swe kwiatuszki
Ten Liliowiec żółty,, falbanki fioletowe, środek różowo-fioletowy piękniutki jest i uroczy ;:173
Liliowiec Rdzawy piękny. Lilie różowe małe śliczne. Kolejna lilia lad moment zakwitnie.
Irysek Solar Fire bardzo ciekawym i dziwnym kwiatuszkiem zakwitł.
Aksamitki śliczne. Wiesiołekśliczny. Canna pięknutka . Malwy pięknie rosną.
I kolejny liliowiec szykuje się do kwitnienia :tan
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”