Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2014
- gajowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2011, o 07:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2014
A ja, patrząc na czarnuszkę, cieszę się, że w tym roku wreszcie posiałam! Moja jeszcze wprawdzie nie kwitnie, ale już lada chwila...prawdę mówiąc nie wiem, jaki będzie miała kolor
Tak czytam o Twoich wizjach ogrodu pojawiających się np. podczas wytężonej pracy umysłowej jako żywo znam to dobrze...czasem taki nagły przebłysk w zupełnie nieodpowiednich okolicznościach i już wiem!
Tak czytam o Twoich wizjach ogrodu pojawiających się np. podczas wytężonej pracy umysłowej jako żywo znam to dobrze...czasem taki nagły przebłysk w zupełnie nieodpowiednich okolicznościach i już wiem!
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Moje wątki
- survivor26
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
No ja generalnie wizje ogrodowe miewam poza ogrodem: w pracy, przed zasypianiem, w wannie W sumie dobrze, bo nie ma możliwości ich natychmiastowej realizacji wówczas, a lubią się zmieniać...
Koryta będą, nie chcę epatować nimi codziennie, bo się znudzą Lobelia osiągnęła szczyt możliwości i nie wiem, co dalej - będzie zdychać, czy rozkwitnie od nowa po przekwitnięciu? Teraz czekam w napięciu na kwitnienie pelargonii - może już dziś?
Little Artist niestety blaknie w słońcu - to upalno-deszczowe lato sporo nasadzeń weryfikuje, więc jesienią będzie przesadzania a przesadzania ...
Tymczasem kolory ogniste pasujące do dzisiejszej upalnej pogody:
A nawłocie już pąki mają - jakby wcześnie trochę, toż to kwiat końca lata
Koryta będą, nie chcę epatować nimi codziennie, bo się znudzą Lobelia osiągnęła szczyt możliwości i nie wiem, co dalej - będzie zdychać, czy rozkwitnie od nowa po przekwitnięciu? Teraz czekam w napięciu na kwitnienie pelargonii - może już dziś?
Little Artist niestety blaknie w słońcu - to upalno-deszczowe lato sporo nasadzeń weryfikuje, więc jesienią będzie przesadzania a przesadzania ...
Tymczasem kolory ogniste pasujące do dzisiejszej upalnej pogody:
A nawłocie już pąki mają - jakby wcześnie trochę, toż to kwiat końca lata
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Pati te nóżki na pierwszym zdjęciu
Widzę że chyba przed zdjęciami było ostre plewienie, albo tylko opowiadasz że chwasty rosną szybciej niż kwiaty
Pod motylkiem jest taka fajna srebrzysta roślinka może da się zrobić do doniczki kawałeczek?
Nagietka to czym karmisz i w jakiejś foremce robisz kwadratowe?
Nawłocie mnie wkurzają, jeszcze ich nie chcę
Też czekam na czarnuszki no i groszki są rosną ale w tempie Pati dla mnie szkoda groszków zapamiętaj!
Widzę że chyba przed zdjęciami było ostre plewienie, albo tylko opowiadasz że chwasty rosną szybciej niż kwiaty
Pod motylkiem jest taka fajna srebrzysta roślinka może da się zrobić do doniczki kawałeczek?
Nagietka to czym karmisz i w jakiejś foremce robisz kwadratowe?
Nawłocie mnie wkurzają, jeszcze ich nie chcę
Też czekam na czarnuszki no i groszki są rosną ale w tempie Pati dla mnie szkoda groszków zapamiętaj!
- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pati co to jest ta siwa roślinka na 7zdjęciu
nasturcje masz śliczne a moich nie widzę a może wypielone zostały no nie wiem...
korytka super wyglądają oczywiście z ich zawartością.
A masz heliotrop nie wiem czy on kwitnie przez całe lato ?
nasturcje masz śliczne a moich nie widzę a może wypielone zostały no nie wiem...
korytka super wyglądają oczywiście z ich zawartością.
A masz heliotrop nie wiem czy on kwitnie przez całe lato ?
Też mam te kwiatki posadzone w donicy ale mi tylko listki wychodzą, Ty juz widze masz pąki kwiatów
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x60 ... /mnffp.jpg
no własnie też mnie te srebrne cośik interesuje jednoroczne toto?
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x60 ... /mnffp.jpg
no własnie też mnie te srebrne cośik interesuje jednoroczne toto?
Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
Pozdrawiam Daria
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
To srebrzyste to według mnie wrotycz (złocień) Haradjana
- survivor26
To srebrne, moje drogie, to santolina podobno Jutro zrobię zdjęcie całego krzaka, właśnie zaczyna kwitnąć. Jutro też reszta odpowiedzi i nowe zdjęcia, bo dziś już na twarz padam.
- Beatrice
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
ja to srebrne też będę chcieć, jeśli da się podzielić oczywiście
- klarysa
- Od: 11 mar 2011, o 17:29
Potwierdzam santolinę .
U mnie rośnie na pełnej plaży i dopiero tam zaczęła kwitnąć.
Zauważyłam, ze kwitnie już wiele roślin, które kojarzę z końcem lata .
U nas rumieni się jarzębina .
U mnie rośnie na pełnej plaży i dopiero tam zaczęła kwitnąć.
Zauważyłam, ze kwitnie już wiele roślin, które kojarzę z końcem lata .
U nas rumieni się jarzębina .
Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'... Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'... Za miedzą...i troszkę dalej.
- survivor26
Ano idzie koniec lata w lipcu - 'mój' klon przy moście na Bobrze zaczyna czerwienieć - on wcześnie zmienia kolor, ale wcześnie oznaczało zwykle koniec sierpnia nic to wierzę, że w sierpniu wegetacja zacznie się od nowa (od krokusów??)
Santolina jest olbrzymia - wszerz głównie - więc z pewnością nada się do podziału, bo tak jak na różance głównie różowej dominuje mozga, tak na tej w ognistych barwach - właśnie ona, obie rośliny zatem muszę ograniczyć w zapędach do rośnięcia.
Tutaj w większej okazałości widoczna za rudbekią (umiejętność sadzenia roślin według rozmiarów nadal u mnie kuleje...):
Misiu, mój heliotrop to porażka - zapomniałam, że jest potwornie wrażliwy na brak wody i mimo dość regularnego podlewania wysechł na wiór Teraz powoli mu listki odrastają, ale do prezentacji na pewno się nie nadaje - to już koniec z naszym związkiem, więcej go nie kupię
Marysiu, nóżki specjalnie zostawione jako dowód, że kozy chodzą za mną po ogrodzie wszędzie Tu akurat stoją karnie w rządku, żeby kwiatów nie podeptać i czekają, aż matka zdjęcia porobi A nagietek to taka specjalna odmiana, ma pełny zielony środek i kwadratowaty kształt, postaram się zrobić mu zdjęcie z lepszego profilu
A wczoraj wieczorem pięknie się światło układało i odbijało w kroplach wody po podlewaniu, więc porobiłam parę portretów:
I cały ogród w wieczornym świetle - mimo że z tej perspektywy mało kolorowy, to lubię ten widok:
Santolina jest olbrzymia - wszerz głównie - więc z pewnością nada się do podziału, bo tak jak na różance głównie różowej dominuje mozga, tak na tej w ognistych barwach - właśnie ona, obie rośliny zatem muszę ograniczyć w zapędach do rośnięcia.
Tutaj w większej okazałości widoczna za rudbekią (umiejętność sadzenia roślin według rozmiarów nadal u mnie kuleje...):
Misiu, mój heliotrop to porażka - zapomniałam, że jest potwornie wrażliwy na brak wody i mimo dość regularnego podlewania wysechł na wiór Teraz powoli mu listki odrastają, ale do prezentacji na pewno się nie nadaje - to już koniec z naszym związkiem, więcej go nie kupię
Marysiu, nóżki specjalnie zostawione jako dowód, że kozy chodzą za mną po ogrodzie wszędzie Tu akurat stoją karnie w rządku, żeby kwiatów nie podeptać i czekają, aż matka zdjęcia porobi A nagietek to taka specjalna odmiana, ma pełny zielony środek i kwadratowaty kształt, postaram się zrobić mu zdjęcie z lepszego profilu
A wczoraj wieczorem pięknie się światło układało i odbijało w kroplach wody po podlewaniu, więc porobiłam parę portretów:
I cały ogród w wieczornym świetle - mimo że z tej perspektywy mało kolorowy, to lubię ten widok:
- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Mnie zachwycił portrecik czarnuszki - rewelacyjny
- zuzanna2418
- 1000p
- Od: 15 maja 2013, o 09:59
A co to takiego pod werbeną patagońską? Czarnuszka wygląda oszałamiająco! Ostatnie zdjęcie tchnie spokojem i wieczornymi woniami ogrodu
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
moje wątki miastowe i wiejskie
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt: