Kosiarka - niedroga - jaka

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Endriu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 maja 2017, o 14:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kosiarka - niedroga - jaka

Post »

Panowie, jak mam się zachować.
Mam kosiarkę w pudełku zakupioną w Komputroniku (makita plm4120n).
Gdzieś przeczytałem, że pierwsze odpalenie jej musi nastąpić w autoryzowanym serwisie, mam zakupiony przez siebie olej oraz paliwo.
Moje pytanie jest takie, jak mam się zachować:

1. Odpalić kosiarkę i kosić, bo to jakieś brednie.
2. Pojechać do pierwszego lepszego serwisu Makity i tam ją odpalić przez speców, koszt około 70 PLN.

Dodam, że nie widzę w pudełku karty gwarancyjnej (no chyba, że jest pod kosiarką, ale instrukcja obsługi była na kosiarce), mam instrukcję i fakturę.

Chodzi o to, abym w przyszłości miał gwarancję w razie czego.
Co zrobić koledzy? ;:333
miachlbyk
100p
100p
Od: 7 lis 2015, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W gwarancji masz rubrykę "pierwsze uruchomienie"z pieczątką więc teraz zależy jak i kto do tego podejdzie,teraz pytasz co zrobić?? nie kupować w takich g......ch sklepach tylko w branżowych które zajmują się tym na co dzień,sam jesteś sobie winien,idż do serwisu zapłać i nich ci odpalą i proś o wybaczenie a jeśli nie masz karty gw to już poważniejsza sprawa
miachlbyk
100p
100p

Post »

sobiepanmirek pisze:
Przy okazji mógłby ktoś znający wypowiedzieć się czy warto w kosiarce szukać regulowanego posuwu-szybkości napędu?.Czy jednobiegowy w praktyce jest lepszy więc szkoda dopłacać?.
To zależy jak jesteś wymagający,czy trawa ci przerasta,czy chcesz chodzić wolno w zależności do np.zmęczenia czy cały czas tak samo,czy masz jakieś zakamarki czy nie,musisz sobie na to pytanie sam odpowiedzieć a wtedy decyzja będzie prosta
sobiepanmirek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 maja 2017, o 18:35

Post »

Koledzy a taka sprawa.Gdyby była możliwość samemu sobie poskładać kosiarkę czyli podwozie i silnik-kto robi dobre podwozia wózki czyli koła łożyskowane,obudowę porządną.np Stiga Oleomac i jeżeli inne porządne warte uwagi to poprosiłbym o wypisanie.
Silniki co sądzicie o:
1. B&S było dużo tu pisane-jedynie od serii 6 w górę
2. Honda nie piszę bo raczej bez zastrzeżeń
3.Emak np K 800 czy dobry
4. Loncin np LC1P70 lub 1P75F rzekomo oba z bardzo lekkim rozruchem żeliwne tuleje łożyskowane wały mógłby to ktoś z serwisu potwierdzić.
Ponadto ktoś gdzieś pisał,że Loncin robiony na licencji Hondy nawet poprawił silniki względem oryginału czyli bardzo porządne ,a Loncin rzekomo to to samo co Emak Loncin robi dla emaka np model LC1P70 = Emak K800 nigdzie nie można nic znaleźć szczegółów o Emaku. Zależałoby mi szczególnie na wpisie kolegów z serwisu którzy rozbierają silniki oraz wózki.
miachlbyk
100p
100p

Post »

Raczej kup sobie nową ,składanie nie jest opłacalne ze względu na wysokie koszty części w porównaniu do całości,Emak to nic innego jak chiński loncin,jedni chwalą drudzy narzekają ja osobiście wolę B&S,Honda jest droga ale też ma swoje wady i nie jest już taka jak kiedyś,w tej chwili nowe B&S np.675,650 palą lepiej od Loncina dosłownie da dotyk
sobiepanmirek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Zapomniałem jeszcze dopisać a silniki Stigi ST to co one warte? Też nic nie można znaleźć w sieci.
miachlbyk
100p
100p

Post »

To też chiński klon
sobiepanmirek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Ale godny uwagi jak loncin czy jak Chiński b&s czy raczej unikać .
sobiepanmirek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

A jak z tymi wózkami "podwoziem" kosiarki.Kto robi lepsze Stiga Oleomac Alma Faroryt Hortmasz?.
leszeg
200p
200p
Od: 5 cze 2013, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja mam kosiarkę husar z silnikiem B&S 675 z 2011 roku i nie mogę złego słowa powiedzieć o silniku - pali zawsze za pierwszym razem. Cała reszta to chińska konstrukcja, choć trzeba przyznać, że laweta do tej pory trzyma się całkiem nieźle. Napędu nie ma od 2 lat, ale tak naprawdę to mi na dobre wyszło bo teraz mogę kosić szybciej niż z napędem, który był zdecydowanie za wolny.
Co do testów kosiarek to polecam ten kanał na YT: https://www.youtube.com/channel/UCGcRME ... 45w/videos
androx
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 cze 2015, o 00:13

Post »

sobiepanmirek pisze: Ktoś powie ale wymyślił mniej więcej na wszystkich pisze w okolicy 98 dB bo takie są normy.Mimo,że tu 98 a tam 96 to tylko 2 dB ale w praktyce jest to ogromna różnica.
Bo 3 dB oznacza dwukrotny wzrost hałasu.
miachlbyk
100p
100p

Post »

Silniki Emak to silniki produkowane w Chinach,mają swoich zwolenników i jak na razie więcej przeciwników ale to rzecz gustu,Naca bym sobie darował ze względu na słabe podzespoły i słaby dostęp do części lub ich brak,Oleomac będzie lepszym wyborem lub dołóż i kup AL-KO Highline,tam na jednym zdjęciu z ostatniego linku Oleomaca widać mocowanie noża które zrobione jest z delikatnego aluminium i te bolce na których osadzony jest nóż ścinają się nawet na drobnych patyczkach więc takich mocowań unikaj jak ognia chyba że masz dywan na działce
Matifcb
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 cze 2016, o 23:56

Post »

mam pytanie do speców - pomogl mi ktos przy pierwszym odpalaniu kosiarki po zimowym lezeniu w garazu. Musialem strzykawka 1ml benzyny w wejscie swiecy wlac zeby kosiarka odpalila. Pozniej wszystko bylo ok dzialala i nawet 3 razy kosz oproznialem i ja odpalalem i odrazu odpalala. Po 2 tygodniach od tego momentu znowu chcialem odpalic kosiarke i znowy bez wlewania paliwa sie nie obylo. Co moze byc przyczyna nie odpalenia kosiarki ? dlaczego znowu musialem odkrecac swiece i lac tam paliwo..
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”