Od kilku lat arbuzy sieję wprost do gruntu. Nie wcześniej niż po zimnej Zośce. Owocują w tym samym czasie co te z rozsady. No ale zagonek mam w baaardzo słonecznym i łatwo nagrzewającym się miejscu.miczu007 pisze:Jak myślicie jepiej prosto do gleby posiać arbuza ?
Zdąży urosnąć ?
Czy lepiej sadzonki z tym przsadzaniem bywają problemy bo arbuzy tego nie lubią
Kawon ( arbuz ) - część 5
-
- 200p
- Od: 4 sty 2015, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 5
Pozdrawiam Lucyna
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Skoro wszyscy już piszą jakie odmiany będą siać w tym roku, to Ja również pokaże swoje nowe nabytki, które przyszły dosłownie na dniach.
- Geniodekt
- 500p
- Od: 27 kwie 2014, o 20:45
Hmm.. ale bym je uprawiał
Ja kupiłem zaprawę do nasion, zaopatrzyłem się w kolejny worek podłoża i przygotowuję się do robienia rozsady.
Ja kupiłem zaprawę do nasion, zaopatrzyłem się w kolejny worek podłoża i przygotowuję się do robienia rozsady.
- BobejGS
- Kontakt:
Niestety nasiona przeszły niemiłą przygodę na poczcie. Mam nadzieje, że jednak nie będzie problemu przez to z ich kiełkowaniem.
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Błażeju, co to za cuda o białych pestkach? Pierwszy raz takie widzę.
- BobejGS
- Kontakt:
Jakie to cudo, to jest opisane na dilerce. Chyba te giganty mają takie białe nasionka.
-
Po zapoznaniu się z tą stronką wnioskuję, że to po prostu takie geny. Uprawiasz je w szklarni/foliaku czy w gruncie?
- BobejGS
- Kontakt:
Jeszcze nie uprawiam. Część będzie w gruncie, a nad częścią myśle zrobić daszki. Mam sporo nasion od Kamila, będe mógł zrobić test gdzie lepiej urosną. Choć tak naprawdę jestem świeżakiem w arbuzach.
-
Pytam, bo wychodzę z założenia, że im większy dorasta tym dłużej musi rosnąć. Chociaż wczesność odmiany też ma "trochę" do gadania.
- BobejGS
- Kontakt:
Niekoniecznie. W założeniu im większy dorasta, tym więcej przyrasta w ciągu dnia. Choć aby wyciągnąc jak najwięcej, należy okres wegetacyjny maksymalnie przedłużyć. Jednak to dzięki genom, one tak wielkie rosną.
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zgniewałam się że hej. W ubiegłym roku uprawiałam arbuza na czarnej agrowłókninie ściółkującej. Bardzo sobie ją chwaliłam. W tym roku mam gorszy skrawek ziemi, ciągle mi z niej podagrycznik wychodzi. Kupiłam zatem ( po iluś mailach ze sprzedawcą) agrotkaninę . Dzisiaj dla spróby rozłożyłam ją na podagryczniku żeby jeszcze go osłabić z miesiąc. Coś mnie tknęło i polałam płachtę wodą. No niestety ale ona zupełnie nie przepuszcza wody. Koncepcja mi zatem siadła bo to oznacza że muszę w agrotkaninie wyciąć x i w nich sadzić kawony. Potem w te otwory wlewać wodę w miarę potrzeby. Niby to nie aż takie głupie. Ziemia pod agrotkaniną powinna się mocniej nagrzewać...zanim wszystko buszem zarośnie
To co, posiane już kawony?
To co, posiane już kawony?
Pozdrawiam Jola
kama_80 Sprawdź jeszcze drugą stronę czyli przewróć tą agrotkaninę na drugą stronę i polej wodą ,może przeleci .Są takie materiały o specjalnym splocie, które przepuszczają wodę tylko z jednej strony .
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam dokładnie taką agrotkaninę http://www.skleparpol.pl/agrotkanina-/2 ... 0g-m2.html
Spróbuję oczywiście polać ją z drugiej strony. Nie wpadłam że może być taki myk. Dziękuję
Spróbuję oczywiście polać ją z drugiej strony. Nie wpadłam że może być taki myk. Dziękuję
Pozdrawiam Jola