Latem w wiejskim ogrodzie cz. 20

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Latem w wiejskim ogrodzie cz. 20

Post »

Marysiu Kosztele są już ponadprzeciętnych rozmiarów mimo że do zbioru jeszcze ponad miesiąc został. Okazało się, że śliwki też będą choć miało ich nie być. Ten rok taki rozkładający rośliny, leżą mi anafalis, sadziec, dalie...mieczyki już dawno przekwitły, miałem sporo ale takiego fioletowego cuda jak Twoje ;:185 Z hortensjami mam tak, jak pisałaś z Lisicą, jedna miała być biała, druga różowa a obydwie są brudno białe z różowym brzegiem. Bardzo podoba mi się Twój floks o kolorowych liściach ale zacznę sępić dopiero jak się rozrośnie. Ja też ostatnio nie mogę dospać do rana bo o 4 Sępik drapie dywan żeby go puścić na dwór i już spania nie ma a przed 6 mnie taki śpioch łapie, że nawet Rok w ogrodzie przespałem. Zachody słońca jak zawsze robisz wspaniałe ;:333
Bardzo się cieszę, że mnie odwiedzisz ;:4
Idę na ogród bo za jakieś 1,5 godz będę mieć deszcz. Miłej soboty :wit
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu pilnuj go, bo jak przeoczysz będziesz miała kłopot, ja dzisiaj kupiłam Randap i będę pędzelkować bez rozcieńczenia. Nasion dalii jeszcze nie zbierałam, ale mam zapas zeszłorocznych, wyślę.
W tym roku zakupiłam nowe nasiona, ale nic ciekawego na razie nie widać, nie wszystkie jeszcze rozkwitły.
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Maryś ;:7 mnie też zauroczył ten floks z jasnymi liśćmi , ciekawa jestem czy są w innych kolorach o jasnych liściach.
Awatar użytkownika
Margolcia_K
200p
200p
Od: 27 kwie 2014, o 14:58

Post »

Maryś, ja bardzo lubię dalie i posiałam sobie w doniczkach. Ładnie rosną, ale jeszcze nie kwitną, choć pąki juz duże mają. To ma być jakaś mieszanka i nie wiem czego się spodziewać. Mam nadzieję, że lada dzień zakwitną, ale potrzebowałyby słoneczka, a u mnie teraz jest pochmurno i pada. Może nie bez przerwy, ale często i solidnie. Twoje dalie są piękne. ;:oj Inne kwiaty też, ale ja teraz patrzę pod katem tego co mogłoby wyrosnąć u mnie i mam lekki kociokwik. Podobają mi się takie, co to u mnie szanse mają niewielkie, bo ziemia bardzo lekka i piaszczysta, a podlewanie intensywne na razie nie wchodzi w grę, bo u mnie jest studnia kopana i hydrofor (wyłącznie) i nie wiem jaką ona ma wydajność. Muszę więc oprzeć się na tych roślinkach, które nie wymagają dużej wilgoci i muszę pomyśleć nad odzyskiwaniem wody deszczowej.
Wierzę, że Ty kochana, jako moja "guru" ogródkowa podpowiesz mi co i gdzie posadzić, ale to za chwilę. Na razie jeszcze będę się tylko zachwycała ;:oj wszystkim w Twoim ogrodzie i nie będę zamęczała gupimi pytaniami.. ;:224
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Misiu jeżeli to ode mnie to tylko fioletowa, bo innej nie mam ;:185
Dalie zawsze sieję w tunelu do doniczki i nawet nie pikuję, kiełkują i rosną bez problemu, a potem nie ma ryzyka że wyplewią :wink: Te z karpy niektóre wychodzą ale niewiele, a rok temu miałam ogromne i zdrowe karpy :uszy U mnie też nie wszystkie siane bezpośrednio do gleby nasionka wyszły :| Miłego wieczoru i niedzieli!Obrazek
Marysiu dostała sporo karp od Helenki (zapomniałam jaki miała nick) ale widzę nie wszystkie wyszły, tak najcenniejsza jest w donicy, ale jeszcze nie kwitnie, chociaż zasilam gnojówką z mniszka. Floks jest od Emila i niestety powoli się rozrasta. Babcia miała rację (jak wszystkie babcie) jestem postrzyknięta ;:145
Dorotko witam Cię Obrazek u mnie też zaświeciło słonko i zaczął kropić deszcz to wyciągnęłam M do sklepu i zabrałam się za kuchenne przygotowania, jak przestało poszła do ogrodu i jak zbierałam pomidory lunęło ;:185 Pogoda w kratkę, ale trzymaj żeby jutro było bez deszczu bo będę ogród prezentować, a nawet trawa nie skoszona (mokra!)
Dobrej soboty ;:168
Michale śliwki pewnie będą wcześniej ale może znajdę źródło śliwek dojrzewających naturalnie, bo sadownicy zbierają wcześniej i nie ma już tych pomarszczonych pysznych śliwek na powidło. Wszystko sp,..... Z tych z chłodni powidło nie wychodzi ...fermentuje ;:14 a kosztelom nie odpuszczę muszę jeszcze raz w życiu się najeść. Jak byłam młodą dziewczyną babcia znosiła mi kilogramami, a ja tylko chrupałam Obrazek U mnie też większość wysokich roślin leży. Mieczyki późno sadziłam to i kwiaty jeszcze mam ;:215 Ja spać to mogę tylko idę otworzyć kurom, ale potem wracam i śpię, bo siedzę długo wieczorem, a RwO obejrzysz w internecie , ja mam nagrywarkę i oglądam kiedy chcę :lol: Więcej mam teraz wschodów dzięki kurom, a zachody są niestety przesunięte i marnie widać a nie chce mi się iść kawałek w wieś :? Ja też się cieszę na zwiedzenie kultowego ogrodu pełnego niespotykanych drzew i krzewów .... no i zobaczę koty na żywo ;:215 Przewidziałeś ten deszcz :uszy Miłego weekendu Obrazek
Zosiu i nie popatrzyłam na miejsce gdzie rósł ale jeszcze raz wyjdę to muszę zapamiętać ;:223 Chyba te dalie się krzyżują, bo dzisiaj rozkwitła ogromna dalia pająk koralowa...no śliczna! Białej i żółtej nie ma ;:185 za to tych w odcieniach różo i czerwieni pełno i są nawet pełne! ;:333
Dorotko widziałam na FO u kogoś w jeszcze innym kolorze, nie wiem czy u Sławka? Ja miałam 3 i wszystkie identyczne :D
Margolciu jak będę wiedziała to powiem oczywiście, ale nie wiem czy nie dobrze byłoby znaleźć na FO kogoś z Twoich terenów i podejrzeć co u niego rośnie :lol: Była u mnie wczoraj Ewa, która też ma lekką glebę i nawet proponowała, że będziemy się wymieniać Obrazek bo ja dla niektórych roślin mieszam gruz z moją gliną, bo inaczej za ch... nie chcę róść , sezon dwa i do widzenia Obrazek Koniecznie zapatrz się w beczki i postaw pod rynnami, ja mam ale tylko przy altance i kurniku w sumie trzy, w tym sezonie to niewiele je opróżniam. bo niebo podlewa. Cieszę się. że możesz już myśleć o SWOIM ogrodzie ;:333
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Floks variengata śliczny. Nie widziałam nigdy takiego.A z cannami już się nie bawię. Zaczynały mi kwitnąć ....tuż przed przymrozkami, albo wcale. Mam focha na nie.
Mieczyki fioletowe bomba. Też nie spotkałam. Muszę poszperać, może sobie też znjadę takie ładne. I milinu zazdroszczę, bo sadziłam już 2 razy...i nici. :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu bo z cannami trzeba umieć, byłam w sanatorium z kobietą, która miała ich dużo i potrafiła przechowywać i odpowiednio wcześnie wsadzić do doniczek.
Z mieczyków to teraz kolorów do obłędu, ale też zabawa z cebulami mnie trochę wkurza ;:222 a milin jak jest odrost to pierwsza dostaniesz ;:196 Ja dwa razy przesadzałam i ten pomarańczowy i żółty, obydwa przyjęły się bez problemu, a jedynie żółty nie kwitł i nie kwitnie ;:131
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

Maseczko, mam ofertę Emila, ale nie ma w niej floksów. ;:202
Milin żółty miałam w Z. kwitł dopiero po 3 latach od posadzenia, chociaż rósł na południowej ścianie, tak że bądź dobrej myśli.
Mieczyki też mnie wkurzają , w tym roku ze względu na wzgląd posadziłam późno, co niektóre dopiero zaczynają marnie kwitnąć a zaraz trzeba będzie wykopywać, jak będzie co. :? :?
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Marysiu ja go kupowałam dwa lata temu to może już nie ma, a może coś mu zostało, zapytaj na emaila, ona na pewno Ci odpowie :D
Mój żółtek kupiony w LM cztery lata temu, ale po dwóch zmienił miejscówkę :lol: i ma więcej cienia :? ja też późno sadziłam mieczyki, ale nie narzekam śliczne są :lol:
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59

Post »

Marysiu, mam duże zaległości, ale już jestem. :wit
Piękne karczochy Ci wyrosły. ;:138
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Marysiu witaj ;:196 jak z pogoda u Ciebie u mnie bardzo się ochłodziło .
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Marysiu, ale masz już za sobą i remont i odpoczynek więc teraz tylko ogród i wszystko co z nim związane. Dzisiaj jeszcze mam gości, ale myślę że w tym tygodniu wywiążę się wreszcie z danego słowa ;:168 i wyślę co już dawno miałam wysłać, czy jeszcze coś sobie wypatrzyłaś ciekawego w moim wiejskim?
Alu i Tobie zrobię paczuszkę i albo wnusia pomoże Ci sadzić albo sobie wsadzisz do doniczki i roślinki poczekają. Zimno to już wczoraj powiewało, ale w dzień ma być do 26 st.
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu - doczytałam, naoglądałam się i stwierdzam, że bardzo podobają mi się roślinki z listkami variegata - ten floks np. cudny jest.
Ale kanna z tymi kolorowymi liśćmi też niczego sobie. Hibiskus piękny fioletowy kwitnie niedaleko na mojej ulicy i ciągle go podziwiam, podobają mi się ale wszystkiego mieć nie można. ;:185
A wczoraj na spacerze widziałam piękną hortensję chyba vanille fraise ale głowy nie dam, miała postać drzewka, gałązki to grube takie jakby bez albo inne drzewko ;:oj
U nas zapowiada się ładny dzień więc miłego ogrodowania jak da radę.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”