Dereń jadalny(Cornus mas) - wymagania,rozmnażanie Cz.I

Drzewa owocowe
Zablokowany
MrPomO
200p
200p
Od: 20 paź 2013, o 17:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dereń jadalny - odmiany

Post »

Czyli coś takiego jak pod jagode kamczacka pH 5-6
w necie z tego co czytałem to są sprzeczne informacje co do uprawy jedni tak piszą drudzy co innego
zaorla
200p
200p
Od: 3 paź 2012, o 22:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Może i dereń urośnie na każdej glebie ale jeśli chcecie mieć duże przyrosty to należy zapewnić optymalne warunki. Co do pH to dereń lubi gleby zasadowe około 7. No i jeśli chcemy mieć duży plon to minimum 2 odmiany. A jagoda kamczacka gleba bardziej obojętna i przepuszczalna.
Dereń jadalny(cornus mas)
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Co do pH to dereń lubi gleby zasadowe około 7
- :wit pH 7 - to odczyn typowo obojętny.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
tytuseee
200p
200p
Od: 16 sie 2009, o 15:28

Post »

Tak jak napisałem wyżej, większość(nie wszystkie) dereni ODMIANOWYCH jest samopłodna, a więc nie wymaga obecności innej odmiany dla dobrego owocowania. Dereń lubi ziemię tak jak drzewka owocowe, czyli może być obojętna lub zasadowa.

Dereń rośnie wolno i nigdy nie będzie miał mocnych przyrostów, jedynie w znaczeniu dla swojego gatunku, ale nie jako ogół.

Tak są w kraju plantacje/sady dereni.
zaorla
200p
200p
Kontakt:

Post »

Akwelan_2009 pisze:
Co do pH to dereń lubi gleby zasadowe około 7
- :wit pH 7 - to odczyn typowo obojętny.
No to lubi 7,3 czyli zasadowy - lepiej:) Większość gleb w Polsce ma pH 5 -6 więc okolice 7 to dla mnie zasadowe. Kończę z komentarzami, bo widzę że są ode mnie mądrzejsze głowy.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Pisałem już wcześniej,że w dawniejszych, czasach derenia sadzono w miejscach ,gdzie wcześniej było dołowane wapno, służące do murowania.Tak,tak,nie było marketów i gotowych zapraw w workach. ;:108
MrPomO
200p
200p

Post »

No to będziemy wapnowac ziemie na wiosnę :P
ja chcem posadzic parę odmian tylko chcem prowadzić to jako mini drzewko max do 3m wysokosci chyba nie bedzie z tym problemu
tytuseee a wiesz może dokładnie gdzie ? chetnie bym zobaczył taką plantacje w necie nie mogę znaleść albo szukac nie umiem :D
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Kończę z komentarzami, bo widzę że są ode mnie mądrzejsze głowy. No to lubi 7,3 czyli zasadowy - lepiej:) Większość gleb w Polsce ma pH 5 -6 więc okolice 7 to dla mnie zasadowe.
- Przyjacielu z Forum, potraktowałem swój wpis humorystycznie, nie miałem na myśli zwracanie Nikomu uwagi lub w jakikolwiek sposób pouczanie. Jeżeli moim krótkim wpisem poczułeś się urażony, proszę przyjm moje przeprosiny.
Większość gleb w Polsce ma pH 5 -6 / ... /
- m/w taki odczyn mam ziemia na mojej działce, która jest usytuowana na piaszczysto - żwirowatych nieużytkach, a moje młode drzewka dereni rosną i owocują w ilościach, które zaspokajają moje zapotrzebowanie na te owoce:

Obrazek

Obrazek

Moje derenie wyglądałyby dzisiaj bardziej okazale, gdyby nie zostały połamane przez samca sarny:

Obrazek

- dwa drzewka rosną przy krzewach malin i jagody kamczackiej :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Uszkodzenia spowodowane przez "nabuzowanego" hormonami jelonka, spowodowały, że moje derenie "chorowały, ale już w tym roku mają bardzo dużo nowych pąków kwiatowych. Pisząc, że na mojej działce odczyn pH gleby jest zbliżony do cytowanego odczynu nie oznacza, że jest to prawidłowy odczyn gleby dla tych drzew i jest bez wpływu na wielkość owocowania.
Jeszcze raz przepraszam Forumowicza "zaorla - jeżeli poczuł się urażony moim wcześniejszym wpisem.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p
Od: 28 kwie 2009, o 15:14

Post »

Ja też mam trzy derenie na mazowieckich piachach, w dawnym sosnowym lesie. Raczej na pewno kwaśna gleba.
Oczywiście przed sadzeniem zawsze kopię dół i daję kompost i ziemię z worków.
Mam dwa nieodmianowe i jednego szczepionego pięknego Jolico.
Wszystkie rosną pięknie, mają przyrosty od 30 do 50 cm. Wcale nie rosną wolno. Wolno rosną, dokąd się nie "zasiedzą". Ja nie narzekam.
Owocują i widzę, że świetnie im zrobiło to, że są aż trzy z różnych źródeł.
tytuseee
200p
200p
Od: 16 sie 2009, o 15:28

Post »

Do Spacja
Uważasz, że przyrost 30-50cm(to i tak dobrze) nie jest przyrostem wolnym?
Odmiany szczepione niektórych odmian rosną jeszcze wolnej i uzyskują niewielkie rozmiary(jak na drzewo) nawet po kilkudziesięciu latach. A np. porównując je do innych gatunków np. drzew owocowych(nawet na podkładkach skarlających) początkowo wzrost jest ponad połowę niższy.
MrPomO
200p
200p

Post »

Umiecie pocieszyć człowieka z tymi przyrostami :(
zaorla
200p
200p
Kontakt:

Post »

Jak dasz dobrej ziemi, będziesz często podlewał i dasz trochę nawozu to urośnie po 50-70 cm, dobrze jest przyciąć czubek na wysokości np 100 cm i wtedy się ładnie rozkrzewi. Jak zostawisz swobodnie to może rosnąć w górę jak miotła. Po kilku latach możesz mniej dbać o drzewko i wtedy będzie mniej przyrastać a pójdzie w owoce. Ja w tym roku na stanowisku piaszczystym nie podlewałem i derenie stanęły w miejscu. A jak podlewałem w zeszłym roku to rosły jak szalone.
MrPomO
200p
200p

Post »

Tak myśłalem właśnie ze na wiosnę wymieszam ziemie z torfem i dodam troszkę nawozu wieloskladnikowego do tego.
Plus sypnę na wierzch toszkę moniczka lub saletre. Nie wiem czy dobrze ale może to coś da.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”