Zielono mi w głowie i... na parapetach - cz.VI
- kubasia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2012, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zielono mi w głowie i... na parapetach - cz.VI
Same piękności u ciebie, których trochę zazdroszczę, bo muszę się pogodzić z tym, że TB u mnie nie rosną . Zeszłoroczna susza nie posłużyła też SDB, choć te są w kwitnieniu niezawodne.
- Edyta 74
- Od: 6 sty 2009, o 16:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Justynko, iryskowy szał u Ciebie .Pięknie Ci kwitną
Zresztą nie tylko iryski pięknie Ci kwitną, fiołeczki też szaleją
Na pochwałę zasługuje też Sinningia eumorpha , bardzo mi się podobają jej delikatne kwiatuszki
Jestem ciekawa czy smithiantha Sunny Day będzie miała nasiona . Kwitnie Ci już jakaś?
Zresztą nie tylko iryski pięknie Ci kwitną, fiołeczki też szaleją
Na pochwałę zasługuje też Sinningia eumorpha , bardzo mi się podobają jej delikatne kwiatuszki
Jestem ciekawa czy smithiantha Sunny Day będzie miała nasiona . Kwitnie Ci już jakaś?
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
-
- Od: 29 sie 2013, o 08:23
Cudne irysy ...a z tym mieszaniem, to o co chodzi?
Miłego dnia.
Miłego dnia.
- Edyta 74
- Od: 6 sty 2009, o 16:58
Przepiękne, szczególnie Hysteria
- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Zaległości nadrobiłam i zachwyciłam się irysami oj kusisz cudnościami, kusisz, tym bardziej, że mam już gdzie sadzić
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
- AliWas
- 500p
- Od: 24 lut 2013, o 00:17
Justynko, chyba zgubiłam Twój wątek ale już jestem Kurcze, Sinningia eumorpha naprawdę jest śliczna Masz też sporo odmian Irysów o ciekawych kolorach. Są piękne i szkoda, że nie mogę poczuć ich zapachu - tak ładnie o nim piszesz
Alina Od sadzonki do sukcesu na...bis- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=88776
Mój ogród w obiektywie- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=67068
Mój ogród w obiektywie- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=67068
- duju
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
Hysteria prześliczny irys, taki delikatny.
Pozdrawiam - Justyna
- Malachitek
- 1000p
- Od: 13 kwie 2013, o 01:59
Sinningia eumorpha jakie ma błyszczące listki!
Trzymam kciuki za krzyżówki i nowe siewki, to na pewno uczy cierpliwości - ja tam bym chciała od razu wiedzieć co jak wyjdzie
Justyś a ja muszę ci koniecznie pokazać - zakwitł u mnie twój "wnuczek", kwiat ma w pięknym kolorze i to spory (6cm średnicy):
Tylko nie mogę nigdzie znaleźć tych oznaczeń po jakich był rodzicach
Trzymam kciuki za krzyżówki i nowe siewki, to na pewno uczy cierpliwości - ja tam bym chciała od razu wiedzieć co jak wyjdzie
Justyś a ja muszę ci koniecznie pokazać - zakwitł u mnie twój "wnuczek", kwiat ma w pięknym kolorze i to spory (6cm średnicy):
Tylko nie mogę nigdzie znaleźć tych oznaczeń po jakich był rodzicach
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Chwila czasu przed niedzielnym obiadem...
Nowapasja- dziękuję za wiadomość Czyli h. heusckelliana ma podobny zapach do h. incurvula.
Właśnie jestem na etapie tworzenia "portretów" zapachowych irysów, a są tam zapachy takie, jak duszone jabłka z cynamonem czy śmietankowa kremówka
Onectica- Azalie przekwitają już. Ale rzeczywiście cudnie pachniały. Warto mieć ich kilka w ogrodzie ;) Ja wybrałam azalie wielkokwiatowe(oczywiście odmiany o pachnących kwiatach) i azalię pontyjską(chyba najmocniej pachnąca azalia).
Nie mam w swoje kolekcji azalii japońskich (niskich, płożących) - ze względu na to, że są bezzapachowe.
U moich Babć w ogrodach też były irysy. Pamiętam: białe, żółte, bordowe i brązowe.
Dzisiejsze, nowoczesne odmiany irysów potrafią oszałamiać kolorami i zapachami.
Filigranowa27- mam nadzieję, że smithianthy będą mieć nasiona. Gdy będę mieć więcej kolorów tych roślin, to spróbuję pozapylać różne odmiany. Może wyjdą inne kwiaty
Prawie czarnych irysów jest dość pokaźna grupa.
Piasek pustyni- taki, zwyczajny czarny irysek, a robi takie "zamieszanie". Fakt - jest czarną plamą na irysowisku. Posadzony, przy odmianie Fogound fajnie się razem dopełniają w barwach.
Lilbee- dziękuję ;)
Azalie są prostymi roślinami w uprawie. Jedynie trzeba je posadzić w kwaśnym podłożu. Nie nawożę ich, nie przykrywam na zimę, a rosną i kwitną co roku.
Ogród nie jest duży, raczej maleńki.
Nie mam w ogrodzie drzew iglastych, krzewów, drzew owocowych ( tylko jest wiśnia i czereśnia).
Skupiam się na tych roślinach, które lubią słońce i tolerują okresy suszy.
Kubasia- za to inne rośliny u Ciebie świetnie rosną, których ja znowu zazdroszczę. Zwłaszcza te cieniolubne i o pięknych dużych liściach(które na mojej "półpustyni" szans by nie maiły na przetrwanie).
Edyta 74- racja, teraz pełnia sezonu na irysowe kwitnienia. Oglądam, wącham... każda wizyta w ogrodzie zaczyna się od obchodu irysowiska. A jest, co podziwiać
To druga smithiantha Sunny Day, którą mam w kolekcji. Miała być zebrina - a jest...Sunny Day.
Mam też żółtą smithianthę od Filigranowej - na razie dochodzi do siebie po podróży.
Lubię takie rarytaski sinningiowe ;) Mam ich więcej w kolekcji, mam nadzieję, że zakwitną w tym sezonie.
Anka159- naprawdę są cudne te iryski. Pojedyncze kwiaty niektórych odmian po rozłożeniu płatków w poziomie mają średnicę około 30 cm. Są duże, a gdy na irysach tych kwiatów jest około setki...to Możecie sobie wyobrazić widok. Do tego zapach...zapiera dech w piersiach ;)
"W mieszaniu w genach"... chodzi o to, że zapylam i krzyżuję ze sobą różne odmiany. Mam nadzieję, że część irysów wytworzy nasienniki.
Blueberry- Wow! To dopiero wiadomość - ogródek czy działeczka? Chwal się
Myślę, że niejedną tutaj Osobę zarażę iryskami - one są warte "grzechu"
Jeśli Masz jakieś pytania dotyczące irysków, Pytaj, chętnie odpowiem.
Jeśli dobrze Wybierze się odmiany irysowe (od niskich SDB do wysokich późnych TB) - to ma się kwitnienia od około 10 kwietnia, do około połowy czerwca. A zaraz po zakończeniu kwitnień irysów, rozpoczyna się sezon na liliowce.
AliWas- kocham irysy całym, swoim
Tworze obecnie album zapachowy irysów ;) Będą ładniejsze opisy.
Duju- racja ;) To jedna z tych typów irysów, które mi się podobają. Tzw. "mozaikowe", czy też w "paski". Gdy kwitnie więcej niż jeden kwiat, to potrafi przyciągać uwagę tym wyraźnym wzorem na płatkach.
Malachitek- o jaki ładny ;)
Gratuluję kwitnienia
Miałam dwie krzyżówki po odmianie: Jan (jedna była to krzyżówka: Jan x HP; a druga: Jan i chyba Józef) i myślę, że to któraś z tych krzyżówek. Bo kwiaty bardzo podobne do odmiany "Jan".
Irysów ciąg dalszy... z serii "od stóp do głów" w kwiatach...
Doodads (SA)
Alabaster Unicorn(SA) - jedna z najpiękniejszych białych odmian
Fogbound - ta odmiana chyba nigdy mi się nie znudzi. Lekko "przydymione" płatki, paseczki, chętnie kwitnie i rośnie, jak chwat
Stop Flirting - również "przydymiony" w słońcu ma inne kolory, niż w cieniu
Dwa ulubione... Ascent Of Angel - mocno niebieski, na zdjęciu wychodzi "mdły" kolor - z grubymi płatkami i falbanami
Oraz Frosting - płatki są sztywne, jakby pokryte woskiem. Zamiast falbanki na obrzeżach są drobne" zęby" . W słońcu, jakby posypany brokatem
Jako, że teraz kwitnie u mnie około 50 odmian irysów, trudno na bieżąco wklejać zdjęcia. To może jeszcze grupa irysów w mocnych kolorach
Zacznę od ognia na rabacie, trzy lata polowałam na tę odmianę...wart czekania
Solar Fire (SA)
Podobny do powyższego, ale kwiat dwukrotnie większy... cudny Copatonic
Magic Masquerade - to dopiero świetna odmiana. Na górnych płatkach jest obrzeże ze złotej falbanki
Oprócz irysów, w ogrodzie się dziej ;) Dojrzewają pierwsze truskawki
Buraczki rosną w siłę...na barszczyk z botwinką ;)
Pomidorki późno wysiane, a jeszcze później wysadzone do tunelu...nabierają krzepy
Na klombie pod czereśnią ciągle coś kwitnie...szałwia lekarska, a na pierwszym planie - tymianek
W roślinach doniczkowych nadal wielkie poruszenie(łącznie z ruchem paczek wymianowych i zakupowo - sprzedażowych)
Nowinka - episcia Jim's Moody Rock - ukorzeniana w perlicie, w mnożarce, zakwitła
Nadal zachwycają mnie rośliny ostrojowate - kupiony na próbę, czy będzie u mnie rósł... Codonantus Tambourine - w trakcie ukorzeniania
hoja lacunosa SV 403 ładnie zagęszczona, rośnie w siłę wraz z siostrą h. lacunosa from Frasier Hill
I jeden fiołeczek w bukieciku Lunar Lily White
Obecnie przygotowuję rośliny do wywiezienia na lato do ogrodu i znów nieco mniej czasu. Jak rośliny będą na swojej nowej, wakacyjnej miejscówce, to zrobię im sesję zdjęciową.
miłego oglądania
Nowapasja- dziękuję za wiadomość Czyli h. heusckelliana ma podobny zapach do h. incurvula.
Właśnie jestem na etapie tworzenia "portretów" zapachowych irysów, a są tam zapachy takie, jak duszone jabłka z cynamonem czy śmietankowa kremówka
Onectica- Azalie przekwitają już. Ale rzeczywiście cudnie pachniały. Warto mieć ich kilka w ogrodzie ;) Ja wybrałam azalie wielkokwiatowe(oczywiście odmiany o pachnących kwiatach) i azalię pontyjską(chyba najmocniej pachnąca azalia).
Nie mam w swoje kolekcji azalii japońskich (niskich, płożących) - ze względu na to, że są bezzapachowe.
U moich Babć w ogrodach też były irysy. Pamiętam: białe, żółte, bordowe i brązowe.
Dzisiejsze, nowoczesne odmiany irysów potrafią oszałamiać kolorami i zapachami.
Filigranowa27- mam nadzieję, że smithianthy będą mieć nasiona. Gdy będę mieć więcej kolorów tych roślin, to spróbuję pozapylać różne odmiany. Może wyjdą inne kwiaty
Prawie czarnych irysów jest dość pokaźna grupa.
Piasek pustyni- taki, zwyczajny czarny irysek, a robi takie "zamieszanie". Fakt - jest czarną plamą na irysowisku. Posadzony, przy odmianie Fogound fajnie się razem dopełniają w barwach.
Lilbee- dziękuję ;)
Azalie są prostymi roślinami w uprawie. Jedynie trzeba je posadzić w kwaśnym podłożu. Nie nawożę ich, nie przykrywam na zimę, a rosną i kwitną co roku.
Ogród nie jest duży, raczej maleńki.
Nie mam w ogrodzie drzew iglastych, krzewów, drzew owocowych ( tylko jest wiśnia i czereśnia).
Skupiam się na tych roślinach, które lubią słońce i tolerują okresy suszy.
Kubasia- za to inne rośliny u Ciebie świetnie rosną, których ja znowu zazdroszczę. Zwłaszcza te cieniolubne i o pięknych dużych liściach(które na mojej "półpustyni" szans by nie maiły na przetrwanie).
Edyta 74- racja, teraz pełnia sezonu na irysowe kwitnienia. Oglądam, wącham... każda wizyta w ogrodzie zaczyna się od obchodu irysowiska. A jest, co podziwiać
To druga smithiantha Sunny Day, którą mam w kolekcji. Miała być zebrina - a jest...Sunny Day.
Mam też żółtą smithianthę od Filigranowej - na razie dochodzi do siebie po podróży.
Lubię takie rarytaski sinningiowe ;) Mam ich więcej w kolekcji, mam nadzieję, że zakwitną w tym sezonie.
Anka159- naprawdę są cudne te iryski. Pojedyncze kwiaty niektórych odmian po rozłożeniu płatków w poziomie mają średnicę około 30 cm. Są duże, a gdy na irysach tych kwiatów jest około setki...to Możecie sobie wyobrazić widok. Do tego zapach...zapiera dech w piersiach ;)
"W mieszaniu w genach"... chodzi o to, że zapylam i krzyżuję ze sobą różne odmiany. Mam nadzieję, że część irysów wytworzy nasienniki.
Blueberry- Wow! To dopiero wiadomość - ogródek czy działeczka? Chwal się
Myślę, że niejedną tutaj Osobę zarażę iryskami - one są warte "grzechu"
Jeśli Masz jakieś pytania dotyczące irysków, Pytaj, chętnie odpowiem.
Jeśli dobrze Wybierze się odmiany irysowe (od niskich SDB do wysokich późnych TB) - to ma się kwitnienia od około 10 kwietnia, do około połowy czerwca. A zaraz po zakończeniu kwitnień irysów, rozpoczyna się sezon na liliowce.
AliWas- kocham irysy całym, swoim
Tworze obecnie album zapachowy irysów ;) Będą ładniejsze opisy.
Duju- racja ;) To jedna z tych typów irysów, które mi się podobają. Tzw. "mozaikowe", czy też w "paski". Gdy kwitnie więcej niż jeden kwiat, to potrafi przyciągać uwagę tym wyraźnym wzorem na płatkach.
Malachitek- o jaki ładny ;)
Gratuluję kwitnienia
Miałam dwie krzyżówki po odmianie: Jan (jedna była to krzyżówka: Jan x HP; a druga: Jan i chyba Józef) i myślę, że to któraś z tych krzyżówek. Bo kwiaty bardzo podobne do odmiany "Jan".
Irysów ciąg dalszy... z serii "od stóp do głów" w kwiatach...
Doodads (SA)
Alabaster Unicorn(SA) - jedna z najpiękniejszych białych odmian
Fogbound - ta odmiana chyba nigdy mi się nie znudzi. Lekko "przydymione" płatki, paseczki, chętnie kwitnie i rośnie, jak chwat
Stop Flirting - również "przydymiony" w słońcu ma inne kolory, niż w cieniu
Dwa ulubione... Ascent Of Angel - mocno niebieski, na zdjęciu wychodzi "mdły" kolor - z grubymi płatkami i falbanami
Oraz Frosting - płatki są sztywne, jakby pokryte woskiem. Zamiast falbanki na obrzeżach są drobne" zęby" . W słońcu, jakby posypany brokatem
Jako, że teraz kwitnie u mnie około 50 odmian irysów, trudno na bieżąco wklejać zdjęcia. To może jeszcze grupa irysów w mocnych kolorach
Zacznę od ognia na rabacie, trzy lata polowałam na tę odmianę...wart czekania
Solar Fire (SA)
Podobny do powyższego, ale kwiat dwukrotnie większy... cudny Copatonic
Magic Masquerade - to dopiero świetna odmiana. Na górnych płatkach jest obrzeże ze złotej falbanki
Oprócz irysów, w ogrodzie się dziej ;) Dojrzewają pierwsze truskawki
Buraczki rosną w siłę...na barszczyk z botwinką ;)
Pomidorki późno wysiane, a jeszcze później wysadzone do tunelu...nabierają krzepy
Na klombie pod czereśnią ciągle coś kwitnie...szałwia lekarska, a na pierwszym planie - tymianek
W roślinach doniczkowych nadal wielkie poruszenie(łącznie z ruchem paczek wymianowych i zakupowo - sprzedażowych)
Nowinka - episcia Jim's Moody Rock - ukorzeniana w perlicie, w mnożarce, zakwitła
Nadal zachwycają mnie rośliny ostrojowate - kupiony na próbę, czy będzie u mnie rósł... Codonantus Tambourine - w trakcie ukorzeniania
hoja lacunosa SV 403 ładnie zagęszczona, rośnie w siłę wraz z siostrą h. lacunosa from Frasier Hill
I jeden fiołeczek w bukieciku Lunar Lily White
Obecnie przygotowuję rośliny do wywiezienia na lato do ogrodu i znów nieco mniej czasu. Jak rośliny będą na swojej nowej, wakacyjnej miejscówce, to zrobię im sesję zdjęciową.
miłego oglądania
- nowapasja
- 1000p
- Od: 28 sty 2011, o 10:25
Justynko iryski śliczne szkoda tylko, że pojedyńczy kwiatek tak krótko się trzyma. A na działeczce to nie boisz się, że ktoś ci kwiatki pokradnie?
- Renata1962
- 1000p
- Od: 24 lut 2011, o 16:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Justynko kolekcja irysów cudna szkoda że tak szybko przekwitają.
Lunar Lily White pieknie zakwitł
Lunar Lily White pieknie zakwitł
- iwek
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
Ale masz duże buraczki irysy cuuuuuudne,i fiołeczek piękny takiego nie widziałam
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki