Zielono mi w głowie i... na parapetach - cz.VI

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielono mi w głowie i... na parapetach - cz.VI

Post »

Same piękności u ciebie, których trochę zazdroszczę, bo muszę się pogodzić z tym, że TB u mnie nie rosną . :( Zeszłoroczna susza nie posłużyła też SDB, choć te są w kwitnieniu niezawodne.
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Justynko, iryskowy szał u Ciebie ;:215 .Pięknie Ci kwitną ;:63
Zresztą nie tylko iryski pięknie Ci kwitną, fiołeczki też szaleją ;:138
Na pochwałę zasługuje też Sinningia eumorpha , bardzo mi się podobają jej delikatne kwiatuszki ;:63
Jestem ciekawa czy smithiantha Sunny Day będzie miała nasiona . Kwitnie Ci już jakaś?
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Dla miłych Gości... jeszcze dwa cudeńka irysowe.
Kocham paskowane iryski, zatem są takowe na mojej rabatce...

Hysteria
Obrazek

I jeszcze "piegowata" plicata

Moonlight Sketch
Obrazek

Odpowiem na wpisy i wkleję więcej zdjęć, jak tylko wygram walkę z chwastami i pomieszam w genach iryskom :lol:
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 08:23

Post »

Cudne irysy ;:138 ...a z tym mieszaniem, to o co chodzi?

Miłego dnia. ;:3
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58

Post »

Przepiękne, szczególnie Hysteria ;:167
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Zaległości nadrobiłam i zachwyciłam się irysami ;:oj oj kusisz cudnościami, kusisz, tym bardziej, że mam już gdzie sadzić ;:224
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
AliWas
500p
500p
Od: 24 lut 2013, o 00:17

Post »

Justynko, chyba zgubiłam Twój wątek ale już jestem ;:128 Kurcze, Sinningia eumorpha naprawdę jest śliczna ;:oj Masz też sporo odmian Irysów o ciekawych kolorach. Są piękne i szkoda, że nie mogę poczuć ich zapachu - tak ładnie o nim piszesz ;:167
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Hysteria prześliczny irys, taki delikatny.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59

Post »

Sinningia eumorpha jakie ma błyszczące listki!
Trzymam kciuki za krzyżówki i nowe siewki, to na pewno uczy cierpliwości - ja tam bym chciała od razu wiedzieć co jak wyjdzie :lol:

Justyś a ja muszę ci koniecznie pokazać - zakwitł u mnie twój "wnuczek", kwiat ma w pięknym kolorze i to spory (6cm średnicy):
Obrazek

Tylko nie mogę nigdzie znaleźć tych oznaczeń po jakich był rodzicach :oops:
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Chwila czasu przed niedzielnym obiadem...

Nowapasja- dziękuję za wiadomość ;:167 Czyli h. heusckelliana ma podobny zapach do h. incurvula.

Właśnie jestem na etapie tworzenia "portretów" zapachowych irysów, a są tam zapachy takie, jak duszone jabłka z cynamonem czy śmietankowa kremówka :lol:

Onectica- Azalie przekwitają już. Ale rzeczywiście cudnie pachniały. Warto mieć ich kilka w ogrodzie ;) Ja wybrałam azalie wielkokwiatowe(oczywiście odmiany o pachnących kwiatach) i azalię pontyjską(chyba najmocniej pachnąca azalia).
Nie mam w swoje kolekcji azalii japońskich (niskich, płożących) - ze względu na to, że są bezzapachowe.

U moich Babć w ogrodach też były irysy. Pamiętam: białe, żółte, bordowe i brązowe.
Dzisiejsze, nowoczesne odmiany irysów potrafią oszałamiać kolorami i zapachami.

Filigranowa27- mam nadzieję, że smithianthy będą mieć nasiona. Gdy będę mieć więcej kolorów tych roślin, to spróbuję pozapylać różne odmiany. Może wyjdą inne kwiaty :)

Prawie czarnych irysów jest dość pokaźna grupa.

Piasek pustyni- taki, zwyczajny czarny irysek, a robi takie "zamieszanie". Fakt - jest czarną plamą na irysowisku. Posadzony, przy odmianie Fogound fajnie się razem dopełniają w barwach.

Lilbee- dziękuję ;)
Azalie są prostymi roślinami w uprawie. Jedynie trzeba je posadzić w kwaśnym podłożu. Nie nawożę ich, nie przykrywam na zimę, a rosną i kwitną co roku.
Ogród nie jest duży, raczej maleńki.

Nie mam w ogrodzie drzew iglastych, krzewów, drzew owocowych ( tylko jest wiśnia i czereśnia).
Skupiam się na tych roślinach, które lubią słońce i tolerują okresy suszy.

Kubasia- za to inne rośliny u Ciebie świetnie rosną, których ja znowu zazdroszczę. Zwłaszcza te cieniolubne i o pięknych dużych liściach(które na mojej "półpustyni" szans by nie maiły na przetrwanie).

Edyta 74- racja, teraz pełnia sezonu na irysowe kwitnienia. Oglądam, wącham... każda wizyta w ogrodzie zaczyna się od obchodu irysowiska. A jest, co podziwiać :D

To druga smithiantha Sunny Day, którą mam w kolekcji. Miała być zebrina - a jest...Sunny Day.
Mam też żółtą smithianthę od Filigranowej - na razie dochodzi do siebie po podróży.

Lubię takie rarytaski sinningiowe ;) Mam ich więcej w kolekcji, mam nadzieję, że zakwitną w tym sezonie.

Anka159- naprawdę są cudne te iryski. Pojedyncze kwiaty niektórych odmian po rozłożeniu płatków w poziomie mają średnicę około 30 cm. Są duże, a gdy na irysach tych kwiatów jest około setki...to Możecie sobie wyobrazić widok. Do tego zapach...zapiera dech w piersiach ;)

"W mieszaniu w genach"... chodzi o to, że zapylam i krzyżuję ze sobą różne odmiany. Mam nadzieję, że część irysów wytworzy nasienniki.

Blueberry- Wow! To dopiero wiadomość - ogródek czy działeczka? Chwal się ;:108
Myślę, że niejedną tutaj Osobę zarażę iryskami - one są warte "grzechu" :lol:

Jeśli Masz jakieś pytania dotyczące irysków, Pytaj, chętnie odpowiem.

Jeśli dobrze Wybierze się odmiany irysowe (od niskich SDB do wysokich późnych TB) - to ma się kwitnienia od około 10 kwietnia, do około połowy czerwca. A zaraz po zakończeniu kwitnień irysów, rozpoczyna się sezon na liliowce.

AliWas- kocham irysy całym, swoim ;:167
Tworze obecnie album zapachowy irysów ;) Będą ładniejsze opisy.

Duju- racja ;) To jedna z tych typów irysów, które mi się podobają. Tzw. "mozaikowe", czy też w "paski". Gdy kwitnie więcej niż jeden kwiat, to potrafi przyciągać uwagę tym wyraźnym wzorem na płatkach.

Malachitek- o jaki ładny ;)
Gratuluję kwitnienia ;:138
Miałam dwie krzyżówki po odmianie: Jan (jedna była to krzyżówka: Jan x HP; a druga: Jan i chyba Józef) i myślę, że to któraś z tych krzyżówek. Bo kwiaty bardzo podobne do odmiany "Jan".

Irysów ciąg dalszy... z serii "od stóp do głów" w kwiatach...

Doodads (SA)
Obrazek

Alabaster Unicorn(SA) - jedna z najpiękniejszych białych odmian
Obrazek

Fogbound - ta odmiana chyba nigdy mi się nie znudzi. Lekko "przydymione" płatki, paseczki, chętnie kwitnie i rośnie, jak chwat

Obrazek

Stop Flirting - również "przydymiony" w słońcu ma inne kolory, niż w cieniu
Obrazek

Obrazek

Dwa ulubione... Ascent Of Angel - mocno niebieski, na zdjęciu wychodzi "mdły" kolor - z grubymi płatkami i falbanami

Obrazek

Oraz Frosting - płatki są sztywne, jakby pokryte woskiem. Zamiast falbanki na obrzeżach są drobne" zęby" . W słońcu, jakby posypany brokatem

Obrazek

Jako, że teraz kwitnie u mnie około 50 odmian irysów, trudno na bieżąco wklejać zdjęcia. To może jeszcze grupa irysów w mocnych kolorach :D
Zacznę od ognia na rabacie, trzy lata polowałam na tę odmianę...wart czekania
Solar Fire (SA)

Obrazek

Podobny do powyższego, ale kwiat dwukrotnie większy... cudny Copatonic
Obrazek

Magic Masquerade - to dopiero świetna odmiana. Na górnych płatkach jest obrzeże ze złotej falbanki
Obrazek

Oprócz irysów, w ogrodzie się dziej ;) Dojrzewają pierwsze truskawki

Obrazek

Buraczki rosną w siłę...na barszczyk z botwinką ;)

Obrazek

Pomidorki późno wysiane, a jeszcze później wysadzone do tunelu...nabierają krzepy

Obrazek

Na klombie pod czereśnią ciągle coś kwitnie...szałwia lekarska, a na pierwszym planie - tymianek

Obrazek

W roślinach doniczkowych nadal wielkie poruszenie(łącznie z ruchem paczek wymianowych i zakupowo - sprzedażowych)
Nowinka - episcia Jim's Moody Rock - ukorzeniana w perlicie, w mnożarce, zakwitła

Obrazek

Nadal zachwycają mnie rośliny ostrojowate - kupiony na próbę, czy będzie u mnie rósł... Codonantus Tambourine - w trakcie ukorzeniania

Obrazek

hoja lacunosa SV 403 ładnie zagęszczona, rośnie w siłę wraz z siostrą h. lacunosa from Frasier Hill

Obrazek

I jeden fiołeczek w bukieciku Lunar Lily White
Obrazek

Obecnie przygotowuję rośliny do wywiezienia na lato do ogrodu i znów nieco mniej czasu. Jak rośliny będą na swojej nowej, wakacyjnej miejscówce, to zrobię im sesję zdjęciową.

miłego oglądania ;:167
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
nowapasja
1000p
1000p
Od: 28 sty 2011, o 10:25

Post »

Justynko iryski śliczne ;:oj szkoda tylko, że pojedyńczy kwiatek tak krótko się trzyma. A na działeczce to nie boisz się, że ktoś ci kwiatki pokradnie?
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Justynko kolekcja irysów cudna ;:63 ;:63 ;:63 szkoda że tak szybko przekwitają.
Lunar Lily White pieknie zakwitł :D
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

Ale masz duże buraczki :D irysy cuuuuuudne,i fiołeczek piękny takiego nie widziałam :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”