Uprawa melonów cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Uprawa melonów

Post »

Dziś zerwałem owoc o wadze 4,82kg , to mój nowy rekord , chociaż wcale się nie nastawiałem na rekordy . W tym roku mało nawożę i mało podlewałem , rośliny są jakby zdrowsze.
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W tym roku po raz pierwszy melony dotrwały u mnie do fazy zawiązywania owoców, siałam oranje ananas od Arii. Niestety tylko jeden owoc pod folią jest naprawdę obiecujący. Obrazek. Chyba powinien zżółknąć zanim dojrzeje. Pozostałe na tej samej roślinie od jakiegoś czasu mają ze 2-3 cm i stoją, na drugiej roślinie pod folią tylko kwiatki.
Może coś jeszcze urodzi się z 7 roślinek w gruncie, bo znalazłam kilka zawiazków wielkości gołębiego jajka.
Dorota
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23

Post »

:lol:
A u mnie kilkaset melonów wisi na płocie.

Obrazek

Obrazek
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

Ło, matko!!! Co to za cudo?
Dorota
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23

Post »

Dorcinda pisze:Ło, matko!!! Co to za cudo?
To jest mysi_melon. Największe sztuki dorastają do wielkości małej śliwki węgierki.
Smak - jak kwaskowaty ogórek.
Pójdą w większości chyba do słoików do marynowania, jak oliwki.
W sam raz na ząb.
lucas84
200p
200p
Od: 7 lis 2010, o 21:50

Post »

po czym poznajecie że jest już dojrzały?
rozumiem, że nie może leżeć za długo tylko powinien być zerwany w odpowiednim momencie?
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

Dojrzały melon robi się żółty, pachnący, miękki w dotyku i bardzo łatwo odchodzi od "koconka", czy jak się tam fachowo nazywa część łącząca owoc z łodygą.

Niestety dojrzałość nie oznacza, że będzie on smaczny. Ja coraz bardziej zrażam się do "polskich" melonów. Próbowałem trzech odmian - Seledyn, Bosman i melon z Vilmorinu. Jeśli one w takich warunkach jakie były przez ostatnie 3 tygodnie nie są słodkie, to kiedy będą? Można je reklamować jako dietetyczne, ale niesłodki melon, to dla mnie jak niesłodka mandarynka, arbuz, czereśnia itp. Spróbowałem chyba z 10 i tylko jeden był na 100% ok. Owszem, są soczyste, dietetyczne, ale przyjemność z jedzenia niewielka.
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29

Post »

Artur, ten mysi melon dostałam z akcji jako mini ogórek :lol: Taki kwaskowaty ,starsze owocki nie bardzo zjadliwe, same pestki ale listki zdrowe, nic go nie łapie.
To już nie wiem jak go konsumować: jako ogórek czy zostawić do zupełnego dojrzenia jak melon?
ABan
500p
500p

Post »

Gdzieś tu widziałem prosty przepis na danie z melona, ale nie mogę go znaleźć. Może ktoś pomoże?
Pozdrawiam
Adam
Verbali
200p
200p
Od: 26 sty 2013, o 16:09

Post »

Witam was serdecznie ;] Długo mnie nie było;)) przepraszam za to;D ale foty robiłem moich;D już dodaję;))
ok.5-6 zostało już zjedzonych.

To może już było ale dodam 10lipiec
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

mógł kilka dni poleżeć jeszcze... ale tak kusił....

Obrazek

Jutro zajmę się arbuzami i reszta , jutro też kolejne new foty i kolejny deser z ogródka;)).
johnywawa
200p
200p
Od: 23 sty 2011, o 17:00

Post »

Niestety pogoda się totalnie popsuła, nie wiem jak melony i arbuzy pod gołym niebem to przetrzymają. Tylko sobota i niedziela mają być gorętsze, a od poniedziałku znowu deszcze i 20 stopni :(
ABan
500p
500p

Post »

Gdzie ona się popsuła? Też mieszkam na Mazowszu. Te ostatnie deszcze były bardzo potrzebne, bo wszystko by wypaliło. U mnie nie padało (poza kilkoma mżawkami) 1,5 miesiąca. Jest chłodniej, ale słonecznie. Te deszcze to zapowiadają na poniedziałek, a nie od poniedziałku. Nie jest źle. Dawno nie było takiego lata.
Pozdrawiam
Adam
johnywawa
200p
200p
Od: 23 sty 2011, o 17:00

Post »

Mówiąc popsuła mam na myśli temperatury. Teraz u mnie jest 11 już a nocami ma spadać wg prognoz nawet do 9. Za dnia też zbyt ciepło nie jest, ledwo 20 przekracza. Melony i arbuzy raczej takiej pogody nie lubią.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”