Uprawa melonów cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Uprawa melonów
Dziś zerwałem owoc o wadze 4,82kg , to mój nowy rekord , chociaż wcale się nie nastawiałem na rekordy . W tym roku mało nawożę i mało podlewałem , rośliny są jakby zdrowsze.
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W tym roku po raz pierwszy melony dotrwały u mnie do fazy zawiązywania owoców, siałam oranje ananas od Arii. Niestety tylko jeden owoc pod folią jest naprawdę obiecujący. . Chyba powinien zżółknąć zanim dojrzeje. Pozostałe na tej samej roślinie od jakiegoś czasu mają ze 2-3 cm i stoją, na drugiej roślinie pod folią tylko kwiatki.
Może coś jeszcze urodzi się z 7 roślinek w gruncie, bo znalazłam kilka zawiazków wielkości gołębiego jajka.
Może coś jeszcze urodzi się z 7 roślinek w gruncie, bo znalazłam kilka zawiazków wielkości gołębiego jajka.
Dorota
A u mnie kilkaset melonów wisi na płocie.
To jest mysi_melon. Największe sztuki dorastają do wielkości małej śliwki węgierki.Dorcinda pisze:Ło, matko!!! Co to za cudo?
Smak - jak kwaskowaty ogórek.
Pójdą w większości chyba do słoików do marynowania, jak oliwki.
W sam raz na ząb.
-
- 200p
- Od: 7 lis 2010, o 21:50
po czym poznajecie że jest już dojrzały?
rozumiem, że nie może leżeć za długo tylko powinien być zerwany w odpowiednim momencie?
rozumiem, że nie może leżeć za długo tylko powinien być zerwany w odpowiednim momencie?
Dojrzały melon robi się żółty, pachnący, miękki w dotyku i bardzo łatwo odchodzi od "koconka", czy jak się tam fachowo nazywa część łącząca owoc z łodygą.
Niestety dojrzałość nie oznacza, że będzie on smaczny. Ja coraz bardziej zrażam się do "polskich" melonów. Próbowałem trzech odmian - Seledyn, Bosman i melon z Vilmorinu. Jeśli one w takich warunkach jakie były przez ostatnie 3 tygodnie nie są słodkie, to kiedy będą? Można je reklamować jako dietetyczne, ale niesłodki melon, to dla mnie jak niesłodka mandarynka, arbuz, czereśnia itp. Spróbowałem chyba z 10 i tylko jeden był na 100% ok. Owszem, są soczyste, dietetyczne, ale przyjemność z jedzenia niewielka.
Niestety dojrzałość nie oznacza, że będzie on smaczny. Ja coraz bardziej zrażam się do "polskich" melonów. Próbowałem trzech odmian - Seledyn, Bosman i melon z Vilmorinu. Jeśli one w takich warunkach jakie były przez ostatnie 3 tygodnie nie są słodkie, to kiedy będą? Można je reklamować jako dietetyczne, ale niesłodki melon, to dla mnie jak niesłodka mandarynka, arbuz, czereśnia itp. Spróbowałem chyba z 10 i tylko jeden był na 100% ok. Owszem, są soczyste, dietetyczne, ale przyjemność z jedzenia niewielka.
Pozdrawiam
Adam
Adam
Artur, ten mysi melon dostałam z akcji jako mini ogórek Taki kwaskowaty ,starsze owocki nie bardzo zjadliwe, same pestki ale listki zdrowe, nic go nie łapie.
To już nie wiem jak go konsumować: jako ogórek czy zostawić do zupełnego dojrzenia jak melon?
To już nie wiem jak go konsumować: jako ogórek czy zostawić do zupełnego dojrzenia jak melon?
Gdzieś tu widziałem prosty przepis na danie z melona, ale nie mogę go znaleźć. Może ktoś pomoże?
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
- 200p
- Od: 26 sty 2013, o 16:09
Witam was serdecznie ;] Długo mnie nie było;)) przepraszam za to;D ale foty robiłem moich;D już dodaję;))
ok.5-6 zostało już zjedzonych.
To może już było ale dodam 10lipiec
mógł kilka dni poleżeć jeszcze... ale tak kusił....
Jutro zajmę się arbuzami i reszta , jutro też kolejne new foty i kolejny deser z ogródka;)).
ok.5-6 zostało już zjedzonych.
To może już było ale dodam 10lipiec
mógł kilka dni poleżeć jeszcze... ale tak kusił....
Jutro zajmę się arbuzami i reszta , jutro też kolejne new foty i kolejny deser z ogródka;)).
-
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 17:00
Niestety pogoda się totalnie popsuła, nie wiem jak melony i arbuzy pod gołym niebem to przetrzymają. Tylko sobota i niedziela mają być gorętsze, a od poniedziałku znowu deszcze i 20 stopni
Gdzie ona się popsuła? Też mieszkam na Mazowszu. Te ostatnie deszcze były bardzo potrzebne, bo wszystko by wypaliło. U mnie nie padało (poza kilkoma mżawkami) 1,5 miesiąca. Jest chłodniej, ale słonecznie. Te deszcze to zapowiadają na poniedziałek, a nie od poniedziałku. Nie jest źle. Dawno nie było takiego lata.
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 17:00
Mówiąc popsuła mam na myśli temperatury. Teraz u mnie jest 11 już a nocami ma spadać wg prognoz nawet do 9. Za dnia też zbyt ciepło nie jest, ledwo 20 przekracza. Melony i arbuzy raczej takiej pogody nie lubią.