Pomidorki koktajlowe - 5 cz.
Re: Pomidorki koktajlowe - 5 cz.
Po kilkuletnim testowaniu kilkunastu odmian zostają u mnie 2 żółte (Ildi, megaplenny i Sungold, prawie pomarańczowy, słodziutki), 2 czerwone ( Śliwkowy, podłużny, i holenderski Romaatjes, taka malutka żebrowana beczułka) oraz Black Cherry (smaczny, okrągły, podobno zwykle pierwszy "łapie ZZ", ale u mnie już trzeci rok jest zdrowy).
W tym roku, jak na razie, udało mi się uchronić moje pomidorki przed ZZ. Pierwszy oprysk (Ekonom) dostały 8 lipca, a drugi (Revus) 30 lipca. Jak dotąd, jest OK, mimo parszywej pogody. Mam nadzieję, że pogoda się poprawi.
W tym roku, jak na razie, udało mi się uchronić moje pomidorki przed ZZ. Pierwszy oprysk (Ekonom) dostały 8 lipca, a drugi (Revus) 30 lipca. Jak dotąd, jest OK, mimo parszywej pogody. Mam nadzieję, że pogoda się poprawi.
Obcinać puste już grona czy zostawić na krzaku?
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja wyśle nasiona na AWN.
Nie będe go uprawiać, bo zbyt kłopotliwy dla mnie. Łamie się pod ciężarem gron.
Po za t ten sezon chłodny i wilgotni, przez co szara szaleje.
Nie będe go uprawiać, bo zbyt kłopotliwy dla mnie. Łamie się pod ciężarem gron.
Po za t ten sezon chłodny i wilgotni, przez co szara szaleje.
Mam takie samo zdanie jak Błażej, pomidor wygląda efektownie, mnóstwo pomidorów ale dojrzewa nierównomiernie, dojrzałe pomidorki trzeba wybierać spośród zielonych, co w tym gąszczu jest kłopotliwe. Widać to na zdjęciu Błażeja. Nawet w tak łaskawym roku dla pomidorów jak ub.r. (zero ZZ, przynajmniej u mnie, ani razu niczym nie pryskałam) zebrałam z niego mniej niż z innych koktajlówek, masę zielonych zostało na krzaku. Poza tym,... smak nie powala z nóg, są smaczniejsze koktajlówki. Miałam go przez dwa lata i wyleczyłam się z niego ostatecznie.
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Staję w obronie megagrona !
Jak dla mnie pomidor w ogóle nie jest kłopotliwy, bardzo plenny i pięknie prezentuje się Grona nie łamią się, nie złapał chorób jak inne pomidory wielkoowocowe
Błażej Twoje są bardziej okrągłe, moje gruszkowate
Jak dla mnie pomidor w ogóle nie jest kłopotliwy, bardzo plenny i pięknie prezentuje się Grona nie łamią się, nie złapał chorób jak inne pomidory wielkoowocowe
Błażej Twoje są bardziej okrągłe, moje gruszkowate
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
A ja stanę szczególnie w obronie smaku Megagrona. U mnie po Cytrynku i Snow White zajmuje trzecie miejsce. Pyszny, cienka skórka. Nie pęka.
Grona się nie urywają, bo nie są u mnie jakieś przesadnie wielkie, ale za to w tym roku owoce są dużo większe. Też raczej gruszkowate (choć zdarzają się pojedyncze w innym kształcie).
Myślę, że po forum krążą różne rozszczepienia Megagrona, stąd i różne opinie na jego temat.
Grona się nie urywają, bo nie są u mnie jakieś przesadnie wielkie, ale za to w tym roku owoce są dużo większe. Też raczej gruszkowate (choć zdarzają się pojedyncze w innym kształcie).
Myślę, że po forum krążą różne rozszczepienia Megagrona, stąd i różne opinie na jego temat.
- seba1999
Zapomniałem o smaku napisać Bardzo mi smakuje Jak dla mnie jest troszkę gorszy od Smaczka i Cytrynka Groniastego
- BobejGS
- Kontakt:
Ja nawet nie próbowałem jeszcze. Oceniam tylko to,.co zaobserwowałem odnośnie jegobprowadzenia. Krzak mam pięknie masywny, bo zostawiałem każdy wilk ale wystarczyło kilka dni nieobecności i grona załmane. Nie chce mi sie bawić w kombinowanie podwiązywania ich itp ot co .
- seba1999
Ja nie podwiązuje i nic się nie dzieje Koniecznie go spróbuj
- Skoanna
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 28 sty 2016, o 19:41
- Kontakt:
- BobejGS
- Kontakt:
Ja pamiętam Megagrona takiego jak mam. Noe kojarzyłem rozszczepienia go. Grono w części nie zawiązane przez szarą ale i tak załamało się po masą owoców. Nie próbowałem, bo nie miałem kiedy. Jutro to nadrobie. Mam go w wiadrze, wcześniej prezentowałem krzak. Grono trochę przechylone do zdjęcia, bo tel nie łapał.
- seba1999
Aniu urosła Ci jakaś miniaturka W tunelu foliowym odradzam sadzenia, lepiej posadź go w gruncie. Szkoda marnować miejsca na koktajlowe, lepiej wielkoowocowe
- BobejGS
- Kontakt:
Właśni wróciłem i spróbowałem. Jest pyszny i powiem że jeszcze się zastanowie na następny sezon.seba1999 pisze:Koniecznie go spróbuj