U Wiśni
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: U Wiśni
Joanna, a ja właśnie robię test kalii. Nigdy wcześniej ich nie miałam, postanowiłam spróbować
Iwona, dla każdego coś dobrego, Tobie roślinnych zamiłowań i tak nie brakuje
Lucy, ta fioletowa kalia jest kupna "gotowa", mam też kupione dwie bulwy które dopiero wyłażą. Ale to wszystko po raz pierwszy robię. Trzymam kciuki za Twoje kalie w przymrozkach Na pewno teraz będę je obserwować znacznie uważniej niż w zeszłym sezonie, więc nie zapomnij ich czasem udokumentować
Henryk, to że kaktusy są najładniejsze, nie podlega dyskusji
Marta, jeżeli mi nie pomarzną, to kwitnących lilii powinno być sporo.
Natalia, dzięki. Taka zbieranina kaktusiątek, jak moja, chyba dość mocno tę różnorodność podkreśla.
Ewa, nie chcę nic mówić ale nowe liście T. capitata "Peach" zaczęły się robić jakieś takie jasnobrązowe - nie wiem czy ona też się do czegoś nie przymierza... Ja w sumie też bym tak chciała, żeby mi się z ostrzeżeniem lub bez rozpotomkowały. T. stricta po kwitnieniu dość szybko zeszła i żal mi bardzo, bo sama roślina bardzo mi się podobała. Z trzech T. cyanea została mi tylko jedna, która próbuje wypuszczać młode, ale największy maluch ma ledwo 3 cm i obawiam się, że duża cyanea zejdzie, zanim potomstwo podrośnie. Tylko T. usneoides przetrwała kwitnienie bez uszczerbku, ale sama wiesz - usneoides jest... specyficzna No i teraz ta ionantha... będzie mi bardzo szkoda, jeżeli nie przeżyje, bo z wszystkich ionantha, scaposa podobają mi się najbardziej.
Patryk, lata praktyki
Basiu, ten parapecik akurat zawsze pozostaje pusty - jest pod skosem, za dużo kombinowania. Chyba, że kiedyś naprawdę zabraknie mi balkonu...
Łukasz, dzięki
Łukasz AloesIk, multiplexy są dość trudne do ubicia, więc pewnie coś z nich będzie
Aga, sporo z nich kwitnie. Zajrzyj w czerwcu do mojego wątku kaktusowego, to widoków Ci nie zabraknie
Arku, no widzisz, jaka telepatia z tymi kaliami
Dzisiaj odrobina ogródka:
I taki otrzymany prezent - proszę o potwierdzenie, czy to Calathea:
Trzymajcie się
Iwona, dla każdego coś dobrego, Tobie roślinnych zamiłowań i tak nie brakuje
Lucy, ta fioletowa kalia jest kupna "gotowa", mam też kupione dwie bulwy które dopiero wyłażą. Ale to wszystko po raz pierwszy robię. Trzymam kciuki za Twoje kalie w przymrozkach Na pewno teraz będę je obserwować znacznie uważniej niż w zeszłym sezonie, więc nie zapomnij ich czasem udokumentować
Henryk, to że kaktusy są najładniejsze, nie podlega dyskusji
Marta, jeżeli mi nie pomarzną, to kwitnących lilii powinno być sporo.
Natalia, dzięki. Taka zbieranina kaktusiątek, jak moja, chyba dość mocno tę różnorodność podkreśla.
Ewa, nie chcę nic mówić ale nowe liście T. capitata "Peach" zaczęły się robić jakieś takie jasnobrązowe - nie wiem czy ona też się do czegoś nie przymierza... Ja w sumie też bym tak chciała, żeby mi się z ostrzeżeniem lub bez rozpotomkowały. T. stricta po kwitnieniu dość szybko zeszła i żal mi bardzo, bo sama roślina bardzo mi się podobała. Z trzech T. cyanea została mi tylko jedna, która próbuje wypuszczać młode, ale największy maluch ma ledwo 3 cm i obawiam się, że duża cyanea zejdzie, zanim potomstwo podrośnie. Tylko T. usneoides przetrwała kwitnienie bez uszczerbku, ale sama wiesz - usneoides jest... specyficzna No i teraz ta ionantha... będzie mi bardzo szkoda, jeżeli nie przeżyje, bo z wszystkich ionantha, scaposa podobają mi się najbardziej.
Patryk, lata praktyki
Basiu, ten parapecik akurat zawsze pozostaje pusty - jest pod skosem, za dużo kombinowania. Chyba, że kiedyś naprawdę zabraknie mi balkonu...
Łukasz, dzięki
Łukasz AloesIk, multiplexy są dość trudne do ubicia, więc pewnie coś z nich będzie
Aga, sporo z nich kwitnie. Zajrzyj w czerwcu do mojego wątku kaktusowego, to widoków Ci nie zabraknie
Arku, no widzisz, jaka telepatia z tymi kaliami
Dzisiaj odrobina ogródka:
I taki otrzymany prezent - proszę o potwierdzenie, czy to Calathea:
Trzymajcie się
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
- Pelidea
- Od: 21 cze 2013, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ogródkowo-wiosennie. Przepiękne rojniki - mam nadzieję, że i moje się kiedyś tak pięknie rozrosną! Super kobierzec z nich wyszedł.
Rojników, o których pisze Joasia, musiałam poszukać, bo zauroczona niebieską goryczką, nie widziałam ich w ogóle , już chciałam szukać we wcześniejszych postach . I pieris pięknie kwitnie .
- witch
- 1000p
- Od: 9 cze 2013, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki, zajrzę na pewno jesienią
No ale wcześniej też będę wpadać
No ale wcześniej też będę wpadać
Od dłuższego czasu podglądam Twoje parapety i muszę stwierdzić, że masz różnorodne i piękne kwiaty
Jeśli pozwolisz będę tu częściej zaglądać
Jeśli pozwolisz będę tu częściej zaglądać
- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Przepięknie kolorowa "odrobina" ogródka
Pozdrawiam i życzę miłego i słonecznego weekendu
Pozdrawiam i życzę miłego i słonecznego weekendu
-
Dziękuję Wam bardzo i oczywiście zapraszam ponownie
Ostatnio krucho u mnie z czasem, w tygodniu praca, w weekend szkoła, a tu jeszcze trzeba pilnie ogarnąć rośliny, bo już maj po przymrozkach, trzeba zakończyć remonty skalniaczków, co może wychodzi na zewnątrz, co nieco trzeba przesadzić, no i ewentualnie pomiędzy tym wszystkim wypadałoby jeszcze się czasem zdrzemnąć i może zjeść coś
Przy pierwszej okazji nadrobię zaległości w Waszych wątkach, a tymczasem krótka relacja z balkonu:
Zielone dobre na oczy - pietruszka:
Może i nie lubimy różowego, ale dla takiej zapowiedzi warto zrobić wyjątek - azalia ogrodowa:
Z tą zapowiedzią utwierdzam się w przekonaniu, że uwielbiam lilie:
I jeszcze takich w dwóch artystów: T. caput-medusae oraz T. juncea - obie przyszły do mnie już z pąkami, no i tak sobie niedawno patrzę, a tu u jednej coś się wykluwa. Mam nadzieję, że będzie nieco wytrzymalsza niż T. cyanea, która na razie dzieciaczki ma, ale malutkie, a sama roślina mateczna wygląda, jakby zaczęła już wybierać się w zaświaty, co nie wróży młodym pozytywnie na przyszłość. W związku z tym wzywam Ewę do odpowiedzi, niech no co poradzi, pocieszy...
Pozdrawiam serdecznie
Ostatnio krucho u mnie z czasem, w tygodniu praca, w weekend szkoła, a tu jeszcze trzeba pilnie ogarnąć rośliny, bo już maj po przymrozkach, trzeba zakończyć remonty skalniaczków, co może wychodzi na zewnątrz, co nieco trzeba przesadzić, no i ewentualnie pomiędzy tym wszystkim wypadałoby jeszcze się czasem zdrzemnąć i może zjeść coś
Przy pierwszej okazji nadrobię zaległości w Waszych wątkach, a tymczasem krótka relacja z balkonu:
Zielone dobre na oczy - pietruszka:
Może i nie lubimy różowego, ale dla takiej zapowiedzi warto zrobić wyjątek - azalia ogrodowa:
Z tą zapowiedzią utwierdzam się w przekonaniu, że uwielbiam lilie:
I jeszcze takich w dwóch artystów: T. caput-medusae oraz T. juncea - obie przyszły do mnie już z pąkami, no i tak sobie niedawno patrzę, a tu u jednej coś się wykluwa. Mam nadzieję, że będzie nieco wytrzymalsza niż T. cyanea, która na razie dzieciaczki ma, ale malutkie, a sama roślina mateczna wygląda, jakby zaczęła już wybierać się w zaświaty, co nie wróży młodym pozytywnie na przyszłość. W związku z tym wzywam Ewę do odpowiedzi, niech no co poradzi, pocieszy...
Pozdrawiam serdecznie
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
U Wiśni (roślinkowy mix)
- Pelidea
Balkonowe bardzo obiecujące. A co do Twoich cudaczków, to wpisz sobie (choć może znasz) w Google "jellyfish air plants" albo "air plants in shells". Ostatnio się na to natknęłam i pomyślałam o Tobie.
-
Znam to, znam, ale zupełnie nie jestem w stanie zrobić czegoś takiego w domu. Nie mam "wizji" na tak wyszukane kompozycje - zrobić pół biedy, ale gdzie to zawiesić, żeby tak ładnie wyglądało jak na zdjęciu w internecie? Związane drabinki muszą wystarczyć
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
U Wiśni (roślinkowy mix)
- Pelidea
Ja myślałam o powieszeniu kilku pod sufitem w łazience. Wtedy chyba w ogóle nie trzeba by ich podlewać. Ale chwilowo mój budżet na zielone został przekroczony, więc chyba dopiero w przyszłym roku o tym pomyślę.
- witch
- 1000p
- Od: 9 cze 2013, o 10:16
Ja też lubię lilie, fioletowa już przekwitła, różowa przekwita ale wciąż kiełkuje biała
Twoja żółta jest taka wiosennie radosna
Twoja żółta jest taka wiosennie radosna
-
Dziękuję Wam bardzo, dziewczyny. Akurat w doniczkowych u mnie niewiele, ciągle czekam na jakieś poruszenie w roślinach.
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
U Wiśni (roślinkowy mix)
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Ho, ho! Kolory cudowne!