U Wiśni

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: U Wiśni

Post »

Joanna, a ja właśnie robię test kalii. Nigdy wcześniej ich nie miałam, postanowiłam spróbować ;:218
Iwona, dla każdego coś dobrego, Tobie roślinnych zamiłowań i tak nie brakuje :wink:
Lucy, ta fioletowa kalia jest kupna "gotowa", mam też kupione dwie bulwy które dopiero wyłażą. Ale to wszystko po raz pierwszy robię. Trzymam kciuki za Twoje kalie w przymrozkach :) Na pewno teraz będę je obserwować znacznie uważniej niż w zeszłym sezonie, więc nie zapomnij ich czasem udokumentować :)
Henryk, to że kaktusy są najładniejsze, nie podlega dyskusji :D
Marta, jeżeli mi nie pomarzną, to kwitnących lilii powinno być sporo.
Natalia, dzięki. Taka zbieranina kaktusiątek, jak moja, chyba dość mocno tę różnorodność podkreśla.
Ewa, nie chcę nic mówić ale nowe liście T. capitata "Peach" zaczęły się robić jakieś takie jasnobrązowe - nie wiem czy ona też się do czegoś nie przymierza... ;:131 Ja w sumie też bym tak chciała, żeby mi się z ostrzeżeniem lub bez rozpotomkowały. T. stricta po kwitnieniu dość szybko zeszła i żal mi bardzo, bo sama roślina bardzo mi się podobała. Z trzech T. cyanea została mi tylko jedna, która próbuje wypuszczać młode, ale największy maluch ma ledwo 3 cm i obawiam się, że duża cyanea zejdzie, zanim potomstwo podrośnie. Tylko T. usneoides przetrwała kwitnienie bez uszczerbku, ale sama wiesz - usneoides jest... specyficzna :lol: No i teraz ta ionantha... będzie mi bardzo szkoda, jeżeli nie przeżyje, bo z wszystkich ionantha, scaposa podobają mi się najbardziej.
Patryk, lata praktyki ;:306
Basiu, ten parapecik akurat zawsze pozostaje pusty - jest pod skosem, za dużo kombinowania. Chyba, że kiedyś naprawdę zabraknie mi balkonu... :lol:
Łukasz, dzięki :)
Łukasz AloesIk, multiplexy są dość trudne do ubicia, więc pewnie coś z nich będzie :wink:
Aga, sporo z nich kwitnie. Zajrzyj w czerwcu do mojego wątku kaktusowego, to widoków Ci nie zabraknie :)
Arku, no widzisz, jaka telepatia z tymi kaliami :wink:

Dzisiaj odrobina ogródka:
Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

I taki otrzymany prezent - proszę o potwierdzenie, czy to Calathea:
Obrazek

Trzymajcie się ;:168
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2013, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ogródkowo-wiosennie. :) Przepiękne rojniki - mam nadzieję, że i moje się kiedyś tak pięknie rozrosną! Super kobierzec z nich wyszedł.
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Rojników, o których pisze Joasia, musiałam poszukać, bo zauroczona niebieską goryczką, nie widziałam ich w ogóle , już chciałam szukać we wcześniejszych postach :;230. I pieris pięknie kwitnie ;:173 .
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki, zajrzę na pewno jesienią :D
No ale wcześniej też będę wpadać :wink:
alunia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lis 2010, o 18:31

Post »

Od dłuższego czasu podglądam Twoje parapety i muszę stwierdzić, że masz różnorodne i piękne kwiaty ;:167
Jeśli pozwolisz będę tu częściej zaglądać ;:108
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Przepięknie kolorowa "odrobina" ogródka ;:138
Pozdrawiam i życzę miłego i słonecznego weekendu ;:3
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Wam bardzo i oczywiście zapraszam ponownie ;:168
Ostatnio krucho u mnie z czasem, w tygodniu praca, w weekend szkoła, a tu jeszcze trzeba pilnie ogarnąć rośliny, bo już maj po przymrozkach, trzeba zakończyć remonty skalniaczków, co może wychodzi na zewnątrz, co nieco trzeba przesadzić, no i ewentualnie pomiędzy tym wszystkim wypadałoby jeszcze się czasem zdrzemnąć i może zjeść coś :roll:

Przy pierwszej okazji nadrobię zaległości w Waszych wątkach, a tymczasem krótka relacja z balkonu:

Zielone dobre na oczy - pietruszka:
Obrazek

Może i nie lubimy różowego, ale dla takiej zapowiedzi warto zrobić wyjątek - azalia ogrodowa:
Obrazek

Z tą zapowiedzią utwierdzam się w przekonaniu, że uwielbiam lilie:
Obrazek

I jeszcze takich w dwóch artystów: T. caput-medusae oraz T. juncea - obie przyszły do mnie już z pąkami, no i tak sobie niedawno patrzę, a tu u jednej coś się wykluwa. Mam nadzieję, że będzie nieco wytrzymalsza niż T. cyanea, która na razie dzieciaczki ma, ale malutkie, a sama roślina mateczna wygląda, jakby zaczęła już wybierać się w zaświaty, co nie wróży młodym pozytywnie na przyszłość. W związku z tym wzywam Ewę do odpowiedzi, niech no co poradzi, pocieszy... ;:306 ;:170
Obrazek Obrazek

Pozdrawiam serdecznie :wit
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Balkonowe bardzo obiecujące. :) A co do Twoich cudaczków, to wpisz sobie (choć może znasz) w Google "jellyfish air plants" albo "air plants in shells". Ostatnio się na to natknęłam i pomyślałam o Tobie. :)
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Znam to, znam, ale zupełnie nie jestem w stanie zrobić czegoś takiego w domu. Nie mam "wizji" na tak wyszukane kompozycje - zrobić pół biedy, ale gdzie to zawiesić, żeby tak ładnie wyglądało jak na zdjęciu w internecie? Związane drabinki muszą wystarczyć :wink:
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja myślałam o powieszeniu kilku pod sufitem w łazience. Wtedy chyba w ogóle nie trzeba by ich podlewać. Ale chwilowo mój budżet na zielone został przekroczony, więc chyba dopiero w przyszłym roku o tym pomyślę. :)
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Ja też lubię lilie, fioletowa już przekwitła, różowa przekwita ale wciąż kiełkuje biała ;:138
Twoja żółta jest taka wiosennie radosna :D
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Wam bardzo, dziewczyny. Akurat w doniczkowych u mnie niewiele, ciągle czekam na jakieś poruszenie w roślinach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24