Róże z kartoników z Biedronki,Auchan,Castoramy itp. cz.2
Re: Róże z kartoników z Biedronki,Auchan,Castoramy itp. cz.2
Nawet nie wiedziałam, że w pierwszym roku nie nawozi się róż - ok. 20 szt. kupiłam wiosną ubiegłego roku (takie z kartoników z Lidla, Biedronki i Carfura) i przy wsadzaniu ich do gruntu sypałam (niedużo, ale sypałam) trochę granulowanego nawozu do róż - nie wiem jak się ukorzeniły, tzn. na jaką głębokość, ale chyba nawóz im nie zaszkodził, bo kwitły i wszystkie przeżyły tą mroźną zimę.
Wczoraj wstąpiłam do Castoramy po sadzonkę winogrona i zauważyłam na ogrodzie zewnętrznym świeżą dostawę róż w doniczkach. Wystawiono regał z różami odmianowymi Poulsena, sadzonki porządne, grube, niektóre ze sporymi już listkami. Odmiany to: Kronprincesse Mary Castle (polecam - silnie pachnie!), Stockholm, Kalmar, That Jazz, Ingrid Bergman, Karen Bixen, Wonderful, Berleburg i Marselisborg. Prócz tego jest mała paletka z różami Austina, ale tylko ze 4-5 odmian - Graham Thomas, Mary Rose, Gertrude Jekyll i chyba coś jeszcze. Te austinki mają piękne etykietki (z różami i zamkiem w tle) i nazwy tzw oryginalne czyli AUSbord, AUSmas, AUSmary no i oczywiście też są w doniczkach. Ja wzięłam sobie tylko poulsenkę Wonderful.
- meluzyna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Podaj ceny krzaczków.
Poulsenki odmianowe po 19 zł, na cenę Austinek nie spojrzałam, ale w zeszłym roku te same były po 30 zł.
Oto moja Wonderful. Zapomniałam dodać, że w Castoramie jest przecena wszelkich roślin w kartonikach firmy In My Garden - wszystkie kosztują 5 zł. Róże z tych kartoników były sprowadzone najwcześniej i są już wszystkie martwe, ale inne ( np. hortensje, ketmie syryjskie, winogrona itp.) sprowadzono niedawno, są w kartonikach i w malutkich doniczkach w środku i te są jeszcze jak najbardziej żywe. Trzeba tylko podejść z kartonikiem do obsługi działu i tam drukują taką fakturę z przeceną i z tym się już płaci przy normalnej kasie. Kupiłam z tych kartoników też 3 ketmie - białą, różową i niebieską, bo do tej pory ich nigdy nie miałam. Te ketmie ( kupione chyba ze 4 dni temu) przełożyłam na razie do nieco większych doniczek, podlałam, i widzę, że codziennie wręcz rosną w oczach! Drugie zdjęcie przedstawia te ketmie syryjskie.
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zakwitła pierwsza z kartonikowych różowych francuzek. To Dieter Muller...
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Super wiadomość, też kupiłam, ale jeszcze nie kwitnie
- mamaAmelka
- 200p
- Od: 26 mar 2017, o 09:46
- Marta+
- 200p
- Od: 4 wrz 2016, o 12:38
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A mnie się zdaje, że ta biała to nie Gloria Dei...Za biała w pąku... Powinna byc z domieszka żółci lub różu... Pokażja z bliska.
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
- Marta+
- 200p
- Dorja
- 500p
- Od: 23 wrz 2014, o 08:45
Moim zdaniem, to będzie Chopin. U mnie bardzo podobnie wyglądał. Chociaż listki jakby inne. Gloria- ją też mam- ma grube, mocne pędy, taka wigorna jest, kwiat jak na drucie się trzymał.
Katarzyna. Ogród po wiejsku
- Marta+
- 200p