Adenium obesum (Róża pustyni )cz.1
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Róża pustyni
W zeszłym roku o tej porze miałem już wykiełkowane. Fakt - w zeszłym roku była "inna" zima. Mimo wszystko - ja bym już siał. Kiełki można trzymać np. w kuchni, lub przykryć czymś przeźroczystym.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Zgadzam się z Karpkiem. Ja swoje pierwsze nasionka wysiałam w połowie listopada,gdzie słońca było już naprawdę b. mało, w nocy trzymałam na kaloryferze a w dzień doświetlałam i udało się. Wczoraj wieczorem namoczyłam kolejne 13 nasion i 9 opadło na dno a więc wygląda na to że statystyka dobrych nasion jest wysoka Dzień już coraz dłuższy się robi więc już czas aby robić pierwsze wysiewy.
Uczę się na błędach innych
Wszystko zależy od tego jaki procent kiełkowalności chce sie otrzmać. Adenium kiełkuj w temp. od 25 - 30 stopni (najlepiej) pzy tmperaurze 18-19 kiłkowanie nie zachodzi, i jeszcze wysoka wilgotnośc (ja wysiewy spryskuje zawsze 4-5 razy dzennie). I jeszcze kwestia pleśni - teraz jest szansa się jej dorobić na wysiewach. Owszem w listopadzie tez wysialem sporą partie nasion ale do tej pory wyglądają jakby miały 2 tygodnie (bardzo małutkie i cieniutki) procent był niezły około 60% (120 na 200 roslinek) wieć i tak nie jest żle, tylko nasiona były moczone w nadmangaianie potasu (zawsze tak robie) prze 4h... i podłoże prawie czysto mineralne. Chodowca od którego kupuje nasiona wysiewa je do mieszanki łupin ryżowch i resztków bawełny. Oczywiście zostaje kwestia nawozu przy tak mineralnym podłozu ale to inna kwestia...
No moje z listopada też ciągle wyglądają jakby miały 2 tyg, ale myślę, że to kwestia braku słońca. Skoro nic się z nimi nie dzieje, nie żółkną, nie usychają to po prostu zimują. Trzeba poczekać
Uczę się na błędach innych
- krzysiek1240
- 200p
- Od: 23 lut 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- patrykgiel
- 500p
- Od: 10 lut 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Trzeba posiać nasionka poziomo to wykiełkują !, troszke za głęboko lepiej troszkę płycej tylko żeby je przykryć !!
na prośb kilku osób zamieszczam małą relacje z wysiewón adenium odmiana "PHENIX". Nasionka wysiewam najczęściej w taki sposób jak już pewnie był opisywany - pomiędzy papierowe ręczniki: całość wygąląda tak:
nasiona są układane pomiędzy kilka warstw papierowego ręcznika (lub toaletowy) a nastepnie spryskiwane wodą destylowaną dość obficie. Talerzyk ustawiam w bardz ciepłym miejscu i juz po 2-3 dniach pojawiają sie pierwsze wschody:
następnie nasionka z tak widocznym korzonkiem umieszczamy delikatnie w położu i lekko przysypujemy.
zdjęcia zostały robione kilka dni temu. Procent wschodów jest jak dla mnie bardzo duzy na 30 wykiełkowało 27 nasionk, tylko 3 nie więc uwarzam że taka metoda siewu jest najlepsza. Unika sie plesnienia nasion jak ma to czasem w podłożu... bardzo zachęcam do takiego wysiewu
nasiona są układane pomiędzy kilka warstw papierowego ręcznika (lub toaletowy) a nastepnie spryskiwane wodą destylowaną dość obficie. Talerzyk ustawiam w bardz ciepłym miejscu i juz po 2-3 dniach pojawiają sie pierwsze wschody:
następnie nasionka z tak widocznym korzonkiem umieszczamy delikatnie w położu i lekko przysypujemy.
zdjęcia zostały robione kilka dni temu. Procent wschodów jest jak dla mnie bardzo duzy na 30 wykiełkowało 27 nasionk, tylko 3 nie więc uwarzam że taka metoda siewu jest najlepsza. Unika sie plesnienia nasion jak ma to czasem w podłożu... bardzo zachęcam do takiego wysiewu
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Nasionka, które kupiłam na Allegro są białe!!!???
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 sie 2007, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piotrku dzięki za tą informację. Jak dojdą nasiona będę wiedział jak je potraktować
Dawid
z białymi nasionamisi nie spotkałem, wszystkie jakie posidam mają barwę jasno brązową... może to nasionka nie adenium ??
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Zamawiałam Adenium - czyżbym trafiła na nieuczciwego sprzedawcę? Jeszcze nie wysiałam, czekam na dłuższe dni, ale jestem cała w nerwach.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."