Adenium obesum (Róża pustyni )cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róża pustyni

Post »

W zeszłym roku o tej porze miałem już wykiełkowane. Fakt - w zeszłym roku była "inna" zima. Mimo wszystko - ja bym już siał. Kiełki można trzymać np. w kuchni, lub przykryć czymś przeźroczystym.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
veegas5
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 31 sty 2010, o 10:25

Post »

Czy mozna trzymać doniczki z wysianymi nasionami w bardzo ciepłym, lecz ciemnym miejscu?? Bo i taki sposób tez wyczytałem w którymś z postów. Pozdrawiam
POZDRAWIAM ŁUKASZ
Awatar użytkownika
agaszkrab
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 sie 2009, o 09:59

Post »

Zgadzam się z Karpkiem. Ja swoje pierwsze nasionka wysiałam w połowie listopada,gdzie słońca było już naprawdę b. mało, w nocy trzymałam na kaloryferze a w dzień doświetlałam i udało się. Wczoraj wieczorem namoczyłam kolejne 13 nasion i 9 opadło na dno a więc wygląda na to że statystyka dobrych nasion jest wysoka :wink: Dzień już coraz dłuższy się robi więc już czas aby robić pierwsze wysiewy.
Uczę się na błędach innych :)
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p
Od: 5 kwie 2009, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wszystko zależy od tego jaki procent kiełkowalności chce sie otrzmać. Adenium kiełkuj w temp. od 25 - 30 stopni (najlepiej) pzy tmperaurze 18-19 kiłkowanie nie zachodzi, i jeszcze wysoka wilgotnośc (ja wysiewy spryskuje zawsze 4-5 razy dzennie). I jeszcze kwestia pleśni - teraz jest szansa się jej dorobić na wysiewach. Owszem w listopadzie tez wysialem sporą partie nasion ale do tej pory wyglądają jakby miały 2 tygodnie (bardzo małutkie i cieniutki) procent był niezły około 60% (120 na 200 roslinek) wieć i tak nie jest żle, tylko nasiona były moczone w nadmangaianie potasu (zawsze tak robie) prze 4h... i podłoże prawie czysto mineralne. Chodowca od którego kupuje nasiona wysiewa je do mieszanki łupin ryżowch i resztków bawełny. Oczywiście zostaje kwestia nawozu przy tak mineralnym podłozu ale to inna kwestia...
TARNÓW - POLSKI BIEGUN CIEPŁA - MOJE MIASTO :)
nasiona adenium
moje roślinki - piotek_m
Awatar użytkownika
agaszkrab
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 sie 2009, o 09:59

Post »

No moje z listopada też ciągle wyglądają jakby miały 2 tyg, ale myślę, że to kwestia braku słońca. Skoro nic się z nimi nie dzieje, nie żółkną, nie usychają to po prostu zimują. Trzeba poczekać :)
Uczę się na błędach innych :)
Awatar użytkownika
krzysiek1240
200p
200p
Od: 23 lut 2008, o 13:59

Post »

Posiałem nasionka na głębokości około 2cm.Czy wykiełkują??
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
patrykgiel
500p
500p
Od: 10 lut 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Trzeba posiać nasionka poziomo to wykiełkują !, troszke za głęboko lepiej troszkę płycej tylko żeby je przykryć !!
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p

Post »

na prośb kilku osób zamieszczam małą relacje z wysiewón adenium odmiana "PHENIX". Nasionka wysiewam najczęściej w taki sposób jak już pewnie był opisywany - pomiędzy papierowe ręczniki: całość wygąląda tak:
Obrazek

nasiona są układane pomiędzy kilka warstw papierowego ręcznika (lub toaletowy) :) a nastepnie spryskiwane wodą destylowaną dość obficie. Talerzyk ustawiam w bardz ciepłym miejscu i juz po 2-3 dniach pojawiają sie pierwsze wschody:
Obrazek

Obrazek

następnie nasionka z tak widocznym korzonkiem umieszczamy delikatnie w położu i lekko przysypujemy. Obrazek

zdjęcia zostały robione kilka dni temu. Procent wschodów jest jak dla mnie bardzo duzy na 30 wykiełkowało 27 nasionk, tylko 3 nie więc uwarzam że taka metoda siewu jest najlepsza. Unika sie plesnienia nasion jak ma to czasem w podłożu... bardzo zachęcam do takiego wysiewu :)
nasiona adenium
moje roślinki - piotek_m
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Nasionka, które kupiłam na Allegro są białe!!!???
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2007, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piotrku dzięki za tą informację. Jak dojdą nasiona będę wiedział jak je potraktować :D
Dawid
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p

Post »

z białymi nasionamisi nie spotkałem, wszystkie jakie posidam mają barwę jasno brązową... może to nasionka nie adenium ??
nasiona adenium
moje roślinki - piotek_m
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Zamawiałam Adenium - czyżbym trafiła na nieuczciwego sprzedawcę? Jeszcze nie wysiałam, czekam na dłuższe dni, ale jestem cała w nerwach.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
veegas5
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 31 sty 2010, o 10:25

Post »

Witam
Ja swoje nasionka zasadzilem w zeszły czwartek (04.02) i dzisjaj już wykiełkowały 3 z 8, czekam na reszte... ;:180
POZDRAWIAM ŁUKASZ
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”