Muchołówka amerykańska - uprawa, nawożenie, podlewanie, problemy

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Evy_
100p
100p
Od: 30 sty 2011, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Muchołówka amerykańska - uprawa, nawożenie, podlewanie

Post »

Kolejny bardzo fajny temat :) Będę tu zaglądać :wink: Bo mam nadzieje że i u mnie ta bestyjka się zadomowi :wink:
lena163
50p
50p
Od: 29 sty 2012, o 14:40

Post »

A moja muchołówka w tym roku nie chce rosnąć. Po zimowaniu w miarę rosła, ale miała malutkie pułapki. A później przez całe lato wypuszczała liście bez pułapek, albo z pułapkami bez włosków które czerniały po krótkim czasie. Kłącze jest raczej zdrowe bo wypuszcza cały czas nowe liście. Ma ktoś jakiś pomysł czemu tak sie dzieje? Co roku zimuję ją i zawsze ładnie rosła latem.
W tym roku było tyle słońca, że myślałam że się pięknie wybarwi a tu zonk taki.
Evy_
100p
100p

Post »

Jak pozbywacie się trupków z pułapek :?: Praktycznie polowa moich łapek są usiane muchami ;:219 Mało ładnie to wygląda, a boję się podrażniać włoski ;:174

--- 11 wrz 2014, o 13:44 ---

Dziś do mojej owadożernej rodzinki dołączyła muchóweczka :tan Jak zobaczyłam ją w sklepie(już z daleka) no nie mogłam jej nie kupić ;:224 Z nasionek dopiero jedna zaczęła kiełkować :wink:

--- 9 wrz 2014, o 11:41---

Mam wysiane nasionka muchówki, coś widzę że nawet już jedno kiełkuje, tylko że pojawił mi się glon :? W niektórych miejscach robi się go coraz więcej, nie jest to już taki niewielki glonek. Boję się że zablokuje dostęp nasionkom do światła, powietrza, ogólnie że przez to nie będę miała nic ;:174 Co robić :?: Ten glon zaczyna się świecić.

W rosiczkach mam problem z pleśnią, a tu z glonem ;:174
pikus85+2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 paź 2014, o 15:00

Muchołówka amerykańska

Post »

Czy muchołówka podczas snu zimowego może jeść owady?Czy jeżeli muchołówka śpi mozna ją przesadzić?bo wiem ze sie nie powinno ,ale podejrzewam zglilznę torfu.
nadia91
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 wrz 2014, o 19:42

Post »

Czy już zimujecie Wasze muchołówki? Ja dopiero w tym roku zdecydowałam się na zakup jednej i teraz się zastanawiam kiedy zacząć ją zimować.. i nie wiem też czy w ogóle już mogę ją zimować. Ciągle wypuszcza nowe paszczki..
Co radzicie?

Obrazek Obrazek
pikus85+2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 paź 2014, o 15:00

Pomarszczone liście u muchołówki

Post »

Mam problem ponieważ liście mojej muchołówki są pomarszczone mimo tego iż roślina ma zapewniony dostęp do wody oraz światła.W jaki sposób można ją wyleczyć?
Evy_
100p
100p

Post »

Czy muchówka podczas zimowania nie powinna zaprzestać wypuszczania nowych łapek :?: Bo moja pomimo temp do ok 8 stopni i skąpego podlewania wciąż wypuszcza nowe pułapki.
Czy nie zaszkodzi jej to że na wiosne nie będzie tak ładnie rosła :?:
Skalniaczekk
200p
200p
Od: 2 sty 2015, o 12:44

Post »

Witajcie Witajcie .
Mam problem. W środę przyjdą do mnie zimujące muchole. Moja jedna muchołówka siedzi na parapecie ale tam jest 18*C i rośnie więc nie jest to odpowiednie dla nich miejce. Mieszkam w bloku, mamy piwnicę , ale nie ma tam światła. Myślę nad "zbudowaniem" szklarenki (albo jakiś pojemnik) z dziurkami by był przepływ powietrza, lekko osłoniety - by dochodziło światło - i postawienie go na balkonie.. oraz uprzedzenie przyszłego teścia o nie wywalenie pudełka . Co myślicie ?

Pudełko ze stropianu + torf (doniczki w torf) + agrowłóknina.
Pozdrawiam ~ Monika - Skalniaczekk :- )
Mój parapet
lena163
50p
50p

Post »

Również mam pytanie. Zimuję dwie muchołówki są w jednej doniczce. Jedna z nich mimo że straciła wszystkie liście zaczyna wypuszczać nowe. Druga jak ją wygrzebałam z ziemi to kłącze jest biało zielone (widać łodyżki zielone po liściach), ale zawiązków nowych liści nie ma, czy jest szansa że jeszcze je wypuści czy raczej to oznaka że kłącze gnije? Posadziłam je płytko tak że dojdzie do niego światło (tzn do tych łodyg) tylko nie wiem czy wtedy nie musi mieć wyższej temperatury?
Skalniaczekk
200p
200p

Post »

Czemu przysypalas je ziemią? ?? Ziemią czy torfem? Powinna puścić ,jeszcze nie ma wiosny.

Wrzuć zdjęcie będzie łatwiej.

Pozdrawiam :wink:
Mój parapet
lena163
50p
50p

Post »

Tzn ja je odkopałam z ziemi a dokładniej z torfu bo wszystkie liście zrobiły się czarne i chciałam zobaczyć czy kłącze jeszcze w ogóle jest. Jedna wypuszcza już listki (jeden czy dwa) i trzyma się stabilnie w ziemi, a drugie kłącze jak je odkrywałam wyszło samo z ziemi. Więc póki co włożyłam je z powrotem tyle że płycej niż było. W piwnicy mam temperaturę dość niską z tym że nie sięga tam mróz. Jutro wstawię zdjęcie bo w tym świetle nie będzie widać.
Skalniaczekk
200p
200p

Post »

Zależy w jakim stanie jest klącze. Jeżeli gładko wyszło to mogło zgnić.. ale dobrze ze jest dalej w podłożu ; )

A jak z podlewaniem i wilgocią. ?
Mój parapet
lena163
50p
50p

Post »

Ograniczyłam podlewanie, ale ziemia jest lekko wilgotna, tzn nie zupełnie sucha. Ogólnie w tym roku mi zmarniały coś te muchołówki. Nie zimowane na pewno by do wiosny nie przeżyły. Szkoda mi ich bo mam już je kilka lat. Jutro wstawię zdjęcie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”