Fikusy, kamelia i parę innych
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sie 2013, o 08:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Fikusy, kamelia i parę innych
Piękne roślinki. Najbardziej urzekły mnie fuksje. Są cudne
Miłego wieczoru.
Miłego wieczoru.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Joasiu prezentowy storczyk to cambria.
-
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Fuksje i ołownik śliczne
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
U Ciebie jak zawsze niezwykle,kolorowo bajecznie
Prawie wszystkie roślinki przepięknie kwitnące-widzę,że i kaktusy to też Twoja działka-ślicznie kwitną na wspaniałych ujęciach
Pozdrawiam i miłego weekendu życzę
Prawie wszystkie roślinki przepięknie kwitnące-widzę,że i kaktusy to też Twoja działka-ślicznie kwitną na wspaniałych ujęciach
Pozdrawiam i miłego weekendu życzę
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Gymnocalycium baldianum oczywiście poza konkurencją ale pozostałe kwiatuszki również są godne uwagi.
Czy adenia stoją pod "niebem", a jak z padającym na nie deszczem ?
- Pelidea
- Od: 21 cze 2013, o 08:42
Wybaczcie, że odpowiadam z takim opóźnieniem, ale w tej chwili czasu nie mam absolutnie na nic.
Lucy - tak, to są Adenium obesum.
Mieczysławie - bardzo mnie cieszy, że tak uważasz. W końcu masz oko do tych roślin i kto jak kto, ale Ty na pewno wiesz, co mówisz.
Aniu - dziękuję.
Grażyno - serdeczne dzięki za identyfikację!
Moniko, Arkadiuszu, Henryku - dziękuję.
Nerina - witaj w moim wątku. Tak, Adenium stoją na zewnątrz od połowy kwietnia. Jeśli opady trwają krótko, a później jest kilka dni słońca, to ich nie chowam, ale też w ogóle ich nie podlewam. Przy długotrwałym deszczu wędrują do domu - np. ostatnie półtora tygodnia spędziły na wewnętrznym parapecie, bo lało u mnie jak z cebra. Od dwóch dni znów plażują się na słoneczku.
Przyszła pora na letnie kwitnienie Azalii indyjskich. Na razie białaski.
Azalka na pniu ma najwięcej pąków.
Zaczynają kwitnąć fuksje w wiszących donicach.
'Blue Angel'
'Blue Veil'
'Golden Anniversary'
'Santa Lucia'
'Van Eijk Bello'
Natomiast mam wielki kłopot z moją ulubioną fuksją 'Hawkshead'. Tak wyglądała jeszcze dwa tygodnie temu:
Po tych ulewnych deszczach jako jedyna zachorowała. Wszystkim innym fuksjom taka pogoda odpowiadała, urosły jak szalone, a pąków mają zatrzęsienie. Ta jedna zaczęła gubić liście na potęgę, uschły gałęzie. Robactwa się nie dopatrzyłam.
Na razie wycięłam wszystkie uschnięte gałązki, oczyściłam z chorych liści. Czekam aż porządnie przeschnie, zrobiłam oprysk na grzyba. Zobaczymy, czy odbije... Mam co prawda dwie sadzonki, ale ta roślina jest naprawdę piękna, mam nadzieję, że uda się ją uratować.
Lucy - tak, to są Adenium obesum.
Mieczysławie - bardzo mnie cieszy, że tak uważasz. W końcu masz oko do tych roślin i kto jak kto, ale Ty na pewno wiesz, co mówisz.
Aniu - dziękuję.
Grażyno - serdeczne dzięki za identyfikację!
Moniko, Arkadiuszu, Henryku - dziękuję.
Nerina - witaj w moim wątku. Tak, Adenium stoją na zewnątrz od połowy kwietnia. Jeśli opady trwają krótko, a później jest kilka dni słońca, to ich nie chowam, ale też w ogóle ich nie podlewam. Przy długotrwałym deszczu wędrują do domu - np. ostatnie półtora tygodnia spędziły na wewnętrznym parapecie, bo lało u mnie jak z cebra. Od dwóch dni znów plażują się na słoneczku.
Przyszła pora na letnie kwitnienie Azalii indyjskich. Na razie białaski.
Azalka na pniu ma najwięcej pąków.
Zaczynają kwitnąć fuksje w wiszących donicach.
'Blue Angel'
'Blue Veil'
'Golden Anniversary'
'Santa Lucia'
'Van Eijk Bello'
Natomiast mam wielki kłopot z moją ulubioną fuksją 'Hawkshead'. Tak wyglądała jeszcze dwa tygodnie temu:
Po tych ulewnych deszczach jako jedyna zachorowała. Wszystkim innym fuksjom taka pogoda odpowiadała, urosły jak szalone, a pąków mają zatrzęsienie. Ta jedna zaczęła gubić liście na potęgę, uschły gałęzie. Robactwa się nie dopatrzyłam.
Na razie wycięłam wszystkie uschnięte gałązki, oczyściłam z chorych liści. Czekam aż porządnie przeschnie, zrobiłam oprysk na grzyba. Zobaczymy, czy odbije... Mam co prawda dwie sadzonki, ale ta roślina jest naprawdę piękna, mam nadzieję, że uda się ją uratować.
-
- 50p
- Od: 13 cze 2018, o 16:27
Piękne masz te roślinki, ja fuksje też bardzo lubię, chyba zrobię z którejś bonsai
Azalie masz w super stanie, szkoda że moje tak nie są
Wygląda na to że twoja chyba miała zbyt mokro i korzenie mogły podgnić, czy otwory drenażowe są wolne od korzeni? bo jak są zablokowane to może być to przyczyną jej stanu.
Azalie masz w super stanie, szkoda że moje tak nie są
Wygląda na to że twoja chyba miała zbyt mokro i korzenie mogły podgnić, czy otwory drenażowe są wolne od korzeni? bo jak są zablokowane to może być to przyczyną jej stanu.
Fuksje radośnie sobie dyndają .
Szkoda tej "Hawkshead", ale może się uda, bo rzeczywiście ładne drzewko już było.
Szkoda tej "Hawkshead", ale może się uda, bo rzeczywiście ładne drzewko już było.
-
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
Nie wiem jak ty to robisz, że te fuksje takie piękne są . Moja wygląda jak oskubek
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
U Wiśni (roślinkowy mix)
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
A nie zalało jej korzeni przy tej ulewie?
- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Fuksje wspaniałe,napatrzeć się na nie nie można a do tego obficie i pięknie kwitnące
Pozdrawiam i miłego wieczoru życzę
Pozdrawiam i miłego wieczoru życzę
- zabkamarta
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
Piękne masz te fuksje a znów strasznie zmarniała ta drubniutka fuksja może faktycznie choroba grzybowa albo korzenie ma bardzo delikatne i pomimo dobrego drenażu, zaczęły gnić mam nadzieję się uratuje ktoś tu musi być dobrym tłem w Twoim drugim wątku