Piwonia (peonia) wymagania, uprawa cz.2

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Gosia1704
200p
200p
Od: 21 maja 2014, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Piwonia (peonia) wymagania, uprawa cz.2

Post »

Ja Primaverę też kupiłam, ale jeszcze mi nie kwitła. Festiva Maxima moja mama miała, ale nie zakwitła mi jeszcze wśród starych (3 stare peonie są pod czereśnią, która w międzyczasie urosła). Miały już pączki, ale te obeschły i myślę, że nie z powodu szarej pleśni bo jej oznak nie było, tylko mogły mieć za sucho z powodu drzewa (za ciemno też).
Jeżeli nie zakwitną w przyszłym roku to je zdecydowanie przesadzę (tylko jeszcze nie wiem gdzie). Najgorsze jest to, że już nie pamiętam jak kwitły. To mogły być Festiva maxima.
Co do informacji o tym pasku na Coral Sunset, to jeżeli tak widziałaś (żółty pasek na płatku od spodniej strony - ja bym raczej określiła jako ecru) to w takim razie ta moja to Coral Sunset (z czego się bardzo cieszę). Od siebie mogę dodać, że wcześnie rozpoczyna wzrost - bardzo szybko rośnie, próbowała mieć kwiat już w pierwszym roku (sadziłam kłącza gdzieś w kwietniu, a ta wariatka od razu chciała zakwitnąć). Początkowo pączek kwiatowy jest jak łezka, ale szybko zamienia się w pokaźną kulkę.
Wiem, że pierwsze kwitnienie peonii często nie jest adekwatne do tego jak będzie kwitł silny, dobrze ukorzeniony krzak.
Najwięcej wątpliwości jak dotąd budzi we mnie Walter Mains. Czy jej kolor w przyszłym roku będzie inny (ale skąd ten kawałek korzonka miał mieć siłę na piękny kwiat i kolor)?
W moim przypadku nawet trudno jest mówić o kłączach - to co wsadzałam było 5-10cm kawałkiem korzenia z niekoniecznie widocznymi pączkami.
Nie wszystkie zakupione przez internet peonie będą zgodne - to wiem na 100%. Powinnam mieć 2 peonie lekarskie (tzn. Red Charm powinien mi się powtórzyć, a na pewno tak nie jest - on ma kształt liści bardzo zbliżony do peonii lekarskiej, tylko układ liści na łodyżce jak u chińskiej).
Mam z pewnością 1 peonię lekarską, która jak mi się wydaje ma liście nieco inne niż Rubra Plena i Alba, więc mam nadzieję, że to będzie Rosea (zamawiałam) oraz kilka innych, które jeszcze nie kwitły, ale każda z nich ma nieco inne liście, więc gatunki powinny być odmienne.
Jaki ten nowy sezon będzie ekscytujący. ;:138
LadyK, jak wygląda G.F. Hamerick?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

W ogóle to wszystkie masz ładne te peonie. No i fajnie, że choć w identyfikacji jednej pomogłam. Ja mam jedną taką od siostry na którą ona mówi majowa bo wczesnie kwitnie, posadzoną w ubiegłym roku z malutkiego kłącza a też miała piekny dorodny kwiat.
Co do piwonii, o którą pytasz to pełna nazwa Mr G. F. Hamerick ma być półpełna różowa, z takim kopulastym środeczkiem różowo żółtym.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
Gosia1704
200p
200p

Post »

Mr G. F. Hamerick - półpełna, czy typu japońskiego?
To tak samo jak Walter Mains - koloru burgunda a w środeczku petale ze złotą obwódką (zobaczymy za rok :roll: ).
Majówka to inaczej peonia lekarska - officinalis (też mam majową - rubrę, własną sadzoną z jednego kawałeczka lata temu, ale kiedy kwitła to ja jeszcze nie robiłam zdjęć kwiatkom). Ona ma inne liście i kłącza niż peonia chińska (lactiflora), właśnie takie pojedyncze "cygarka" połączone jakby niteczkowym korzonkiem.
Ta moja rubra majowa też mi w tym roku zakwitła 3 kwiatami. Jak było gorąco to kwiaty "chowały się" pod liście jakby się wstydziły, a na wieczór stały sztywno dumnie wyprostowane.
Już ostatnie zdjęcie mojej Coral Sunset - przebarwionej.

Obrazek

PS
Ty też pokazałaś zdjęcia pięknych peonii.
Mówi się, że róże to królowe ogrodu, a peonie to jego cesarzowe.
Pozdrawiam
;:136
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Raczej typu japońskiego.
Moja majówka była ciemno różowa pełna. Tak to prawda ma inne liscie. Też nie wiem czemu nie zrobiłam zdjęcia.
Fajnie wygląda ta coral sunset tu juz blado łososiowa.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
Gosia1704
200p
200p

Post »

Mówisz majówka ciemno-różowa - to może rosea. O mojej rubrze mówili wiśniowa, a ona jest czerwona. Jakby co to jakaś możliwość wymiany.
Nie wiem, ale mnie te majówki zdecydowanie ciężej się rozrastają niż chińskie. Choć żadna mi nie zginęła. Jedną przesadziłam (własną), to jakby się skurczyła.
Czy ta 2 peonia, na twoim zdjęciu jest bardzo ciemna i pachnie?
Pozdrawiam i dzięki za pomoc z peonią Coral Sunset.
Ja w tym roku dosadziłam jeszcze 3 peonie, które dostałam od sąsiadów. Jedna to właśnie Festiva Maxima, bo nie mogę się doczekać na własną.
Druga różowo-perłowa, myślę że Sarah Bernhardt (zobaczymy) i różowa, pachnąca o kwiatach wielkości piłki - być może Dinner Plate.
Tutaj jeszcze jedno zdjęcie starej peonii (być może Jeanne D'arc). Zdjęcie z tamtego roku - w tym roku nie kwitła bo ją przesadziłam na nowe miejsce.

Obrazek

:wit
PS
Z prawej strony wstydliwie się kryje wiśniowa, pachnąca peonia (być może polska odmiana - Krystyna). Też w tym roku nie kwitła bo przesadzona na jesieni.
Myśle, że obie zakwitną w nowym sezonie.
:heja
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu jaka ona cuuudna.
Tak ta moja druga jest ciemna i pachnąca po prostu na tym zdjęciu słońce ją mocno podświetliło. Wymiana jak najbardziej jeśli dobrze zrozumiałam. Jak już gdzieś wspomnialam przywiozłam sobie sadzonki od babci bo miałam ogromny sentyment do piwonii. Dlatego nie znam ich z nazwy tylko wiem, ze mam jasno różowa, różową i ciemna ona prawie bordowa wszystkie pełne i pachnące w poczatkowych latach tylko najjasniejsza mi nie kwitła bo sadzonka była najmniejsza. A ostatnio to tak jak pisalam są problemy z tym kwitnieniem.
No a ta pierwsza na zdjęciu i majowa to już od siostrzyczki w ubiegłym sezonie przywieziona. Ona też ma parcie na piwonie więc się wymieniamy, u niej pieknie kwitną praktycznie bez żadnej pielęgnacji.
Muszę kiedys w wolnej chwili poszperać i spróbować je zidentyfikowac.
Pozdrawiam Katarzyna
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Staram się jeszcze zidentyfikować twoją "duchesse de nemours" wg opisów jest to piwonia o typie kwiatu anemonowym, biała z żółtawym połyskiem w centrum i pachnąca.
Pozdrawiam Katarzyna
Awatar użytkownika
Gosia1704
200p
200p

Post »

Lady K, ta druga to może być peonia Duchess de Nemours - ona nie ma jeszcze w pełni wykształconych kwiatów, ale posiada wiele cech tej właśnie peonii.
Ta ostatnia peonia (zdjęcia z tamtego roku) po jakimś czasie wygląda tak:

Obrazek

Dla tej peonii mam następujące typy:
- Jeanne d'Arc
- Madame de Galhau
- Rhapsody.
Na pewno jest to stara peonia.
Ta twoja wiśniowa pachnąca to może być Krystyna.
Wspominałam już, że przesadziłam tę ostatnią peonię, i że nie kwitła. To nie do końca jest prawdą. Sadzonkę tej peonii dałam również koleżance - u niej też kwitła, ale uwierz mi, żaden z tegorocznych (1-szy rok po przesadzeniu) kwiatów nie przypominał pierwowzoru. Dobrze, że w tamtym roku przesadzałam tylko tę peonię i wiśniową, bo bym pomyślała, że się pomyliłam.
U koleżanki zakwitła tak: płatki zewnętrzne + żółty okółek, a u mnie: płatki zewnętrzne + bąbelek. To na prawdę nie były małe sadzonki - podzieliłam się z koleżanką po połowie.
Chciałam dodać, że normalnie ta peonia pachnie. Po przesadzeniu, żaden kwiatek nie miał zapachu :shock: .
Dlatego mówi się, że peonie nie lubią przesadzania. To, że zakwitły rok po przesadzeniu jest na prawdę sukcesem, zwłaszcza, że nie traktowałam ich żadnymi środkami ogrodniczo-specjalistycznymi (których z resztą nie znam).
Dawniej nawet mówiło się, że po przesadzeniu peonia może nie kwitnąć przez 2-3 lata.
Pozdrawiam.
;:3
Awatar użytkownika
misia53
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2011, o 00:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Peonia Ursa Major
Obrazek
Mój ogród - moje marzenie
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
misia53
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2011, o 00:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek

Piwonia Silly Sally
Mój ogród - moje marzenie
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Gosia1704
200p
200p

Post »

Dołączam się do Kasi.
Prze-pięk-ne pe-o-nie
:wit
Widzę, że nie tylko ja tęsknię już za nowym sezonem.
Muszę się przyznać dziewczyny, że nie tylko peonie mnie kręcą. ;:224

Od razu znalazłam w internecie stronę z peonią Ursa Major i widzę, że ona ma takie brązowe/wiśniowe pączki kwiatowe. Nie wiem jak to jest częste u peonii. Tak ciemne pączki kwiatowe ma ta moja wiśniowa nn. Żadna z peonii, które u mnie kwitły nie miała takich ciemnych pączków.
PS
W przyszłym roku obfotografuję każdy etap jej wzrostu - może to pomoże w jej rozpoznaniu.
;:3
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu mnie też nie tylko piwonie kręcą i to mój problem bo mam za dużo chciejstw, obkupilam się cebulowymi, najukochańsze dla mnie są hortensje, datury, fisia dostalam też na punkcie dalii i moglabym tak wymieniać dłużej może kiedyś utworzę wątek z moim ogrodem ale muszę miec więcej zdjęć i muszę go jeszcze trochę pozmieniać. A z tego co widzę to tu na forum są sami zakręceni i niemal każdy z forumowiczow posiada mnostwo gatunków roślin.
Ogród to taka przystań od nerwów i trosk życia codziennego, to przyjemnne hobby i nałóg w przeciwieństwie co do niektórych :D
Pozdrawiam Katarzyna
Awatar użytkownika
Andzia1967
200p
200p
Od: 1 kwie 2013, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chciałabym ze względów sentymentalnych zabrać tą piwonię z ogródka mojej zmarłej niedawno babci na swoją działeczkę. Musiałabym zrobić to wiosną, gdyż latem mieszkanie z ogródkiem nie będzie już do mnie należeć. Proszę napiszcie mi czy można wykopać cały krzak na wiosnę? I jak podzielić , a może w całości wsadzić na docelowe miejsce.

Obrazek
Awatar użytkownika
Gosia1704
200p
200p

Post »

Wszystko zleży od tego jak duży jest krzak. Najlepiej by było moim zdaniem zrobić to zaraz po mrozach z jak największą bryłą ziemi. Jeśli krzak jest bardzo duży to weź jego część (jak największą). Obkop starannie część, którą masz wziąć, przetnij ostrym szpadlem, zasyp rany popiołem. Zrób to ostrożnie by wyłamać jak najmniej pąków (to nie jest proste). Wsadź jak najszybciej do ziemi. Peonia to wytrzymała roślina, ale wątpię by szybko zakwitła - odchoruje to więc o nią dobrze zadbaj - posadź ją w dobrą ziemię, ale nie nawoź od razu.
Pozdrowienia
nerina
50p
50p
Od: 28 sty 2013, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chciała bym spytać , czy ktoś ma piwonię Itoch Hillary? Jaki ma kolor płatków, czy jednolicie różowy czy cieniowany?
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”