Ogórki i pomidory z siewu wprost na grunt czy z rozsady?
Jeśli chodzi o środki chemiczne zwalczające choroby to osobiście polecam:
Amistar - o działaniu systemicznym i wgłębnym, karencja 3 dni. Zwalcza zarazę ziemniaka.
Infinito - środek o działaniu systemicznym i wgłębnym, którym z powodzeniem można walczyć z zarazą ziemniaka, która występuje na pomidorze nawet podczas chłodnego mokrego lata. Dodatkowo zwalcza między innymi na mączniaka rzekomego na ogórku. Karencja na ogórku 3 dni, na pomidor nie jest rejestrowany tylko na ziemniaka - zatem karencja z ziemniaka - 7dni. Prowadzone badania bardzo dobrze go oceniły na pomidorze. Można poczytać w literaturze.
Acrobat - działa wgłębnie i kontaktowo. Karencja na ogórek 3 dni, pomidor 7 dni. Zwalcza zarazę ziemniaka na pomidorze jak i mączniaka rzekomego.
Curzate Cu - o działaniu wgłębnym i układowym. Zwalcza na pomidorze :zarazę ziemniaka, bakteryjną kanciastość, alternariozę i szarą pleśń. Na ogórku zwalcza: mącznika rzekomego i bakteryjną kanciastość. Karencja na pomidora i ogórka po 7 dni.
Gwarant - o działaniu kontaktowym zwalcza na pomidorze zarazę ziemniaka i alternariozę, a na ogórku mączniaka rzekomego. karencja na ogórku i pomidorze po 3 dni.
Signum 33 - to bardzo dobry środek o działaniu systemicznym do zwalczania zarazy ziemniaka na pomidorze, szarej pleśni i alternariozy. Karencja 3 dni.
Opisane środki działają na więcej warzyw ale odniosłem się do pomidora i ogórka.
Przy założeniu, że sadzisz rozsadę do gruntu na początku czerwca (temperatura nocą powinna już osiągać ok 10 stopni) to pierwszy zabieg na pomidorze i ogórku bym zrobił kilka dni po posadzeniu środkiem Amistar. Następnie po dziesięciu dniach bym zrobił środkiem Acrobat. Później po 10 dniach środkiem Infinito, a następnie po 10 dniach Curzate Cu. Po 10 dniach tylko na pomidora bym dał Signum 33, a na ogórka Miedzian lub Kocide. O tych dwóch środkach już nie przynudzałem
Koniecznie należy przestrzegać karencji. Ja zawsze sobie dodaje dla pewności z 1-2 dni

Dwa razy obejdziesz takim zestawem i powinno być ok. Dodam, że wszystkie środki testowałem.
PODSTAWA CZYTAĆ ETYKIETY
Ja jak zrywam pomidory raz na tydzień to pryskam :] albo wieczorem albo następnego dnia. Zbieram do żółtych by po oprysku minęło odpowiednio dużo dni, a ogórki do małych i jak znalazł na korniszony itd. hehe xD Jak noce są ciepłe to właśnie ogórki szybko rosną. Zdecydowanie szybciej od pomidorów.
Zasady używania środków chemicznych znasz? czy napisać co najważniejsze.
Ze szkodników to jeśli już się coś pojawi na polu to mszyca (pomidor, ogórek) i może przędziorek (przeważnie na ogórku) Je się zwalcza jak się pojawią nie ma co się truć na zapas. Na szkodniki wystarczą Ci 2 środki na mszyce i 2 na przędziorka.
Jedna osoba na forum ma chyba...

do mnie awersję jak coś piszę bo niby wszystko już każdy wie (z czym się nie zgadzam) to jak masz pytania odpiszę Ci na prywatnej wiadomości, ale to za jakiś czas bo jeszcze nie mogę ich wysyłać :]
W temacie pokrzyw nie pomogę.