Tulipany cz.2
Re: Tulipany cz.2
Takie mam teraz pytanie,bo jak mam miałem tulipany na wiosnę,to białe liliokształtne miały fioletowe paski na liściach.
To to jest jakaś choroba czy to naturalne?
To to jest jakaś choroba czy to naturalne?
- asta6265
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tulap
Charakterystyczny ciemnoczerwony lub fioletowy wyraźny wzór na szerokim liściu mają tulipany Greiga.
Charakterystyczny ciemnoczerwony lub fioletowy wyraźny wzór na szerokim liściu mają tulipany Greiga.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
aaa!To dzięki
Ale śliczne takie paski ![yes ;:108](./images/smiles/yes.gif)
![yes ;:108](./images/smiles/yes.gif)
![yes ;:108](./images/smiles/yes.gif)
-
- 200p
- Od: 12 lut 2013, o 08:13
Moje kupione w Bied...po prostu spróchniały ,a stare przeniesione z poprzedniej działki(mają z 40 lat) sa w doskonałym stanie.Te cebulki w hipermarkietach to jednorazówki.Wykwitnie i ..ginie
,następne trzeba kupić i tak interes się kręci.Kogo stać finansowo to kupuje nowe ,mnie nie i szukam po znajomych starych ,sprawdzonych tulipanów żeby co roku kwitły i rozmnażały się.
![cryy ;:145](./images/smiles/crybaby.gif)
Kwiat zyje,kocha i przemawia cudownym językiem.
(Peter Rosegger )
Z pozdrowieniami BARBARA
(Peter Rosegger )
Z pozdrowieniami BARBARA
- byna
- 500p
- Od: 18 maja 2009, o 19:18
Chciałam zapytać o nazwę tulipanów, o których już czytałam tu na forum. Niestety wątek się zgubił a pamięć zawodzi. Do rzeczy: tulipany są biało-różowe ( lub różowe, nie pamiętam dobrze) a później kolor różowy wybarwia się bardziej i przechodzi w ciemny róż (prawie fiolet). Chciałabym poszukać po sklepach i ewentualnie kupić takie przebarwiające się tulipanki.
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam tulipan wielokwiatowy Modern Style, który zaczyna kwitnąć różowym brzegiem, a kończy na fioletowo, opisy od strony 40, 42 tego wątku.
Pozdrawiam Eugenia
Poszukuję nazwy jasnożółtej odmiany tulipanów, mogą być pojedyncze lub pełn; niestety zdjęcia producentów są często przekłamane;)
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Byna może Mata Hari?
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Wszystkie tulipany wykopałam zaraz ja zaczęły żółknąć liście i tak jak pisał robertP2, sporo było zgniłych, ale dwa tulipany trzymałam w ziemi dosyć długo. Bardzo chciałam z nich otrzymać nasiona. I oczywiście mam nasiona a z nimi też problem, bo nie wiem co dalej zrobić, wysiać teraz czy na wiosnę. Może ktoś siał nasiona tulipanów i mi pomoże.
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Ja taż pozostawiłam parę tulipanów na nasiona i je zebrałam ale zapomniałam je wziąć do domu. Ostatnio po ulewach dostała się do pojemniczka woda i wszystkie je namoczyło. Pięknie napęczniały. Obecnie przesypałam je na wilgotny ręcznik papierowy i czekam aż wypuszczą listki i będę pikować do doniczki a potem utrzymywać je jak doniczkowe aż do wiosny.
Ale mnie coś świta w głowie, że gdzieś czytałam że nasiona też trzeba jakiś czas chłodzić, (podobno najlepiej w lodówce na dole w pojemniku).
Jolek, a tobie jak to wszystko teraz wykiełkuje i w piwnicy będzie nawet powoli, ale rosło, to wiosną zgłupieje. Tulipany to takie rośliny które potrzebują okresu chłodu i odpoczynku. Teraz to i ja zgłupiałam i nie mam pojęcia co zrobić, a bardzo mi na tym zależy bo odmiana piękna.
Jolek, a tobie jak to wszystko teraz wykiełkuje i w piwnicy będzie nawet powoli, ale rosło, to wiosną zgłupieje. Tulipany to takie rośliny które potrzebują okresu chłodu i odpoczynku. Teraz to i ja zgłupiałam i nie mam pojęcia co zrobić, a bardzo mi na tym zależy bo odmiana piękna.
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Halinka robię ,,co ma być to będzie"
niech sobie przez zimę nabierają ,,ciałka". Jeśli wypuszczą listki to się będę cieszyć bo nie wiem jak długo były zalane ![Rolling Eyes :roll:](./images/smiles/icon_rolleyes.gif)
![Laughing :lol:](./images/smiles/icon_lol.gif)
![Rolling Eyes :roll:](./images/smiles/icon_rolleyes.gif)
Fajnie, ale ja w dalszym ciągu nie wiem co mam zrobić. Moje są suche i chyba ich włożę do lodówki.
- byna
- 500p
- Od: 18 maja 2009, o 19:18
Ebabka, Yvona, dziękuję za podpowiedź. Matę Hari juz kupiłam w Biedr.. a Modern Style muszę jeszcze poszukać w ogrodniczych. Posadzę i będę na wiosnę obserwować czy i jak się przebarwiają.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
Lilie z nasion kwitną w drugim roku. Na tulipany trzeba chwilę poczekać Tak 4, 5 lat a nawet 6.No ale ogrodnictwo jest dla cierpliwych.