Hortensje w moim ogrodzie cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hortensje w moim ogrodzie cz. 2

Post »

:wit
Małgosiu hortensje i w białej i różowej fazie są piękne :tan
W tym roku dorobiłam się kolejnych 3 bukietówek
Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2012, o 09:53

Post »

Ewuniu ;:168 moje bukietowe zrobiły się zupełnie brązowe - widok niespecjalny . Natomiast ogrodowe cały czas trzymają kolorki takie jak na zdjęciach powyżej . Są kapryśne ale długo zdobią ogród....
Belfedor
200p
200p
Od: 10 maja 2013, o 14:12

Post »

;:202 Nie wierze w to co widze... Zaczarowany ogród! Marze, żeby kiedyś też mieć taki :| . Co to za odmiana datury, jeśli mogę zapytać?
Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Belfedorze w moim ogrodzie. Dziękuję za miłe słowa . Niestety nie mam pojęcia jak nazywają się moje daturki. Kupowałam jako pomarańczową i różową. Faktycznie mają bardzo mocne kolorki i zapach. Kocham datury za to ,że tworzą w ogrodzie bajkowy klimat tzn anielskie kwiaty i cudny zapach jaki wieczorem roznosi się po ogrodzie. Poza tym rewelacyjnie komponują się z hortensjami. W tym sezonie zaczynam z nimi od nowa , ponieważ wcześniej wyhodowane ogromne drzewa daturowe pokonał przymrozek w paździeniku 2013r.
Datury mam już ścięte i przygotowane do zimy . Badylki stoją w wodzie - zrobię sadzonki . Ukorzeniam również sporo badylków białej i żółtej . Mam nadzieję ,że uda się ..... ;:108
Awatar użytkownika
Mariolcia1962
1000p
1000p
Od: 25 wrz 2013, o 18:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Małgosiu gdzie się podziałaś ? Czyżbyś zaczęła już okrywać swoje Hortensje?
Czy w piwnicy przetrwa mi w doniczce ogrodowa ?Bo to moja pierwsza ,tak pieknie kwitła ,że boję się ,że mi zmarznie w ogrodzie :wit
Mój ogród na wsi
Pozdrawiam Mariola
Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolu jestem,jestem... tylko tak po cichutku. Przy hortensjach jeszcze nic nie robiłam ,ponieważ część z nich ma jeszcze liście . Poza tym ...kurcze...kiepsko u mnie z czasem. Po powrocie z pracy i ogarnięciu domu już jest ciemno. Czekam na sobotę i jeżeli pogoda nie popsuje mi planów zacznę działać.
Hortensję ogrodową spokojnie możesz przetrzymać w piwnicy /ale zimnej i z dostępem do światła/. Od czasu do czasu troszeczkę ją podlej. Obserwuj , bo w takich warunkach lubią zaatakować mszyce .
Awatar użytkownika
magduska81
500p
500p
Od: 11 wrz 2012, o 22:16

Post »

Witam, śliczne masz hortensje i może wiesz jak pomóc, co skutecznego możesz polecić na ziemiórki bo one najbardziej atakują moje hortensje, szczególnie młode zimowane sadzoneczki, zawsze sobie na jesieni szykuję kilka sadzonek z moich ogrodówek, gdy sadzonki się już ukorzenią, rosną to przychodzi luty i jedna po drugiej padają, najpierw liście wiedną a potem całość zamiera no i w ziemnej części pędów grasują małe robaczki,oraz latają muszki. Żółte lepy nie działają a opryskiwać nie próbowałam. Jak zimowanie u Ciebie znoszą rośliny,może u mnie za ciepło???Już sama nie wiem co robić bo tym sezonie mam kilka nowości właśnie się korzenią i aż się boje zimowania..
Przez mo­j ogród prze­wineło się wiele osób... po każdym zos­tała ja­kaś pa­miątka. Naj­droższe są te, które po­zos­tały w sercu.
Sprzedam/wymienię:Byliny Krzewy Kwiaty rustykalne
Moje małe co nieco
Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu , nigdy nie miałam takich problemów z zimowaniem sadzonek hortensji . Pierwszy raz od Ciebie słyszę o ziemiórkach. Ja osobiście w przypadku plagi tych muszek spryskałabym i podlała sadzonki roztworem z DECISU . Oczywiście należy uważać żeby mieszanka nie była za silna i nie sparzyła młodych roślinek.
Awatar użytkownika
magduska81
500p
500p
Od: 11 wrz 2012, o 22:16

Post »

Ok dzięki, u mnie plaga tego była i tak myślę że od pelargonii. Poszukam jeszcze na hortensjowym. Pozdrawiam
Przez mo­j ogród prze­wineło się wiele osób... po każdym zos­tała ja­kaś pa­miątka. Naj­droższe są te, które po­zos­tały w sercu.
Sprzedam/wymienię:Byliny Krzewy Kwiaty rustykalne
Moje małe co nieco
Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uff... Zakończyłam pierwszy etap prac związany z przygotowaniem hortensji na zimę . Poszło nawet szybko i sprawnie. Rośliny zgubiły już liście po przymrozkach , więc moja praca polegała jedynie na związaniu krzaczków . W tym roku raczej nie będę hortensji opatulać stroiszem świerkowym /nie zapowiadają srogiej zimy/, założę im tylko odpowiednie czapeczki. Chyba robię się coraz bardziej leniwa... :oops:
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Małgosiu to nie kwestia lenistwa, ale zmiany klimatu :wink: Pamiętasz jak wiosną wspominałam o krzaczysku hortensji rosnącej między blokami, której nikt totalnie nie przycinał, nie wspominając o jakimś okrywaniu. Tak więc ta piękność zakwitła ogromną ilością kwiatów koloru niebiesko różowego :shock: z daleka było ją widać i teraz nasuwa się pytanie..czy między blokami mróz jakiś lżejszy, czy faktycznie hortensja przystosowała się do klimatu i braku zabezpieczenia na zimę?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz rację Sabinko , mam wrażenie ,że za silne ocieplenie po prostu szkodzi hortensjom. Na razie więc pozostawię je przytulone sznurkiem ,potem kiedy nadejdą większe mrozy pozakładam im ubranka z worków. Najważniejsze jest ,żeby zadbać o nie podczas majowych przymrozków . Zauważyłam też podczas wiązania hortensji ,że w zależności od odmiany - różny jest stopień zdrewnienia gałązek . BOOQET ROSE I MASJA ma najlepiej zdrewniałe pędy i faktem jest ,że obydwie są prawie niezawodne w kwitnieniu ... ;:108
Może masz zdjęcie tej "między blokowej" piękności ?
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

niestety zdjęć nie robiłam..już nawet kilka razy planowałam wypady z aparatem, ale niestety moja "pstrykawka" jest trochę przydużawa, a hortensja na wysokości pierwszych balkoników i okien..centralnie przed czyimś mieszkaniem..Tak więc mieszkańcy bloków plus przechodnie dziwnie patrzą na kogoś obfotografującego okolice..przerabiałam to z lilakami na wiosnę ;:173 ..Chyba ludzie w tych czasach myślą tylko o tym, że ktoś chce ich okraść, albo włamać się przez okno, albo sama nie wiem.. Pewnym jest, że to odmiana bardzo popularna, spotykana praktycznie w co drugim ogrodzie..Nic z tych fikuśnych nowości
Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To fakt , tutaj mówimy o pstrykaniu w miejscu publicznym pod balkonami obcych ludzi. Mogą mieć z wiadomych względów obawy . Ale ja sama robiąc fotki w swoim ogrodzie czuję dziwne spojrzenia moich sąsiadów . Dlatego marzę też żeby w ogrodzie wreszcie zrobił się gęściejszy busz , dający więcej intymności..
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Ale wiesz, generalnie w swoim ogrodzie możesz robić co chcesz :D a pstrykanie fotek nie jest jakoś specjalnie uciążliwe :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”