Nowapasja- Masz rację, szkoda, że pojedynczy kwiat irysa kwitnie krótko. Na szczęście kwiatów jest dużo i dzięki temu, kwitnienia są długie.
Kto nie ryzykuje, ten nie ma

Nie boję się złodziei na działce. Mam działkę w bardzo spokojnej okolicy... w sumie to jest to cała ulica, która należy( a raczej działki należą) do jednej rodziny. Jedynie my i jedni nasi sąsiedzi jesteśmy "spoza rodziny".
Bardziej się obawiałam szkód wyrządzanych przez dzikie zwierzęta - przede wszystkim: sarny i dziki.
Od kiedy jest ogrodzenie, to zagrożenie zostało zniwelowane.
Renata1962- oj, do cudnej kolekcji irysków, to brakuje mi conajmniej ... dziesiąt odmian.
Ale staram się co roku zdobywać perełki z mojej listy chciejstw irysowej.
Lunar Lily White - należy do moich ulubieńców. Odratowałam tą odmianę z dwóch, naszczepionych listków.
Iwek- dziękuję w imieniu buraczków. Może na następny tydzień będzie już barszczyk z botwinką. Bo znów po burzy niedzielnej urosły te buraczki.
Iryski są w pełni kwitnienia
Halinkab- dziękuję ;)
Ja też teraz się zachwycam widokami i zapachami. Cudowny czas później wiosny i wczesnego lata, przyroda szaleje z rozwojem liści i kwiatów.
Gekoon- fajne skojarzenia z iryskami.
Pszczoły uwielbiam, o dziwo, gdy człowiek stoi sobie z pyłkiem między kłosami kwitnących irysów, to pszczoły chcą na nim siadać.
W ogóle nie żądlą.
Edyta 74- ja trzymam episcie albo w mnożarkach. Albo w doniczkach - w kuchni.Tam jest wyższa wilgotność powietrza i lepiej znoszą parapet.
Mam tylko dwie episcie, tyle wystarczy.
W tym roku zaczynam odbudowywać kolekcję storczyków, tzn. masdevallii i katlejek i dla nich trzeba mieć wolne miejsce na parapecie na zimę.
Życzę pomidorków z własnej uprawy ;)
Iryski sobie kwitną...myślę, że za około 10 dni będzie koniec ich kwitnień. Ale nie ma co się martwić, bo już mnóstwo pędów kwiatowych jest na... liliowcach
Skrętniki już na działce...zaraz po przywiezieniu...
Tak kończy każdy fiołkomaniak... ponad 60 fiołków na 120cm parapetu "upchane"
Jeden debiut fiołkowy -
Rob's Lose Noodle
I jeden debiut hojowy -
h. Rebecca
H. Sunrise w kwiatach...otworzone 6 baldachimków, wyprodukowane około 20 kolejnych
I może irysek jeden...
Code Red