Dalie wymagania,problemy - cz.4
- Smerfy
- 100p
- Od: 18 kwie 2020, o 14:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dalie wymagania,problemy - cz.4
Właśnie sąsiadka dała mi z 10 karp dużych dalii. Do tej pory miałam miniaturowe wersje. Muszę im znaleźć jakiś teren i przygotować. Co robić - długo wyczekiwana wiosna to i prac coraz więcej na zewnątrz.

- alicjad31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Mnie została do posadzenia tylko jedna dalia . W ubiegłym roku straciłam wszystkie
Pozdrawiam Alicja
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Większość karp dalii, które pzechowywałam w nieogrzewanym starym domu na wsi, chyba zmarzło tuddzież zgniło. Karpy wykopałam jak zwykle póżną jesienią, oczyściłam, lekko podsuszyłam i umieściłam w skrzynkach, potem przesypałam suchym piachem. Gdy zbliżał się mróz, dodatkowo okryłam agrowłókniną i grubym kocem. Do tej pory ta metoda zawsze się spradzała. Tej zimy albo nie podołały niskim temperaturom (było kilka nocy z -20), albo zaszkodziła im wilgoć towarzysząca silnym mrozom. Gdy na wiosnę odkryłam skrzynki, wszystko, co wystawało lekko ponad piasek było nadgnite, bulwy, które tkwiły glęboko w piasku, przezimowały bez szwanku, no ale i tak musiałam większość wyrzucić, bo miały uszkodzone korony. Z dwudziestu odmian uratowałam może cztery albo pięć. Dobrze, że zamówiłam u Floriana nowe odmiany, bo inaczej byłoby u mnie pusto w tym roku.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Mnie w pomieszczeniu z grzejnikiem od lat dobrze się przechowywały .
Straty miałam już latatem po deszczach zgniły w ziemi .
Straty miałam już latatem po deszczach zgniły w ziemi .
Pozdrawiam Alicja
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie jednego roku też karpy zgniły mimo okrycia, które było chyba właśnie winowajcą gnicia. Wtedy były też przysypane trocinami. Teraz drugi rok z rzędu po wykopaniu (wykopywać, gdy jest sucho) osuszam karpy układając na stole w stodole. Kiedy już przeschną dobrze wędrują w ażurowe skrzynki i do piwnicy. W piwnicy tak stoją w tych skrzynkach, gdy były te duże mrozy okryłem włóknina. W piwnicy mam zimno, przy mrozach jakie były w tym roku były tam 2 stopnie, na stropie wychodził szron. Z całej taczki karp do wyrzucenia były może 4 małe.
Zdjecie przed czyszczeniem i dzieleniem kilka dni temu.

Zdjecie przed czyszczeniem i dzieleniem kilka dni temu.

- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Sadzicie już powoli? U mnie za wszelką cenę chcą rosnąć. Po raz kolejny je obrywam a one odbijają..
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Ja sadzę. Zimnych Ogrodników podobno ma nie być.
- Foxowa
Może dlatego że jest cały czas CiepłoZimnych Szaleńców ;)
Ale to w takim razie też jutro wkopię moje bo nie znoszę jak mi się kwiaty tak męczą i chcą rosnąć a nie mogą.
Ale to w takim razie też jutro wkopię moje bo nie znoszę jak mi się kwiaty tak męczą i chcą rosnąć a nie mogą.
Ja wszystkie karpy wsadziłam już w środę a dziś do gruntu poszły te z siewu - w pogodzie długoterminowej nie zapowiadają u mnie przymrozków - więc zaryzykowałam (mam cichą nadzieję, że będzie dobrze).
U mnie połowa od tygodnia w gruncie. Teraz się boję czy te mokra i zimna ich nie wykończą. 

Moje już wsadzone, ładnie tworzą korzenie. Dalie wsadzone do ziemi najpierw tworzą system korzeniowy. Zanim wypuszczą pierwsze listki minie jakieś dwa tygodnie. Teraz można już bez obaw sadzić.
-
- 200p
- Od: 30 sty 2019, o 09:03
Moje wsadzone dwa tygodnie temu, były przymrozki, ale sucho w miarę.W tym tygodniu się okaże czy coś wyjdzie czy 150 krzaków zgnije 

- Foxowa
To i ja dołączyłam do grona wysadzonych dalii. Mam nadzieję że nic im nie zaszkodzi, już ich szkoda było w domu.
Dzień dobry. Mam dosyć marną glebę, raczej lekką niż gliniastą. Bardzo chciałabym, aby karpy dalii pięknie mi zakwitły. Czytałam o tym wiele i wyczytałam, że do dołka trzeba dodać zrębki z rogów i kopyt, a na to kompost. Czy z tym zrębkami to jest prawda i czy nie zaszkodzę swoim roślinom? Do tej pory siałam dalie z nasion, ale zachwyciły mnie te piękne duże pełne kwiaty. Też bym takie chciała. Będę bardzo wdzięczna za wszelkie odpowiedzi.
Agnieszka
Agnieszka
Agnieszka - pozdrawiam
- Smerfy
- 100p
- Od: 18 kwie 2020, o 14:13
Ja mam glebę piaszczystą. Wsypałam do dołka ziemię ogrodową i rosną pięknie ( tylko ich późniejsze przechowywanie nie wychodzi mi już tak dobrze ).
Ale moja mama miała glebę gliniastą i to bardzo. Namęczyła się strasznie bo musiała całe podwórko przekopać żeby móc później cokolwiek sadzić ( pamiętam za dziecka gdy mama od rana do wieczora wykopywała te sterty gliny a tata to wywoził i przywoził inną ziemię ) .
Ale o jakichś zrębkach kopyt i rogów pierwsze słyszę

Ale moja mama miała glebę gliniastą i to bardzo. Namęczyła się strasznie bo musiała całe podwórko przekopać żeby móc później cokolwiek sadzić ( pamiętam za dziecka gdy mama od rana do wieczora wykopywała te sterty gliny a tata to wywoził i przywoził inną ziemię ) .
Ale o jakichś zrębkach kopyt i rogów pierwsze słyszę