Witaj Alu
Ależ śliczna kokoryczka, moje połamane pod ciężkim śniegiem kwietniowym... Sporo strat spowodowały przymrozki i śnieżyce "nie o czasie"... Teraz wzięłam się za porządkowanie podwórka za domem i chyba nigdy nie skończę
Ewelina nie mam dużo tulipanów,bo dawno już nic nowego nie dokupywałam a starych dużo poszło w liście. Kwitną tylko ładnie w pierwszym roku po posadzeniu.A ,że nie są wykopywane to tak jest. Za to,że jest już cieplej i po deszczach robi się na rabatach kolorowo i zielono.
Mariolu czytałam co Cie spotkało.Przykre. Wiosna opóźniona ale nadrobisz zaległości. Ja też uzupełniam wolne miejsca po stratach.
Zapraszam na dzisiejsze fotki.
Lewizja liścieniowa.Zaskoczyła mnie w tym roku. Nie tylko ładnie przezimowała ale obficie zakwitła.
Primula Franceska co roku ładnie kwitnie.
Szachownica Camczacka
Pierwsze storczyki ogrodowe zakwitły.
Sunny
Pospolity calceus
Trillum grandiflorum zmienia kolor w miarę przekwitania kwiat.
Witaj . Cudne iryski , urzekły mnie ostatnio te rośliny . Pozostałe Twoje kwiatki równie ładne . Bożykwiat ma bardzo ciekawy kwiat . Jestem ciekawa czemu zawdzięcza swoją nazwę. U mnie świeci piękne słońce i wszystko rośnie w oczach . Tulipany przekwitają ale zaraz zaczną inne rośliny , ciągle coś się w ogrodzie dzieje. Pozdrawiam i słoneczka życzę .
Alu zachwycam się Twoim białym bozykwiatem, ma różowy ale biały śliczniutki, będę na niego polowała.
A Lewizja to pobiła chyba wszystkie kwitnące lewizje, u mnie coś nie chcą przezimować.
Storczykami to chyba się zarażę jak grypskiem chyba też będę na nie polowała...jakie one mają wymagania
Smagliczka piękna.
Kolekcja kwitnących iryskow spora
I te storczyki.
Ładnie się one rozrastaja ?
Lewizja faktycznie cudna. Ja miałam ja tylko raz.I padala .
Ewelina nie mam dużo irysów,ale będę kiedyś mieć ich więcej. Pumilla mi się podobają ,bo niskie i nie pokładają się.A odnośnie nazwy Boży kwiat to nie pomogę,bo nigdy się nie zastanawiałam. Za słoneczko dziękuję,bo właśnie świeci.
Krysiu lewizje muszą mieć w zimie sucho. Ta miała daszek i odwdzięczyła się,bo inne już tak nie kwitną. Storczyki mają swoje wymagania.Stanowisko cieniste,podłoże zdrenowane.Ja przed posadzeniem mieszałam kompost z piaskiem .Ściółkowałam korą. Wymagają też nawożenia.
Mariolu dziś przecudnie i wszystko ruszyło.
Gieniu u mnie trzech nie widać.Inne miały więcej pędów a w tym roku mniej ich jest.Nie wszystkie zakwitną. Chyba im nie zima zaszkodziła tylko ta dziwna wiosna. Zobaczymy ja inne np Reginy.
Aniu obuwik królewski różowy mam 4 lata . Było jedno kłącze i nadal jest jedno.A białemu przybyło jedno.Inne miały 10kłączy a teraz 2-3.Więc szału nie ma.
Alu widać, że roślinki dobrze czują się u Ciebie. Nie ma co się temu jednak dziwić, skoro tyle serca wkładasz w ich pielęgnację.
Ech rzebym to ja miała pamięc, by móc wszystko spamiętać. Co bliże sercu, to daję radę. A z tym co po prostu ładne, to bywa różnie.
Kochana a czy planujecie nowego czworonoga? Mam nadzieję, że nie jestem mało taktowna...
Alu, Twoje irysy chwaliłam tyle razy że chyba nie będę się powtarzać... No piękne są
Zauważyłam że masz Lewizje w cudnych kolorach
Ja kupiłam jedną jasną na próbę, jeśli się sprawdzi na balkonie w upały to za rok postaram się o więcej
U Ciebie rosną w gruncie jak dobrze widzę.
Aneczko nie wszystkie rośliny mi przezimowały a wiosna też im nie sprzyjała. Coś przymroziło i już kwiatów nie będzie. Dobrze,że mam dużo roślin ,to pokazywać będzie co. Dziś też otrzymałam parę roślin zamówionych w lutym ze szkółki. Doniczki duże, dużo ziemi a w niej po jednej rozecie kwiatów.
Ja już nie chce żadnego stworzenia w domu. Znów pokochać i się zżyć . Jestem coraz starsza a pies to duży obowiązek. Mężowi się marzy i już obmyśla jaki piesek by mi zastąpił Amikę.
Aga iryski mam wszystkie nn,ale się ciesze ,że są i kwitną. Myślę ,że lewizja się sprawdzi , bo lubi sucho. Najwyżej nie będziesz jej zalewać. A na zimę je okryjesz.
Alu u Ciebie zielony busz! Piękne masz iryski. Alu powiedz proszę, czy lilak może nie kwitnąć co roku?? Mam 3-letniego, w tamtym roku trochę kwitł, ale w tym roku nie ma kwiatów. Czy są lata kiedy odpoczywa i nie kwitnie?
Alu masz tych rarytasików troszkę, o storczykach myślę coraz intensywniej tym bardziej, że wiem gdzie co ma rosnąć a przygotowanie podłoża po nie nie będzie chyba problemem. Muszę poszperać gdzie mają i sprzedają.