Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 14

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 14

Post »

Chryzantemy u Ciebie Lucynko ;:167
zapowiadają się świetnie,mogłyby wcześniej nieco pokazać swoje oblicza... ;:131
Widać,że przymrozku nie miałaś bo jeszcze jednoroczne widać no i malinki dorodne,u mnie już ścięte i spalone.Ta niby chryzantema to będzie jakiś złocień. ;:108
I ja dzisiaj dotarłam na działkę ,było słonecznie i ciepło. Dzień miło spędzony...fotopstryków
teź przybyło...
Miłego weekendu! ;:196
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Lucynko
Chryzantemy, ciemierniki czy krokusy cudeńka. ;:215
Powojnik śliczny u mnie ville de lyon, JP Ii i dr ruppel teź ponownie zakwitły.
Piszesz, że róże produkują Ci pączki. U mnie jest to samo.
Chyba im ten klimat pasuje bo ostatnio jest ciepło.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Witajcie!
Niedziela powolutku upływa pod znakiem lenistwa. Słoneczko dopiero w godzinach popołudniowych pokazało swoje złociste oblicze, na dworze cieplutko i oby tak wytrzymało do pierwszego listopada.
Nie wiem, czy to zasługa słoneczka, czy mój grudnik oszalał, ale dzisiaj tak wygląda:

Obrazek

Obrazek

Maryniu - moje chryzantemy zawsze zdążyły zakwitnąć przed pierwszym listopada, w tym roku mocno się spóźniają. ;:222 Naścinałam pąków do wazonu i tutaj, w ciepłym mieszkaniu, rozwijają kwiatki. ;:303 Przynajmniej w domku weselej dzięki nim. ;:333
Jeżeli to jest złocień, to dla mnie jest niepojęte, że zakwita dopiero jesienią. ;:204 Próbowałam podpytać wujka Google, ale nie udało mi się uzyskać podpowiedzi. ;:223
Najbliższe dni spędzę z dala od działki, a ponieważ pogoda ma się jeszcze jakiś czas nie zepsuć całkowicie, to i działka dostanie swoją porcję uwagi. ;:303
Pozdrawiam cieplutko. ;:196

Obrazek

Obrazek

Ewuniu - wszystko, co jeszcze kwitnie to wielka radość dla oczu. :tan Zwykle koniec października na mojej działce oznaczał koniec sezonu i puste rabaty. ;:108
Ten powojnik, który u mnie kwitnie, nie powtarza ;:185 , on zawsze zaczyna pod koniec sierpnia i kwitnie do zimy. ;:303
Różom rzeczywiście niewiele do szczęścia potrzeba, wystarcza im więcej słoneczka i już są szczęśliwe. :tan

Obrazek

Obrazek

Długi weekend trwa, niech będzie słoneczny i cieplutki. ;:3 ;:3 ;:3
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Lucynko, faktycznie liści pod nogami ciągle przybywa, ale jeszcze mnóstwo kwiatuszków kwitnie :tan .
Śliczny ciemiernik, powojnik niezmordowanie produkuje kwiatki, krokusy jednak zakwitły i nerina jeszcze się rozwinie :heja .
Pierwiosnki rozkwitają wiosennie i smagliczka ciągle rozsiewa miodowy zapach ;:138 i śliczne chryzantemki rozwijają pąki ;:333 . Czy ta czerwona jest taka w naturze?
Mój grudnik też właśnie rozkwita ;:oj , chyba babcie miały rację, że one wyczuwają mrozek i wtedy produkują pączki!
Twój złocień, to złocień arktyczny i jak najbardziej kwitnie o czasie ;:215 .
Dla dobra Misi, lepsza byłaby jesienna szaruga, żeby pańcia siedziała w mieszkanku z kotą na kolanach :D , jednak życzę Ci jeszcze długo pięknej pogody dla przyjemnych spacerów ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Lucynko, a kilka dni temu "narzekałaś", że złocień arktyczny Ci jeszcze nie kwitnie. A tu proszę, kwitnie, kwitnie, zdążył Cię ucieszyć kwiatami.
Może Ci podeślę wcześniejsze chryzantemki? Mam taką już sierpniową. :D
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Wiedziałam,że Martusia pomoże rozwikłać zagadkę i nazwie ją po imieniu. :lol: Złocieni kwitnących jesienią jest sporo. ;:108 Grudniki zakwitną w tym roku w listopadzie!Słoneczko za oknem je dogrzewa więc się i one śpieszą.No ale kwitnących pierwiosnków u mnie jeszcze nie widziałam. ;:oj
Serdeczności ślę Lucynko! ;:196 ;:97

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Niesamowite masz kwitnienia o tej porze; prześliczne tylko pogratulować ;:138 To wielka radość i przedłużenie sezonu zwłaszcza że piękna pogoda trwa. U ciebie jesień spotyka sie już z wiosna bo pierwiosnki sie pośpieszyły czy to odmiana jesienna?
Fajny kolor tego grudnika; u mnie biały (w tamtym sezonie zróżowiał) też wytwarza pąki i ciekawa jestem jakiego koloru będą tym razem.
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Wybaczcie, proszę, moją nieobecność. Zajrzałam i widzę kilka sympatycznych postów, za które z całego serca dziękuję Martusi, Beatce, Maryni oraz Iguni. ;:167 ;:196
Mam trochę kłopotów, z którymi muszę się najpierw uporać, by spokojnie pisać na FO.
Mam nadzieję, że szybko to nastąpi, wszystko jest bowiem na dobrej drodze.
Tymczasem pozdrawiam Was serdecznie i zdrówka życząc, buziaki zostawiam. ;:196 ;:196 ;:196 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Trzymam mocno kciuki ;:215 aby wszystko ułożyło sie dobrze!! i posyłam dobrą energię oraz serdeczności. ;:196 ;:167
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Lucynko, kolorów na działce masz jeszcze dużo i jest co pooglądać. Teraz każdy, nawet najmniejszy kwiatuszek daje wiele radości. Moja jedyna chryzantema posadzona w gruncie też się ociąga i nadal w pączkach. Nie mogę się doczekać, żeby zobaczyć jej kwiatki w pełnym rozkwicie ;:65
Oby kłopoty szybko minęły i wszystko ułożyło się po Twojej myśli ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko wszystkie kwiatuchy pooglądałam, ale ciemiernikiem szczególnie sie pozachwycam, cudnie kwitnie. ;:oj
Posyłam Wam dobre fluidy, niech problemy szybko się rozwiążą. ;:4
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Lucynko, oby problemy szybciutko Cię opuściły ;:167 tego Ci życzę z całego serca ;:168

Podziwiam Twojego grudnika - mój leniwiec już drugi rok odpoczywa ;:14 chyba chce zmienić miejscówkę (z komody na kompost) ;:306

Zdrówka Lucynko i dobrego weekendu ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Zdaje się, że nie dość jasno określiłam kłopoty, z jakimi walczyłam. Na szczęście nie dotyczyły mnie bezpośrednio, a pośrednio, ale to tak, jakbym sama znalazła się w oku cyklonu.
Sąsiadka działkowa, z którą najbardziej jestem zaprzyjaźniona, bardzo poważnie zachorowała i to już dawno, a utrzymywała to w tajemnicy. Od ponad pół roku nie pokazała się na działce, która zarosła zielskiem, a telefonów nie odbierała. Sytuacja dojrzała do tego, że ostatniego listopada ma już definitywnie stracić działkę bez żadnej rekompensaty, tym bardziej że przez chorobę zadłużyła się u zarządu. Druga sąsiadka w zarządzie zajmuje się księgowością i to ona powiedziała mi o sytuacji Eli. Postanowiliśmy z M zadziałać. Poszukaliśmy kupca, który nie tylko chce nabyć działkę, ale jest też gotów spłacić zadłużenie. Jednak tu powstał nowy problem, bo w żaden sposób nie mogliśmy skontaktować się z chorą, która - jak się dowiedzieliśmy skądinąd - jest w trakcie już trzeciej serii chemioterapii, którą bardzo źle znosi i więcej czasu spędza w szpitalu niż w domu, a mieszka sama. Synowie daleko i choć starają się jak mogą, to i tak niewiele mogą, biorąc pod uwagę upór matki w sprawie zmiany miejsca zamieszkania.
Niestety, pomimo wielu prób długo nie udawało się nam nawiązać z nią kontaktu, co dołowało mnie coraz bardziej.
Aktualnie sytuacja niewiele się poprawiła, jednak jest nadzieja na dobre zakończenie.
Jestem tą sprawą tak zmęczona, że na nic nie mam ochoty, a własną działkę zaniedbałam przed zimą. Na szczęście jeszcze ma być dosyć ciepło, zatem może zdążę się zmobilizować.

Martusiu - tyle miłych słów pod adresem moich kwiatuszków! Dziękuję. ;:167
Ta chryzantema, o którą pytasz, nie jest czysto czerwona, choć na zdjęciach taki kolor prezentuje.
U mnie jeszcze mrozu nie było, zatem grudnik musi mieć inny powód, dla kwitnienia.
Piękne dzięki za nazwanie złocienia ;:180 , nawet nie wiedziałam, co mam, a dostałam jego sadzonkę od Dorotki (korzo...)
Na razie pogoda nie dokucza, dzisiaj trochę mżyło, a jutro znowu ma wrócić słoneczko. Buziaki za dobre życzenia. ;:196

Obrazek
Nerine zakwitła.

Obrazek
A to jest ta prawie czerwona chryzantema.

Beatko - złocień zakwitł dość ładnie, nawet chryzantemy postanowiły się obudzić, choć już po pierwszym. A wczesną chryzantemę mam, tylko w tym roku i ona się spóźniła. Dziękuję i pozdrawiam wzajemnie. ;:167

Obrazek

Obrazek

Maryniu - nie wiedziałam, że w ogóle jakieś złocienie jesienią kwitną. Teraz dzięki Wam już wiem. Dzięki. ;:167
Moje pierwiosnki każdej jesieni rozwijają kwiatki. Wprawdzie po kilka tylko, ale dobre i to, gdy na rabatach coraz mniej koloru.
Serdeczności z całego serca odwzajemniam ;:167

Obrazek

Obrazekupload photos

Iguniu - u mnie nie było przymrozków, a pierwiosnki każdej jesieni u mnie pokazują kwiatki. Wiosną zakwitną większą ich ilością. ;:303
Kciuki sprawdzają się, dzięki serdeczne. ;:196

Obrazekupload pic

Obrazek

Dorotko350 - dzięki ciepłemu październikowi jeszcze spora ilość roślinek kwitnie, a dzięki dobrym serduszkom koleżanek zebrało mi się kilkanaście chryzantem, które teraz są najbardziej widoczne. ;:333
Kłopoty, zdaje się, dobiegają końca. Dziękuję pięknie. ;:167

Obrazek

Obrazek

Soniu - ten ciemiernik zadziwia mnie każdej jesieni. Dziwną porę na kwitnienie sobie wybrał, ale cieszy oczy. ;:215
Dziękuję ślicznie za fluidy, które wespół z kciukami i naszymi staraniami już zrobiły dobrą robotę. ;:180
Buziaki posyłam. ;:196

Obrazek

Obrazek

Halszko - dziękuję, Kochana. ;:167
Mam trzy grudniki, w tym jednego białego i zdaje się, że ten biały nie zakwitnie.
Zdrówka nigdy za dużo, zatem przytulam ;:168 i odwzajemniam ;:196

Obrazek

Obrazek

Kochane, do Was zajrzę jutro. Dzisiaj już mówię: Dobranoc ;:19 i życzę miłej, spokojnej niedzieli ;:cm

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Zawsze mnie zadziwia, jak takie egzotyczne rośliny, jak nerine, zakwitają u nas w najzimniejsze miesiące. Wielki szacunek za świetne jej prowadzenie. ;:180
Jak miło pocieszyć oczy chryzantemami. ;:oj
Przykro, że byłyście zżyte z dziłkową sąsiadką, a ona nie miała odwagi poprosić Was o pomoc. ;:174 Mam taka osobę w rodzinie i starczy upór na pewno się źle dla niej skończy, nie chce przyjąć żadnej pomocy, choć mieszka sama.
Pozdrawiam serdecznie. ;:168
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Lucynko, to kamień z serca, że problem nie dotyczy Ciebie bezpośrednio ;:168 , ale czasem łatwiej znieść własne problemy, niż ludzi z nami związanymi ;:108 .
Ciepła jesień pozwala nam cieszyć się kolorowymi kwiatuszkami i nawet Twoje chryzantemki pokazały co potrafią :tan . Piękne je masz ;:167 .Ciemiernik ciągle zachwyca, a nerina ;:oj .
Złocienie kupowane i dostane, usiłuję wprowadzić do ogrodu już od lat z marnym skutkiem, to je znam ;:174 . Na wiosnę znowu dostałam niskie od Izy i żyją ;:333 , chociaż jeszcze nie zakwitły. Za to pięknie zakwitł mi wysoki Arctic Yellow ;:138 , oby pokazał się wiosną!
U mnie pada od wczoraj, ale jest nadzieja na jutrzejsze słoneczko, czego i Tobie życzę ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”