Borówka amerykańska - 13 cz.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 13 cz.
Podniesione zagony zabezpiecz agrotkaniną. Na Youtube możesz znaleźć film pokazujący zakładanie plantacji borówki na podniesionych zagonach okrytych jasną agrotkaniną. Jasną dlatego, by nie podnosić temperatury podłoża - tak tłumaczy osoba opowiadająca o formowaniu zagonów pod borówkę.
Poszukaj "Borówkowe Factory - formowanie zagonów".
Na działce wszelkie agrowłókniny i ograniczniki plastikowe wyglądają nieestetycznie. U mnie sprawdza się palisada z ciętych na odcinki 30cm gałęzi o średnicy 3-6 cm (grubsze rozpoławiam). Wbijam na 10cm. Starczają średnio na trzy lata, potem butwieją tworząc próchnicę.
Możesz dać grubsze zrębki na górę albo dać obrzeża do trawy te wyższe 20cm+. Jest to tańszy wariant i nie tak estetyczny jak drewno sosnowe. U mnie wcześniej też się rozłaziło a chciałem mieć w kupie i wyższą warstwę. Z plusów to mogłem wcześniej normalną kosiarką spalinową przejechać po krawędziach a teraz ciężko i tnę podkaszarką.Opcja wyższa też spoko jak się ma fajne kijki , ale chyba trochę zabawy przy tym jest?
U mnie znacznie łatwiej z chwastami ,bo wystarczy 2 razy w sezonie poświecić 5 minut powyrywać co tam wyrośnie i spokój , chwasty nie są teraz tak inwazyjne i jak są normalne lata z deszczem(nie tak jak w tym roku) to problem z głowy z wodą.
W kwaśnym środowisku 5-5,5ph na piasku może przerastać perz przez ściółkę od piasku i wtedy jest gorzej, bo mimo ściółki ciężko się wyrywa i odrasta. U mnie nie ma takiego perzu lub ten który jest nie jest zainteresowany tą ściółką, bo u nas gleba jest bardziej obojętna pH.
Włóknina odpada ponieważ wtedy nie dosypię ściółki. Chyba że sie mylę?malopolanin pisze: ↑1 wrz 2023, o 11:52 Podniesione zagony zabezpiecz agrotkaniną. Na Youtube możesz znaleźć film pokazujący zakładanie plantacji borówki na podniesionych zagonach okrytych jasną agrotkaniną. Jasną dlatego, by nie podnosić temperatury podłoża - tak tłumaczy osoba opowiadająca o formowaniu zagonów pod borówkę.
-
Gdybyś obejrzał to, co podałem, wiedziałbyś jak dosypać ściółkę.
Włóknina odpada ponieważ wtedy nie dosypię ściółki. Chyba że sie mylę?
[/quote]
Ja też przeskoczyłem te dwie reklamy z tą białą agro ,ale na żadnej nie widziałem ściółki pod i nad. Głosu nie włączyłem , bo nie lubię reklam słuchać.
Na 3cim filmie gość wysypał jakieś czarne grudy w miejscu wycięcia i nie mogło braknąć carbohumic. Na pewno brakło yara i kulfona
Tam gdzie mają te agro to głównie jako zapora dla chwastów , nie widać by je ściółkowali na pozostałych materiałach klikając po filmach na małym okienku z przeskakiwaniem.
Małopolanin odniósł się do tych zagonów podniesionych a dopiero później o ściółce wspomniano.Dlatego zastanawiałem się czemu nie ma tam ściółki
-
Możecie sobie dworować do woli, ale faktem jest, że agrotkanina jest skutecznym sposobem na osuwającą się pod wpływem opadów ziemię. Szczelniej niż inne sposoby (np. z użyciem patyków) okrywa zagon i jest skuteczna przy każdym rodzaju gleby. Jeżeli ktoś chce dodatkowo ściółkować, na filmie jest mowa o wycięciu od góry otworu. Jak duży ten otwór, zależy od nas.
W amatorskiej uprawie borówki na działkach nie stosuje się zaleceń dla upraw towarowych. Agrowłóknina źle wygląda na działkach i dodatkowo utrudnia walkę z nornicami. U mnie przed przemieszczaniem się ściółki poza stanowiska borówki stosuje naturalny ogranicznik z ciętych gałęzi. Gdybym dysponował deskami z rozbiórki zrobiłbym tak jak ma Trzyary.
-
Nie stosuje się? A dlaczego? Nie ma żadnego uzasadnienia dla podziałów na amatorską czy towarową uprawę w sytuacji, kiedy chcemy na działkach korzystać z doświadczeń i sposobów uprawy stosowanych na szeroką skalę.
Pytanie dotyczyło wypłukiwania ziemi z podniesionych zagonów, a nie przemieszczania się ściółki. Nadal pozostaję przy swoim zdaniu, że na rozmywanie podniesionych zagonów dobrym sposobem jest agrotkanina. Zabezpieczy każdy rodzaj ziemi, sypką, gliniastą itp. Kwestią gustu jest sprawa wyglądu, ale skoro nawet tutaj na forum możemy przeczytać o osłanianiu krzewów przed natrętnym ptactwem starymi firankami uważam, że agrotkanina nie jest przy tym jakimś bezguściem czy oszpecaniem działki.
malopolanin pisze: ↑2 wrz 2023, o 14:29Nie stosuje się? A dlaczego? Nie ma żadnego uzasadnienia dla podziałów na amatorską czy towarową uprawę w sytuacji, kiedy chcemy na działkach korzystać z doświadczeń i sposobów uprawy stosowanych na szeroką skalę.
Pytanie dotyczyło wypłukiwania ziemi z podniesionych zagonów, a nie przemieszczania się ściółki. Nadal pozostaję przy swoim zdaniu, że na rozmywanie podniesionych zagonów dobrym sposobem jest agrotkanina. Zabezpieczy każdy rodzaj ziemi, sypką, gliniastą itp. Kwestią gustu jest sprawa wyglądu, ale skoro nawet tutaj na forum możemy przeczytać o osłanianiu krzewów przed natrętnym ptactwem starymi firankami uważam, że agrotkanina nie jest przy tym jakimś bezguściem czy oszpecaniem działki.
Obejrzałem to co podałeś i faktycznie włóknina może zatrzymać wymywanie. Zresztą nie bez powodu różne skarpy wykłada się włókniną żeby deszcz nie zmywał gleby. Jednakże bardziej przemawia do mnie obrzeże pionowe, tyle że z desek to mało trwałe. Plastik podobnie - mam kawałek w innej części ogrodu. Najlepsze byłoby pewnie z krawężników betonowych albo kostki tylko, że musiałbym wydać majątek.