Wykop krzew i spal. Kup nową sadzonkę i posadź na bardziej suchym stanowisku. Nie ma sensu się męczyć, tej infekcji już nie wyleczysz, roślina będzie wyglądała coraz gorzej, a gdy przesadzisz, rozniesiesz tylko chorobę po ogrodzie, co zwiększy ryzyko zainfekowania sąsiadujących roślin.
Perukowiec (Cotinus ) wymagania,cięcie,przesadzanie
- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Perukowiec (Cotinus ) wymagania,cięcie,przesadzanie
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Witam!
Mój perukowiec też chorował. Był co prawda większy ale liście miał w części identyczne jak u twojego. Nie podobało mi się to ale postanowiłem nic nie robić. Po prostu dałem mu szansę i po dwóch latach problem sam się rozwiązał. Jest zdrowy, bezproblemowo rośnie i bajecznie kwitnie.
Mój perukowiec też chorował. Był co prawda większy ale liście miał w części identyczne jak u twojego. Nie podobało mi się to ale postanowiłem nic nie robić. Po prostu dałem mu szansę i po dwóch latach problem sam się rozwiązał. Jest zdrowy, bezproblemowo rośnie i bajecznie kwitnie.
- Ogrod elfow
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 maja 2017, o 10:56
A ty się śmiej.I niech reszta świata zastanawia się , dlaczego .
Pozdrawiam Aga
Pozdrawiam Aga
Jeśli chodzi ci o to, że robią się takie zaschnięte plamki, zamiast całe przebarwiać to jest to normalne, ale czasem gałązki na których latem i jesienią były takie liście z suchymi plamkami, w przyszłym sezonie mogą (ale nie muszą) słabiej odbić z tych wierzchołkowych części.
Moim zdaniem, świadczy to o nieco upośledzonym krążeniu soków i częściowym zatykaniu wiązek przewodzących wywołanych grzybem, na co perukowce niestety są bardzo podatne.Jednak nie ma co się przejmować, perukowiec sam sobie z tym radzi i odbija niżej, u mnie tak od 20 kilku lat, coś tam zawsze zasycha, ale też i rośnie.Liście perukowca późno się lekko przebarwiają, albo wcale, opadają też późno, po przymrozku.
Moim zdaniem, świadczy to o nieco upośledzonym krążeniu soków i częściowym zatykaniu wiązek przewodzących wywołanych grzybem, na co perukowce niestety są bardzo podatne.Jednak nie ma co się przejmować, perukowiec sam sobie z tym radzi i odbija niżej, u mnie tak od 20 kilku lat, coś tam zawsze zasycha, ale też i rośnie.Liście perukowca późno się lekko przebarwiają, albo wcale, opadają też późno, po przymrozku.
- Ogrod elfow
Cytat usunięty. Nie ma potrzeby cytować posta na który udziela się odpowiedzi bezpośredniej/Adm.
Witaj
Właśnie nie usycha ,tylko w tym roku te plamki mu powychodziły ,martwię się bo ponoć perukowce nie lubią zastoin wody a ja mam glinę .Myślałam ,że może to jest przyczyna .Ale pocieszyłaś mnie Selli , dziękuję ,pozdrawiam
Witaj
Właśnie nie usycha ,tylko w tym roku te plamki mu powychodziły ,martwię się bo ponoć perukowce nie lubią zastoin wody a ja mam glinę .Myślałam ,że może to jest przyczyna .Ale pocieszyłaś mnie Selli , dziękuję ,pozdrawiam
Pozdrawiam Aga
Pozdrawiam Aga
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Z jakiego miesiąca pochodzi to zdjęcie liści perukowca?
Bo to może być prozaiczna przyczyna - jesień,kiedy na jego liściach widać wyraźnie moment zaniku chlorofilu a potem liść opada.
Bo to może być prozaiczna przyczyna - jesień,kiedy na jego liściach widać wyraźnie moment zaniku chlorofilu a potem liść opada.
- Ogrod elfow
Zdjęcie z jesieni właśnie , mam perukowca już kilka lat , przesadzany był i słabo na mojej ziemi rośnie .Nigdy wcześniej takich plamek nie miał , a jeżeli to naturalne to bardzo mnie to cieszy
Pozdrawiam Aga
Pozdrawiam Aga
- Aga2
- 200p
- Od: 31 mar 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy perukowiec jest bardzo chętnie oblatywany przez pszczoły czy tylko tak sporadycznie?
Pozdrawia Agnieszka.
Mój ogród
Mój ogród
- Faworyt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Powinny sie pojawiac paki na perukowcu? U mnie cisza
Prosimy pisać poprawnie, z użyciem prawego ALT na klawiaturze/Adm.K
Prosimy pisać poprawnie, z użyciem prawego ALT na klawiaturze/Adm.K
-
- 50p
- Od: 8 sty 2014, o 10:58
U mnie pojawiły się już 2 tygodnie temu. Sprawdź czy gałązki są sprężyste.
Dzień dobry, być może powielam pytanie ale czy warto przyciąć perukowca po posadzeniu, na jaką wysokość, czy nie jest już za późny termin na przycięcie? Dziękuję za poradę