Czosnek zimowy cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Czosnek zimowy

Post »

chudziak pisze:
Pelasia pisze::wit Ja po czosnku zawszę sieje fasolke szparagową....mam na jesienny zbiór .Przeznaczam ja na mrożonki
Asia
Pelasiu czy jakoś "preparujesz" fasolkę przed mrożeniem bo ja kilka lat temu robiłam próby z mrożeniem i niestety po ugotowaniu była tak jakby sucha -stara nie potrafię znaleźć odpowiedniego słowa na określenie-po prostu niedobra pomimo ,że mroziłam młodziutkie fasolki , które gotowane na "świeżo" były pyszne.
:wit Przed mrożeniem chwilę ją blanszuje .Tak zeby się nie ugotowała,ale żeby się zaparzyła.Po ostygnięciu do woreczkowi i do zamarażalnika.
Asia
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Adrian89 - Zawsze do sadzenia jesiennego selekcjonowałem największe główki czosnku. W tym roku największe główki są takiego rozmiaru, że jeszcze rok temu nawet bym nie pomyślał, żeby wsadzać takie lichej wielkości do ziemi. Oczywiście na wszelki wypadek zachowam te największe, bo się może okazać, że te dostępne na rynku nie odbiegają znacząco od rozmiarów mojego czosnku. Ale tym, to ja się będę martwił za parę miesięcy. :wink:
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52

Post »

a u mnie ciągle pada, tak od tygodnia, z małymi przerwami i zimno....i sama nie wiem czy czekać na poprawę pogody, żeby trochę czosnek przeschnął w ziemi, czy próbować teraz go wykopać i suszyć w altanie? główki myślę, że mogły by jeszcze trochę urosnąć.... co radzicie?
pozdrawiam
Iwona
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Slawgos pisze:W tym roku niestety czosnek dużo gorszy, niż w zeszłym. Główki małe, a i zdarzyły sie podgniłe. Czosnek zaczął już wybiegać w dół i nie było siły- trzeba było go wyciągać.
O co codzi z tym wybieganiem w dół?

Znalazłam: " (...) O osiąganiu dojrzałości cebul (czosnku) świadczy zasychanie liści. Jeżeli cebule nie zostaną wówczas zebrane ? każdy ząbek zacznie kiełkować w końcu sezonu wegetacyjnego. Pojawiają się nowe korzenie w miejsce zanikłych wcześniej po zakończeniu wegetacji, które wciągają główkę na głębokość 5 cm.(...)

Czy o to chodzi?
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55

Post »

ostatnia szansa pisze: Czy o to chodzi?
Właśnie o to. :D
U mnie te korzonki miały już około 10cm.

leniawka- ja właśnie spodziewając się dużych opadów zdecydowałem się na wyciąganie czosnku. Proponuję Ci wyciągnąć jedną, dwie główki i sprawdzić czy czasami nie zaczyna pleśnieć, czy też gnić. Jednakże dalsze trzymanie teraz czosnku w ziemi, gdy jest takie błocko (a u mnie dokładnie tak to wygląda) mija się z celem. Obawiam się, że jeśli zawiązałaś/urwałaś górę czosnku jakiś czas temu, to główki już nie będą rosnąć. Co najwyżej czosnek zacznie wybiegać w dół lub po prostu zgnije. Reasumując, moja rada: widły czy też szpadel w ręce i do roboty. :wink: Tylko uważaj przy suszeniu, żeby za ściśle do siebie główki nie przylegały, bo może pognić. Aha- i dobrze by było, gdy będziesz mogła, rozwiesić czosnek (żeby nie był w jakiejś skrzynce, gdzie będzie miał za tłoczno), by ciepły wiaterek szybciej go osuszył.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p

Post »

Slawgos, dzięki za radę, dziś dokonam rekonesansu, potem zrobimy z drogim M. naradę :;230 i do roboty.....
pozdrawiam
Iwona
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Slawgos, moje główki też nie są zbyt duże ale same ząbki ładne standardowe a nawet ciut większe, na pewno posadzę te same bo robię tak od wielu lat, wiem co mam, najważniejsze że mają dobry kod genetyczny a taki kupny to nie wiadomo co się trafi... :)
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Wykopałam mój czosek, tego roku naprawdę bardzo ładny większość duże główki, są też mniejsze, ale jest ich stosunkowo mało.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p

Post »

i stało się, pomiędzy jedną ulewą i drugą, wykopałam czosnek - główki bardzo ładne :heja , może to szczęście początkującego ale raczej myślę, że to przez rady udzielane przez bardziej doświadczonych, dzięki :wit
pozdrawiam
Iwona
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Obrazek

Mój czosnek zimowy jeszcze sobie rośnie. Zostawiłem kilka pędów kwiatostanowych by wytworzyły się cebulki powietrzne.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

:wit Przemek Ty masz jeszcze całkiem zielony szczypior czosnku.Moj był 3/4 zółty.Dlatego zdecydowałam sie go wykopac. Daj znać jak go już wykopiesz. Ciekawa jestem czy będxzie to w tym czasie ,o którym myśle
Asia
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

Ja wykopałam jeden, jest dość spory (nie mniejszy od tego który miałam do posadzenia) ale nie ma jeszcze ząbków wytworzonych... Sadziłam go w lutym w domu a potem przesadziłam do ogrodu. Myślicie że zdąży wytworzyć jeszcze ząbki?
Zenon
200p
200p
Od: 24 maja 2009, o 23:57

Post »

Na pewno plon będzie zapewne w połowie sierpnia :D
Natomiast mój sadzony w grudniu w zasadzie nadaje się do zbioru. Jednak jeszczę poczekam do tygodnia. Wstępna kontrola wyrokuje że nie powinno być rozpadu "ząbków", pomimo że szczypior w 70% jest zasuszony.
Pamiętajcie o ogrodach...
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

:wit Swój czosnek wyczyściłam,obrałam z lusek,pobcinalam łodygi i polożyałam w altance do suszenia. Łety i łuski wsadziłam do wiadra i zalałam wodą...nastawiałam na gnojówke. Jak myslicei ,dobry pomysł? :roll:
Asia
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Cebulę i czosnek zostawiam z "łodygami" do ostatecznego uschnięcia. Główka potrafi jeszcze sporo urosnąć, absorbując z łodygi".
Łuski czosnku schodzą po wyschnięciu razem z zaschniętą ziemią.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”