Domowy chleb

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
ganio4
1000p
1000p
Posty: 1571
Od: 11 maja 2009, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Stąd

Re: Domowy chleb

Post »

Rybka pisze:Kasia, żytni 100% tez masz z ceramicznej chrupiący?
Robię tylko jeden rodzaj, mieszany, pszenno-żytni na zakwasie, napakowany ziarnami. Skórka jest super chrupiąca :)
Kiedyś podczas pieczenia usnęłam i piekł mi się ponad trzy godziny. Nic się nie przypalił, tylko skórka miała centymetr grubości i była super chrupiąca :lol: Myślę, że żytni 100% też wyjedzie chrupiący.
Kasia
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1669
Od: 30 lip 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Norwegia

Re: Domowy chleb

Post »

ganio4 pisze: Robię tylko jeden rodzaj, mieszany, pszenno-żytni na zakwasie, napakowany ziarnami. Skórka jest super chrupiąca :)
W mieszanych też mam zawsze super chrupiącą skórkę, jednak żytni to inna bajka.
Troszkę chrupkości udało się uzyskać dzięki opiekaniu na kratce. Myślałam, że może dzięki ceramicznej foremce da się wycisnąć więcej.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 9832
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Domowy chleb

Post »

Coś temat ucichł, jak zaczęły się prace w ogrodzie! :wink:
Ja staram się co tydzień piec chleb domowy. 3x w miesiącu w sobotę piekę po 4 foremki chleba pszennego na drożdżach z ziarnami, mielonym siemieniem, otrębami, kminkiem i czarnuszką.
A raz w miesiącu piekę żytni na zakwasie - to był dziś ten dzień:

Obrazek

Zaczęło mi to wchodzić w krew, szkoda, ze nie mam więcej czasu, bo najchętniej tylko domowym bym się odżywiała ;:173

Skórkę od góry ma chrupiącą, bo smaruję białkiem i obsypuję ziarnami!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
margolcia3
100p
100p
Posty: 156
Od: 18 sty 2012, o 21:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Domowy chleb

Post »

Poproszę o twój przepis chlebka na drożdżach.
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Posty: 2477
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Domowy chleb

Post »

Mi ciągle nie wychodzi. ;:174

-- 29 mar 2015, o 11:11 --

Kilka lat temu raz mi się udało tylko.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 9832
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Domowy chleb

Post »

Margolcia! Gdzieś tu chyba podawałam wcześniej ten przepis, ale nie mogę znaleźć więc podam szybciutko dla przypomnienia:

Potrzeba:
duża plastikowa miska
drewniana lub plastikowa łycha
2 keksówki
lniana ściereczka

Składniki
1kg mąki (pszenna lub pomieszana przenna z żytnią - mój chleb był mieszany)
1 l letniej wody (ja daję odrobinę mniej)
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
paczka otrąb (zostawić trochę do wysypania foremek)
10 dag drożdży
siemię lniane na posypkę
siemię lniane- 1 łyżka mielonego (dowolnie)
słonecznik łuskany na posypkę
słonecznik łuskany ok 1,2 szklanki lub więcej
czarnuszka - płaska łyzeczka
kminek - łyżeczka
białko jajka

Mąkę, otręby i dodatki suche mieszamy w misce. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać, pomieszać. Przykryć miskę ściereczką.
W międzyczasie wysmarować foremki masłem lub olejem, wysypać otrębami. 2 Łyżki siemienia lnianego lekko uprażyć na patelni.
Jak ciasto wyrośnie, wymieszać i pozostawić do kolejnego wyrośnięcia. I jeszcze raz tak samo. I jeszcze raz tak samo. Przełożyć ciasto do foremek.
Ja robię tak, że zwilżam ręce wodą i ręcznie wyciągam pół ciasta do jednej i pół ciasta do drugiej foremki. Inaczej się strasznie klei.
Ciasto z wierzchu posmarować robełtanym białkiem, posypać nasionami, przyklepać wilgotną ręką. Pozostawić do podrośnięcia.
Piekarnik podgrzać do 200-220st. Piec w tej temperaturze ok 20-30 min. Potem temperaturę zmniejszyć do 180 st. Całkowity czas pieczenia to ok 1,5 godz.
Można nieco krócej.
Musisz sama wyczuć piekarkik, mąkę itd.
Każdy domowy chleb smakuje wybornie, ale udaje się co któryś tam ;-)

Marta! A jaki Ci nie wychodzi? Taki żytni na zakwasie? Czy w ogóle? Spróbuj ten przepis powyżej. Ja taki właśnie piekę w Wielką Sobotę na Święta.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1669
Od: 30 lip 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Norwegia

Re: Domowy chleb

Post »

Miłka, dzięki za patent z białkiem :D Wypróbuję na bank.

Ja już chleba nie kupuję od dłuższego czasu. Co środę robię z chałupy piekarnię i jadę na całego :D
Przeliczyłam przepis "Chudziakowej" na 3 keksówki x2 i na tydzień starczy. Wszyscy się zakochali w tym chlebku ;:215
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Posty: 2477
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Domowy chleb

Post »

Ja się zraziłam do zakwasu. Nic mi na tym nie wychodzi.
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1669
Od: 30 lip 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Norwegia

Re: Domowy chleb

Post »

Bo ze świeżym zakwasem różnie bywa...
Spróbuj dodać do chleba troszkę drożdży i powinno być ok.

Zaczyn na następny chlebek podbieraj przed dodaniem drożdży. Z czasem będzie coraz silniejszy.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Posty: 2477
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Domowy chleb

Post »

Mój chleb stał się już obiektem kpin. Ale musi się kiedyś udać.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 9832
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Domowy chleb

Post »

Beata! Muszę zobaczyć ten słynny przepis, ale tylko spojrzę. Mam wypróbowanie przepisy i kombinować nie będę, bo moje przepisy są najprostsze z prostych i nie będę stosować innych. Ale lubię się inspirować, może akurat ;:173
Problem w tym, że przy trzech chłopach, ile bym nie upiekła - pójdzie w 3-4 dni. Jedzą, dopóki się nie skończy! A ja nie mam czasu częściej piec. Codziennie jestem w domu dopiero o 18. Poza tym zaczyna się sezon w ogrodzie i już nie będę piekła - i na to nie będzie czasu. No chyba, że ten na zakwasie. Wymaga mniej zabiegów w dniu pieczenia: mieszasz składniki i do foremek - jak wyrośnie - buch do pieca. Ten drożdżowy trzeba zbijać, pilnować...

Marta! Mi też w zeszłym roku nie udawał się zakwas. Tak samo się czułam jak Ty!
Wykorzystałam czas zimy, żeby ze spokojem się tego nauczyć. I wykorzystałam kaloryfer i jego ciepło.
Moje działania opisałam tu : http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 2#p4992302 .
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Posty: 2477
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Domowy chleb

Post »

Dzięki. Muszę próbować. :)
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1669
Od: 30 lip 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Norwegia

Re: Domowy chleb

Post »

No tak przy trzech chłopach to nie przelewki ;:224 ;:306
takasobie pisze: No chyba, że ten na zakwasie. Wymaga mniej zabiegów w dniu pieczenia: mieszasz składniki i do foremek - jak wyrośnie - buch do pieca. Ten drożdżowy trzeba zbijać, pilnować...
O to to ;:215 Tez się bałam tych na zakwasie....bo opisy przygotowania przerażały ;:306 A to są najprostsze i najszybsze chleby do pieczenia :D
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”