MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w ogrodach. CZ I
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach.
W tej chwili to hodują chyba wszystko co im przyjdzie do głowy;) Faktycznie najczęściej luizjańskiego widywałam, ale też ostatnio modne są raczki miniaturowe - tych raczej nie wypuszczają, bo drogie;) Miałam na myśli pręgowanego, i ogólnie raki inne niż rodzime, ale nie wiedziałam, że tę konkretnie odmianę wpuszczano do wód celowo, ciekawy artykuł.
- bodzia3012
- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To trzmiel ziemny , Bombus terrestris ! Raczej nie tyle jest tłuściutki , tylko to królowa , która założy nowe gniazdo . Teraz jakiś czas intensywnie sie odżywia , ale wkrótce zacznie zbierać pyłek do gniazda . Poznajemy po tym ,że ma takie żółtawe tobołki ( grudki ) umieszczone na tylnych nogach , to jest właśnie pyłek , materiał białkowy , dobry do wykarmiania młodych .
- riane
- Od: 24 lut 2008, o 12:02
Właśnie wczoraj widziałam niezłe cudo. Pszczółkę z niebieskimi torbami pełnymi pyłku. Fruwała sobie nad polem niebieskiej cebulicy. Czyżby cebulica miała niebieski pyłek?
Agata
- bodzia3012
- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Tak myślałam, że to ona czy to znaczy ,że gniazdo robi sobie w ziemi
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie też coraz więcej różności lata. Kilka dni temu pojawiły sie porobnice i nieznany mi gatunek, są także rude pszczolinki. Trzmieli jak na razie widziałem bardzo mało. Wkrótce zakwitnie czereśnia i brzoskwinia to będzie przegląd okolicznego "pszczołostanu"
Moje murarki jeszcze się nie wygryzły, samczyki już chyba wszystkie i gdzieś zniknęły.. Teraz ma być ciepło, więc pewnie zaczną działać.
Moje murarki jeszcze się nie wygryzły, samczyki już chyba wszystkie i gdzieś zniknęły.. Teraz ma być ciepło, więc pewnie zaczną działać.
Pozdrawiam, Maciek.
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Tak , trzmiel ziemny gniazduje naturalnie w ziemi , nie wykopuje jednak dziur , a korzysta z istniejących , np. opuszczonych mysich nor . Taki to jest cwaniak !Bożena Śmigielska pisze:Tak myślałam, że to ona czy to znaczy ,że gniazdo robi sobie w ziemi
-
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
Dziś pierwsze samice zaczęły kursy z pyłkiem na razie tylko kilka ale liczę ze się rozkręcą- mam dzisiaj niecny plan zdobycia samicy trzmiela i osiedlenia jej w wybranym przeze mnie miejscu- nie będzie łatwo bo trzmieli jest jakoś maławo w tym roku
-
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
ta pszczoła nie wygląda mi na murarkę -to niewątpliwie samica ale nie murarki ogrodowej lepsze zdjątko by się zdało
- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Kontakt:
W tamtym roku zrobiłem kilka dziur wiertarką w drewnianym słupku i widze że murarki interesują się nim.
W środku dziś pod wieczór siedziała chyba samiczka. Ale one fajnie widzą człowieka Jak zaglądam to murarka cofa się do środka jakby się odsuwała
W środku dziś pod wieczór siedziała chyba samiczka. Ale one fajnie widzą człowieka Jak zaglądam to murarka cofa się do środka jakby się odsuwała
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
- harwi
- Od: 5 mar 2008, o 14:49
O którą ci chodzi tą na kamyczku? tą na sasance czy tą co się chowała w tulipanie? Lepszej wersji nie mam są bardzo szybkie ale może udało by się coś powiększyć.Swagman pisze:ta pszczoła nie wygląda mi na murarkę -to niewątpliwie samica ale nie murarki ogrodowej lepsze zdjątko by się zdało
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Ja dziś nakryłem wielką samicę trzmiela spacerując nad stawem, wyleciała z... nory piżmaków
Widziałem ich dziś kilka, chyba zaczęły szukać miejsc do gniazdowania.
Widziałem ich dziś kilka, chyba zaczęły szukać miejsc do gniazdowania.
Pozdrawiam, Maciek.