Ogródek Pszczółki cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Fleur 78 pisze:A chciałabyś może też trawkę niebieską Festuca glauca "Elijah Blue", mam w nadmiarze.

;:108 ;:108 ;:108

Buziaki jak piękne maki! Obrazek
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie południowo i czerwcowo

Mam nadzieję że w Polsce jest dzisiaj ładna pogoda i wszyscy korzystacie z działek i ogródków. U nas zapowiadają
poprawę ale dalej jest pochmurnie i znowu zapowiada się na deszcz.

Nie mam nowych zdjęć mojego ogródka więc podzielę się chętnie ujęciami które robiłam kilka dni temu w naszym
malutkim miasteczkowym parku. Jest on ślicznie zaaranżowany i można w nim poodglądać i pokopiować prawie
wszystko bo pięknie się prezentuje. Może te zdjęcia będą inspiracją dla niektórych z Was tak jak są dla mnie i
moich ogródkowych poczynań.

Miejski Park

Rabaty są skomponowane bosko i z takim wielkim smakiem. Pięknie utrzymana równowaga między bylinami, trawami,
krzakami, drzewami i różami. Nie ma w tym parku jednorocznych kwiatów, które na ogół są używane na miejskich
rabatach, ale naprawdę ich nie brakuje.

Pokażę Wam najpierw taką rabatę co sprawi przyjemność wszystkim wielbicielom host. Nawet nie myślałam że hosty
tak pięknie można dobrać z trawami i piwoniami. A oto najlepszy dowód

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widoczek na mostek ale niestety rozpadało się. Jak ta glicynia na mostku kwitnie widok jest naprawdę boski.

Obrazek

I widoczek na różane pergole.

Obrazek

Na przyszły raz pokażę Wam więcej rabatek z tego parku.

Uściski i słonecznego popołudnia.
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
x-d-a
---
Od: 3 sty 2009, o 16:47

Post »

Wiesiu, witaj :!:
Niestety, w Polsce pogoda bardzo zmienna - słońce na przemian z deszczem -i w zasadzie bardziej "barowa" jak ogrodowa.
Ale ma to też swoje zalety - mam trochę więcej czasu, żeby pobiegać po Waszych ogrodach.
Dzisiaj zrobiłaś mi wielką przyjemność pokazując urocze założenia z pobliskiego parku. Piękne kompozycje z hostami, śliczny stawik, a wszystko prawdopodobnie zaprojektowane przez specjalistów, więc warto obserwować i... naśladować.
Ja od niedawna mieszkam w małym miasteczku na Dolnym Śląsku i obserwuje pozytywne zmiany, jakie tu zachodzą. Pomijając odremontowane domy i drogi, ja -z racji moich zainteresowań - obserwuję tereny zielone. A te - parki, skwery, rabaty są bardzo zadbane, co roku świeżo obsadzane jednorocznymi kwiatami, nawet tak egzotycznymi jak kanny, a posadzono ich setki. Wszędzie rosną też wspaniałe róże wielkokwiatowe i wielokwiatowe i - co ważne - nikt tego nie niszczy i nie zrywa na bukiety dla dziewczyny. Jeśli dodać do tego wspaniałe stare drzewa m. i. lipy, to serce rośnie :!:
Mój domek jest na granicy Ślężańskiego Parku Krajobrazowego - oazy zieleni i miejsc spacerowych dla Wrocławian, więc cieszę się, że jest tu tak pięknie.
Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie :lol:
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Jak dla mnie widok na mostek w tej scenerii i kolorystyce ma bardzo dużo uroku.
Jest taki tajemniczy.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Gabriela pisze:Wiesiu, Twoje maki wyglądają jak piwonie... śliczne.
Gabiś może nie są tak wielkie jak piwonie ale lepiej znoszą deszcze. Nic bardziej opłakanego niż przepiękny
kwiat piwoni zniszczony, zbrązowiały przez deszcz. Jaka szkoda bo się na nie czeka cały rok i zawsze pada jak one
kwitną.
;:145 ;:145 ;:145
Buziaczki jak piwoniowe maczki ;:196
Fleur 78 pisze:
Fleur 78 pisze:A chciałabyś może też trawkę niebieską Festuca glauca "Elijah Blue", mam w nadmiarze.

;:108 ;:108 ;:108

Buziaki jak piękne maki! Obrazek
Alutku zajrzyj na PW
dala pisze:Wiesiu, witaj :!:
Niestety, w Polsce pogoda bardzo zmienna - słońce na przemian z deszczem -i w zasadzie bardziej "barowa" jak ogrodowa.
Ale ma to też swoje zalety - mam trochę więcej czasu, żeby pobiegać po Waszych ogrodach.
Dzisiaj zrobiłaś mi wielką przyjemność pokazując urocze założenia z pobliskiego parku. Piękne kompozycje z hostami, śliczny stawik, a wszystko prawdopodobnie zaprojektowane przez specjalistów, więc warto obserwować i... naśladować.
Ja od niedawna mieszkam w małym miasteczku na Dolnym Śląsku i obserwuje pozytywne zmiany, jakie tu zachodzą. Pomijając odremontowane domy i drogi, ja -z racji moich zainteresowań - obserwuję tereny zielone. A te - parki, skwery, rabaty są bardzo zadbane, co roku świeżo obsadzane jednorocznymi kwiatami, nawet tak egzotycznymi jak kanny, a posadzono ich setki. Wszędzie rosną też wspaniałe róże wielkokwiatowe i wielokwiatowe i - co ważne - nikt tego nie niszczy i nie zrywa na bukiety dla dziewczyny. Jeśli dodać do tego wspaniałe stare drzewa m. i. lipy, to serce rośnie :!:
Mój domek jest na granicy Ślężańskiego Parku Krajobrazowego - oazy zieleni i miejsc spacerowych dla Wrocławian, więc cieszę się, że jest tu tak pięknie.
Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie :lol:
Dalu też mnie bardzo cieszy że w Polsce się zmienia na lepsze i zauważyłam podczas ostatniego pobytu że
dba się coraz bardziej o zieleń. Wygląd ulic to niestety wizytówka kraju i nie da się oszukać. ;:108

Mam nadzieję że będzie coraz ładniej we wszystkich miastach, miasteczkach i na wsiach i będziemy mogły się
napatrzeć i nachwalić. Twoje miasteczko musi być bardzo piękne, masz szczęście mieszkać w tak uroczym miejscu.
Pokaż nam coś z Twojego otoczenia co warto zobaczyć. Jestem bardzo ciekawa. I Twojego ogrodu też pokazuj
jak najwięcej bo to prawdziwe ukojenie dla duszy te piękne widoczki z Twojego ogrodowego raju.
Cieplutkiego popołudnia.
;:109
coma95 pisze:Jak dla mnie widok na mostek w tej scenerii i kolorystyce ma bardzo dużo uroku.
Jest taki tajemniczy.
Witaj serdecznie Mariolko Uwielbiam takie mosteczki i żałuję że u mnie nie ma wystarczająco miejsca na
takiego ;:110 bo by już dawno u mnie był. Jakie szczęście miał Claude Monet w Giverny mógł sobie podziwiać
takie widoki u siebie. ;:112 ;:112 ;:112
Uściski :wit
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Już zajrzałam, teraz Ty zajrzyj! :lol:
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Obrazek

co to jest??? :shock:
gdzie można dostać takie piękności?? :shock:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

AniaDS pisze:Obrazek

co to jest??? :shock:
to mak :wink:
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

AniaDS pisze: co to jest??? :shock:
Aniu tak jak mówiła Monia to jest maczek piwoniowy. Ukradłam ziarenka od sąsiadki i jak mówią to co kradzione
ponoć lepiej rośnie. ;:112 ;:112 ;:112
vertigo pisze:
AniaDS pisze: co to jest??? :shock:
to mak :wink:
Moniu dzięki za odpowiedź.

Zapraszam wszystkich chętnych na nasionka tego maczku by podali swój adres na PW to wyślę pocztą jak tylko dojrzeją.

Milego wieczoru dla wszystkich maczkowych wielbicielek i wielbicieli i nie tylko. :wit :wit :wit
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Dalsze widoczki z naszego małego miejskiego parku.

Scenka z trytomą i żółtym liliowcem przyciąga pięknością

Obrazek

Obrazek

Jedna część jest zorganizowana w biały ogródek. Królują tam teraz irysy japońskie i łubiny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ale nie tylko biel jest do podziwiania, można też pooglądać czystka

Obrazek

I jeszcze jedna kompozycja z trytomą tym razem żóltą.

Obrazek

Wieczorowe pozdrowienia.
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Piękny macie ten park, Wiesiu! ;:333
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Fleur 78 pisze:Piękny macie ten park, Wiesiu! ;:333
Alutku też się dziwię że ogrodnicy miejscy potrafią takie cudo stworzyć. Ten park jest nazywany małym Giverny.
On jest nad brzegiem Sekwany w miejscu które impresioniści często odwiedzali i malowali. Dobrze że takie piękna miejsca istnieją.
Przemiłego dnia Alutku. ;:79 ;:79 ;:79
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wiesiu bajeczne kompozycje, ale białe irysy powaliły mnie na kolana- cuuudoooo :shock: :shock: :shock:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”