Dalie z nasion cz.1
- Agulka11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dalie z nasion
No cóż - u mnie wręcz przeciwnie - te dziabnięte widać mocno pobudziłam do wzrostu wszerz nie wzdłuż...
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
-
- 50p
- Od: 3 mar 2014, o 14:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Muszę więc to dziś zrobić, bo piąta para listków już jest
- Pawrzes
- 200p
- Od: 21 kwie 2013, o 00:32
Ja skróciłem tylko wybiegnięte, niektórym zostawiłem po przesadzeniu do skrzynki tylko liścienie tuż nad ziemią. Pędów nie wyrzucałem ale ukorzeniłem w wodzie.
1 maja posadziłem przechowane karpy pojedynczych mignon tych które wysiewałem wprost do gruntu w ubiegłym roku.
1 maja posadziłem przechowane karpy pojedynczych mignon tych które wysiewałem wprost do gruntu w ubiegłym roku.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje mix sieweczki już od niecałych 2 tyg są na zewnątrz. Teraz widzę jak listki nabrały kolorku i które będą z bordowymi liśćmi a które z zielonymi. W sobotnim programie ,,Rok w ogrodzie" mówili ,że przymrozków raczej nie będzie więc moje sieweczki będę pikować do gleby.
- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
A moje w ziemi dzisiaj w nocy zmarzły.Ciekawe czy jeszcze odbiją od korzenia?
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
to gdzie tak przymroziło ? Ja już dorosłe karpy trzymam na zewnątrz i czekam kiedy będzie deszcz aby je razem z siewkami wsadzić a u mnie tylko susza.
-
- 50p
- Od: 3 mar 2014, o 14:13
U mnie o 7 rano było +1, jak wcześniej nie wiem. W szklarni paliliśmy dwie ostatnie noce świeczki. Mam tam zbyt dużo cennych dla mnie roślinek, żeby ryzykować. Są tam też moje dalie siane 4 marca, odkąd są w większych doniczkach nabrały krzepy, ładnie rosną.
Od kilku lat kupowałam gotowe sadzonki już kwitnące dalii i próbowałam przechować karpy. W tym roku myślałam, że jak zwykle mi się nie udało, a tu niespodzianka, większość puściła małe zielone pędy. Przejrzałam je, odrzuciłam tylko 2 miękkie bez śladu życia, resztę namoczyłam, następnie podzieliłam nożem (dopiero później doczytałam, że trochę mniej je powinnam dzielić) i wsadziłam do ziemi pod koniec kwietnia. Mam nadzieję, że będą takie jak w zeszłym roku, niskie i gęste.
Od kilku lat kupowałam gotowe sadzonki już kwitnące dalii i próbowałam przechować karpy. W tym roku myślałam, że jak zwykle mi się nie udało, a tu niespodzianka, większość puściła małe zielone pędy. Przejrzałam je, odrzuciłam tylko 2 miękkie bez śladu życia, resztę namoczyłam, następnie podzieliłam nożem (dopiero później doczytałam, że trochę mniej je powinnam dzielić) i wsadziłam do ziemi pod koniec kwietnia. Mam nadzieję, że będą takie jak w zeszłym roku, niskie i gęste.
Ja swoje sadzoneczki trzymam w garażu i cóż ....kilka zmarzło , a myślałam że nic im nie będzie w te chłodne noce
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 lip 2011, o 16:01
U mnie wyszło około 100 szt sadzonek. Nie wiem jak przetrzymały te ostatnie przymrozki, bo u mnie jest dołek termiczny.
Posiałam dalie niskie mix i jakieś wyższe 60 - 70 cm Ciekawa jestem co z tego będzie.
Jakie odmiany udało się Wam dostać?
Posiałam dalie niskie mix i jakieś wyższe 60 - 70 cm Ciekawa jestem co z tego będzie.
Jakie odmiany udało się Wam dostać?
- wagabunga123
- 1000p
- Od: 11 lip 2013, o 14:34
Ja mam około 70 sadzonek dalii karłowatej. Od tygodnia trzymam je na balkonie, który ma szklaną zabudowę - niestety kilka sztuk zmarzło
Co do wysadzania do gruntu, to korci mnie aby pobiec z nimi na działkę już w tą sobotę ale sąsiadka mówi aby jeszcze poczekać tydzień, tak na wszelki wypadek. Tylko czy ja wytrzymam jeszcze ten dodatkowy tydzień
Działkę mam od kilku miesięcy i kwiaty siałam pierwszy raz, poza dalią karłowatą podpędziłam jeszcze kilka sztuk dalii wysokich. Z karp które miałam listki wypuściło jakieś 80%, kilka sztuk niestety musiałam wyrzucić. Teraz bardzo jestem ciekawa co też zakwitnie na moich kwiatkach.
Natomiast na bazarku na moim osiedlu sprzedają już dalie obsypane kwieciem - kwitnie po kilka pąków, a u mnie jeszcze nic, nie widać ani jednego pąka
Jak jest u was z pąkami?
Co do wysadzania do gruntu, to korci mnie aby pobiec z nimi na działkę już w tą sobotę ale sąsiadka mówi aby jeszcze poczekać tydzień, tak na wszelki wypadek. Tylko czy ja wytrzymam jeszcze ten dodatkowy tydzień
Działkę mam od kilku miesięcy i kwiaty siałam pierwszy raz, poza dalią karłowatą podpędziłam jeszcze kilka sztuk dalii wysokich. Z karp które miałam listki wypuściło jakieś 80%, kilka sztuk niestety musiałam wyrzucić. Teraz bardzo jestem ciekawa co też zakwitnie na moich kwiatkach.
Natomiast na bazarku na moim osiedlu sprzedają już dalie obsypane kwieciem - kwitnie po kilka pąków, a u mnie jeszcze nic, nie widać ani jednego pąka
Jak jest u was z pąkami?
Jeśli potrafisz o czymś marzyć, to potrafisz także tego dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Już możesz posadzić karpy do ziemi.
Zanim wypuszczą pędy upłynie jeszcze trochę czasu.
Zanim wypuszczą pędy upłynie jeszcze trochę czasu.
- Pawel42
- 500p
- Od: 6 maja 2014, o 12:36
- Kontakt:
U mnie część top mix już od tygodnia siedzi na rabacie i w dużych donicach przed domem.Mam nadzieję że będzie dobrze.Zacząłem uszczykiwać wierzchołki dla rozkrzewienia.Następna partia siewek podrośniętych zeka flancowanie ale jeszcze czekam bo Ci ogrodnicy? Nie wiem bo serwisy pogodowe sobie przeczą.
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 19 maja 2013, o 12:58
Kiedy wysadzam Dalie z nasion do gruntu już po 15 ?? czy to odpowiednia pora czy jeszcze czekamy. Moje siedzą w szklarni.