Zwartnica,Hippeastrum cz.2
-
- 200p
- Od: 18 lut 2009, o 11:33
Re: Amarylis, Hypeastrum /2
a może ktoś mi pomoże? Mam problem z cebulą, jakiś czas temu wypuściła malutki pączek i listeczki ale takie tyci tyci że ledwo z cebuli wychodzą mija już miesiąc a liście i pęd kwiatowy urosły może z milimetr nie wiem co może być tego przyczyną, cebula stoi na oknie więc ma słońca pod dostatkiem, przesadzona została do nowej ziemi i jak ją przesadzałam korzenie miała zdrowe, podlewana jest regularnie, już ją nawet tak postawiłam żeby inne kwiatki jej nie zagłuszały i stoi sobie jak królowa ale wcale nie rośnie co może być tego przyczyną?
Pokaż tą roślinę popatrzymy, poradzimy.
Może jeszcze przechodzi okres spoczynku bo kwitła późną jesienią lub zimą?
Pozdrawiam.
Raz jeszcze pokażę mojego hippka. Druga łodyga w pełnym rozkwicie
Drugie zdjęcie, bez błysku, oddaje wierniej kolor kwiatów.
Czy ktoś zna nazwę tego hippka?
Ech szkoda, że tak szybko przekwita, jest zjawiskowy
Czy inne hippeastrum mają trwalsze kwiaty? Słyszałam, że białe kwiaty utrzymują się dłużej.
Drugie zdjęcie, bez błysku, oddaje wierniej kolor kwiatów.
Czy ktoś zna nazwę tego hippka?
Ech szkoda, że tak szybko przekwita, jest zjawiskowy
Czy inne hippeastrum mają trwalsze kwiaty? Słyszałam, że białe kwiaty utrzymują się dłużej.
Na hipkach się zbytnio nie znam, ale długość kwitnienia zależy w dużej mierze od temperatury powietrza. Jeśli roślinka stoi w ciepłym pomieszczeniu to przekwitnie dużo szybciej od tej w chłodnym.
Moje kwiatki
Pozdrawiam Ewa
Pozdrawiam Ewa
-
- 200p
Hipek kwitł w zeszłym roku gdzieś tak w okolicach kwiecień/maj dość długo rósł w liście, wystawiony został dopiero w chwili kiedy pęd kwiatowy zaczął wyłaniać się z cebuli postaram się pod koniec tygodnia zamieścić zdjęcie.
-
- 200p
- Od: 13 mar 2009, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- karolaipiotr
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2009, o 20:29
Chyba przestanę oglądać tą stronę , bo takie cuda pokazujecie, że potem nie mogę się uspokoić
Karolina
Moi zieloni przyjaciele-część 1
Moi zieloni przyjaciele-część 1
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
Zobacz, moja droga- bo może szyjka jest tak ciasna, że nie da rady pąk o własnych siłach się wydostać...Trzeba mu pomóc- naciąć z boku- tak by się rozluźniła szyjka...Filifionka pisze:a może ktoś mi pomoże? Mam problem z cebulą, jakiś czas temu wypuściła malutki pączek i listeczki ale takie tyci tyci że ledwo z cebuli wychodzą mija już miesiąc a liście i pęd kwiatowy urosły może z milimetr nie wiem co może być tego przyczyną, cebula stoi na oknie więc ma słońca pod dostatkiem, przesadzona została do nowej ziemi i jak ją przesadzałam korzenie miała zdrowe, podlewana jest regularnie, już ją nawet tak postawiłam żeby inne kwiatki jej nie zagłuszały i stoi sobie jak królowa ale wcale nie rośnie co może być tego przyczyną?
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
-
- 200p
Nela mam delikatnie nadciąć szyjkę cebulki przy pędzie tak żeby go nie uszkodzić? Postaram sie jutro wrzucić zdjęcie moze wtedy będzie łatwiej ocenić co i jak się z nim dzieje
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
Natnij pionowo nie uszkadzając- nawet z 4 stron...
Ja tak robiłam prawie wszystkim hipkom- bo takie miały ciasne "kołnierzyki"...
Ja tak robiłam prawie wszystkim hipkom- bo takie miały ciasne "kołnierzyki"...
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec